Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Regina Secolului" - presa din întreaga lume onorează memoria Reginei Elisabeta a II-a

ap22251730617384.jpg

Imaginea reginei Elisabeta a II-a este proiectată pe un ecran mare și reflectată pe o stradă ploioasă din Piccadilly Circus, în Londra, joi, 8 septembrie 2022
Imaginea reginei Elisabeta a II-a este proiectată pe un ecran mare și reflectată pe o stradă ploioasă din Piccadilly Circus, în Londra, joi, 8 septembrie 2022
Sursa imaginii: 
Alberto Pezzali / AP

Imediat după anunțul de la Londra, presa din întreaga lume a evocat personalitatea celei care a fost regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Comentatorii remarcă simțul datoriei, discreția, echilibrul dar și modernitatea care au însoțit îndelungata ei domnie. Nu au fost uitate nici ținutele sale, care i-au dat o imagine unică printre monarhii lumii.

"Regina secolului" – iată titlul ales de ziarul italian La Stampa.

"Ea a călătorit mai mult decât orice alt șef de stat pentru a ține Commonwealth-ul împreună doar prin prezența sa. A numit cincisprezece prim-miniștri, de la Winston Churchill la Liz Truss (numită cu doar două zile în urmă) și a fost contemporană cu paisprezece președinți ai Statelor Unite ale Americii".

Revista Time notează că "Regina Elisabeta a II-a a rămas o figură stoică, aproape atemporală în ochii publicului, timp de 70 de ani".

"Regina Elisabeta a II-a, farul de stabilitate al Marii Britanii, a murit", scrie The New York Times.

"Ea a condus Marea Britanie timp de aproape șapte decenii, dedicată neclintit ritualurilor și rolului ei, pe fondul schimbărilor sociale și economice epice și al scandalurilor din familie".

Și tot The New York Times o numește "regina presei".

"Regina Elisabeta a II-a lasă în urmă o moștenire care a îmbinat vechiul și modernul, cu ajutorul mass-media.

Anii lungi ai Elisabetei ca suverană au fost o perioadă de tulburări enorme, în care a căutat să proiecteze și să protejeze familia regală ca un bastion rar al permanenței într-o lume a valorilor în schimbare.

Încoronarea ei a fost primul eveniment regal transmis integral la televizor. Dar a fost un semn al schimbărilor – și al fascinației globale – care au însoțit vremea ei ca regină. Domnia ei a devenit subiectul unui film produs la Hollywood și al unui serial de succes pe Netflix, în timp ce necazurile familiei ei au încins rețelelor sociale.
 

Pentru El Pais, Regina Elisabeta a II-a a fost "simbolul universal a ceea ce reprezintă o casă regală europeană, a fost cea mai evidentă demonstrație că supraviețuirea instituției monarhice depinde întotdeauna de personalitatea celui care deține coroana. Și a lui a fost o combinație perfectă de tradiționalism, discreție, solemnitate, modernitate, toate în doze mici și o delicată neutralitate constituțională care a câștigat respectul celor 15 premieri, conservatori și laburiști, care au guvernat în numele său".

 

Bloomberg vorbește despre "domnia revoluționară a Elisabetei a II-a".

"Ea a sfidat mersul pe bicicletă, marketingul inferior al monarhilor europeni și a transformat Windsor într-o dinastie ferm burgheză, dar fascinantă. Miracolul monarhiei este modul în care a supraviețuit într-o epocă democratică și egalitară. Tot ceea ce reprezintă – mai degrabă moștenire decât merit și atribuire mai degrabă decât alegere – este antiteza a tot ceea ce ne este drag ca civilizație. Cu toate acestea, monarhia britanică nu numai că a supraviețuit, ci a prosperat.
Regina a reușit un truc remarcabil în păstrarea unei monarhii, în același timp maiestuoasă și apolitică".
 

Pentru Newsweek, moartea ei va trimite unde de șoc în întreaga lume și în special în cele 15 țări pentru care a fost șef de stat.

"Regina Elisabeta a II-a a redefinit imaginea unui monarh modern în timpul domniei sale de 70 de ani", notează revista americană, care vorbește și despre moștenirea ei în domeniul vestimentației.

"Era cunoscută drept cea mai prolifică clientă haut-couture din lume și se spunea că a strâns mii de rochii în depozitele Palatului Buckingham.
Niciodată adeptă pasionată a modei, Elisabeta a înțeles că îmbrăcămintea ei era totuși o uniformă asociată cu rolul ei".

 

Le Monde amintește că a fost "cel mai fotografiat și pictat monarh din lume. Dacă nu ar fi fost regină, șef de stat și a unui imperiu, acum Commonwealth, șeful armatelor și guvernatorul suprem al Bisericii Angliei, ce memorialistă ar fi putut fi!".

 

În timp ce Le Figaro vorbește despre Elisabeta a II-a ca despre "o mare regină care a știut să întrupeze imuabila Anglie. Elisabeta a II-a i-a însoțit pe britanici încă de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, îndeplinindu-și obligațiile regale cu seriozitate, reținere și în ținute inimitabile".