Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un dezastru militar și o umilință pentru Vladimir Putin

ucraina_steag.jpg

Steagul ucrainean este arborat din nou în satul Chkalovske, regiunea Harkov, după ce invadatorii ruși au fost alungați, 11 septembrie 2022
Sursa imaginii: 
Captură video Facebook / Володимир Зеленський

Așa caracterizează presa internațională contraofensiva-fulger a forțelor ucrainene din ultimele zile. Comentatorii se întreabă care sunt opțiunile Rusiei în acest moment.

Corespondentul BBC transmite că ritmul contraofensivei nu numai că i-a surprins pe ruși, dar i-a surprins chiar pe unii ucraineni :

Mulți s-au chinuit să țină pasul cu știrile... Rușii au pierdut acum două centre logistice cheie - orașele feroviare Izium și Kupiansk. Acesta este un eșec militar și o umilire publică pentru președintele Putin.

Rușii dețin încă aproximativ o cincime din țară și puțini își imaginează un sfârșit rapid al războiului. Dar ucrainenii au arătat acum că îi pot învinge pe ruși în luptă, nu doar să le reziste. Potrivit unui expert militar, este pentru prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial când unități întregi rusești au fost pierdute”.

 

 

The New York Times menționează că „pierderea Iziumului – un nod feroviar important din punct de vedere strategic, pe care forțele ruse l-au capturat în primăvară, după o bătălie sângeroasă care a durat câteva săptămâni – ar putea marca un punct de cotitură în război, egalat doar de umilirea Rusiei bătălia din jurul capitalei ucrainene, Kiev, în primăvară".

Le Figaro explică semnificația celor 3.000 de kilometri pătrați pe care Ucraina spus că i-a recuperat de la invadatorii ruși.

"Această cifră - care ar putea crește și mai mult - trebuie comparată cu cei aproximativ 120.000 km pătrați de teritoriu ucrainean pe care rușii îi controlează până în prezent.

Cu siguranță este puțin în sine, dacă ne limităm la calcularea unui procent, dar este considerabil dacă ne gândim că rușii, din iunie până la sfârșitul lunii august, au cucerit 1700 km².

Și cifrele nu spun toată povestea. Recucerind Kupiansk și Izium, ucrainenii slăbesc considerabil aparatul militar rus din Ucraina.

Pentru că regiunea Harkov (din care fac parte aceste două orașe) înconjoară oblastul Donețk de la nord și oblastul Lugansk de la est, cele două regiuni care formează Donbasul, obiectivul teritorial oficial numărul unu al Moscovei".

Moralul s-ar putea prăbuși cu ușurință în întreaga armată rusă”

The Spectator estimează că perspectivele imediate și pe termen mediu pentru Rusia sunt sumbre:

"Uimitoarea victorie a Ucrainei de la Harkov este un dezastru militar de mare anvergură pentru Kremlin și unul care va cere un răspuns rapid.

Cu toate acestea, opțiunile privind modul de răspuns sunt profund problematice.

În esență, cea mai mare problemă cu care se confruntă Rusia este că pur și simplu nu are suficientă infanterie pentru a apăra în mod corespunzător mii de kilometri de linie de front și pentru a preveni atacurile partizanilor și forțelor speciale în spatele liniilor.

Contraofensiva ucraineană de la Herson nu a fost o simulare sau o distragere a atenției, deși, fără îndoială, era intenționată să atragă forțele ruse într-o zonă în care puteau fi izolate relativ ușor și apoi uzate de artilerie.

Luptele sunt încă intense și forțele ucrainene încă câștigă teritoriu pe acel front. Prin urmare, Rusia nu își poate retrage cu ușurință unitățile sale de elită care apără în prezent Herson peste Nipru, pentru a contribui la consolidarea poziției sale în Donețk, aflate în colaps.

În primul rând, moralul s-ar putea prăbuși cu ușurință în întreaga armată rusă, pe măsură ce amploarea înfrângerii din nord devine cunoscută pe scară largă.

În al doilea rând, dacă forțele de apărare sunt epuizate prin redistribuire, forțele ucrainene ar putea provoca o a doua incursiune pe frontul Herson, înainte de sosirea iernii.

În al treilea rând, podul Antonivskyi și trecerea de la Nova Kakhovka au devenit inutilizabile pentru vehiculele grele, fiind lovite continuu de rachetele Himars. Podurile temporare de pontoane și feriboturile sunt și ele lovite în mod regulat.

Nici măcar nu este clar că Rusia poate redistribui cea mai mare parte a echipamentului greu acum, pentru a fi folosit în altă parte.

Dacă Rusia încearcă să retragă trupe din alte zone de pe linia frontului, atunci atacurile ucrainene vor descoperi probabil acele puncte slabe și vor profita de ele pentru a face progrese suplimentare".

 
Revista presei internaționale din 12 septembrie 2022