Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presa internațională descoperă, la fața locului, ororile lăsate în urmă de soldații ruși, la Izium

ucraina_izium_morminte1.png

Cadavrele descoperite după alungarea invadatorilor, în mormintele improvizate de ruși, sunt exhumate și duse la morgă, pentru autopsiere, Izium, Ucraina, septembrie 2022
Sursa imaginii: 
AP - Evgeniy Maloletka via rfi.fr

Descoperirea a sute de cadavre îngropate într-o pădure din apropierea orașului Izium, din nord-estul Ucrainei, a readus în atenție problema crimelor de război în conflictul din Ucraina. Apar tot mai multe apeluri de a trage Rusia la răspundere pentru ororile comise în timpul ocupării orașului.

"Descoperirile de la Izium readuc în atenție discuțiile despre tragerea la răspundere a Rusiei pentru bilanțul civil", titrează The New York Times:

"Anchetatorii spun că descoperirile amintesc de dovezile ample ale atrocităților comise de soldații ruși în orașe precum Bucea, lângă Kiev. Dar multe dintre cadavre nu au fost identificate, nici cauzele morții, și nici câți dintre morți erau civili și câți erau soldați.

În timp ce se lucrează la clarificarea modului în care au avut loc decesele în Izium, Antony J. Blinken, secretarul de stat al SUA, a declarat vineri că este vital să facă eforturi pentru tragerea la răspunderea legală".

"Tortura și gropi comune: ororile ocupației ruse de Izium", este titlul din ziarul spaniol El Pais, al cărui corespondent s-a alăturat anchetatorilor în timp ce exhumau cadavre dintr-o zonă împădurită a orașului :

"Multe dintre victime au fost împușcate, în timp ce altele au fost găsite cu o frânghie legată de gât.

Unele dintre cadavrele exhumate din pădurea din Izium aveau mâinile legate la spate. Alții au fost împușcați sau au prezentat semne de tortură.

Pe poteca ce duce la marea de cruci de lemn, dintre care majoritatea erau identificate doar printr-un număr scris cu pixul, un mormânt era mai mare decât celelalte. Acel mormânt conținea rămășițele a 17 soldați locali care fuseseră transferați de la morgă și îngropați împreună. Dar nu se știe dacă au murit în aceeași zi".

Oleg Kotenko, Comisar special pentru persoane dispărute, filmează mormintele descoperite într-o pădure din apropiere de Izium, 15 septembrie 2022. Foto: AP - Evgeniy Maloletka

 

Mai multe imagini AICI

 

Apeluri pentru justiție internațională

Le Monde vorbește despre Izium ca despre "orașul morților" :

"Imaginile au făcut înconjurul lumii. Trebuie făcută lumină, a cerut imediat șeful statului ucrainean. Toate cadavrele vor fi autopsiate și investigate. Dar ce sa întâmplat aici? Cine sunt acești morți? De ce sunt acolo?

Cu mult înainte de eliberarea orașului Izium, însă, autoritățile locale ucrainene au susținut că dețin informații alarmante despre ceea ce se petrecea în oraș, despre acte de tortură, crime de război și crime împotriva umanității.

Prin urmare, aritmetica macabră încă nu este terminată. S-ar putea chiar să o ia razna: se preconizează că vor fi descoperite mai multe locuri de înmormântare".

Potrivit Deutsche Welle, trupurile prezintă semne de tortură și execuție. Peste 400 de persoane sunt recuperate din mormintele de mică adâncime din afara orașului Izium, iar trimisul publicației germane a vizitat scena îngrozitoare și a vorbit cu anchetatorii, care cred că acolo au avut loc crime de război :

"Acesta este un loc al groazei pure, al unei înmormântări în masă a peste 400 de persoane care au murit violent sub ocupația rusă în estul Ucrainei. Zeci de cadavre au fost deja descoperite și mutate la o morgă improvizată pentru examinare ulterioară. Dar concluziile preliminare sunt sumbre: majoritatea cadavrelor prezintă semne de tortură.

În lumina atrocităților descoperite zilnic în teritoriile proaspăt eliberate, încă o mie de ofițeri de poliție au fost dislocați în regiunea Harkov, însărcinați cu documentarea probelor și culegerea de mărturii, cu speranța că autorii vor fi aduși în fața justiției".

Politico vorbește despre noile cereri privind un tribunal pentru crime de război, care se înmulțesc din cauza acțiunilor Rusiei la Izium.

Ministrul de externe al Republicii Cehe, țara deținătoare a președinției Consiliului UE, a cerut un „tribunal internațional special" după ce au apărut dovezi de tortură asupra civililor.

„Rusia a lăsat în urmă gropi comune cu sute de oameni împușcați și torturați în zona Izium. În secolul 21, astfel de atacuri împotriva populației civile sunt de neconceput și detestabile", a scris sâmbătă ministrul de externe Jan Lipavský , pe pagina sa de socializare.

„Suntem pentru pedepsirea tuturor criminalilor de război. Solicit înființarea rapidă a unui tribunal internațional special care va urmări crima de agresiune", a spus el.

Ministrul ceh se alătură unui cor tot mai mare de apeluri la răspundere pentru crimele care au apărut pe măsură ce forțele ruse se retrag de pe teritoriul Ucrainei.

 
Revista presei internaționale din 19 septembrie 2022