Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un Vladimir Putin tot mai vulnerabil, acasă și în exterior

Ciolos Vladimir Putin invincibil.jpg

Sursa imaginii: 
AFP - KIRILL KUDRYAVTSEV

Contraofensiva ucraineană de succes arată lumii un președinte al Rusiei în dificultate. Criticile din interior se intensifică, în timp ce poziția lui Vladimir Putin pe scena internațională slăbește vizibil.

"Putin este precum Hitler în buncărul său: Rusia pierde" – iată ce putem citi pe prima pagină a săptămânalului ceh Respekt, preluat de Courrier International.

Pentru Putin, argumentul puterii nu se bazează pe alegeri libere, ci este rezultatul preluării puterii prin forță. O înfrângere în Ucraina îl face să apară ca un lider slab, incompetent, inconștient, în niciun caz ca un lider puternic. Este începutul sfârșitului pentru el".

Șeful Kremlinului este foarte vulnerabil, crede și The Irish Times: „Putin trebuie să-și păzească spatele. Acum este expus. Războiul său inutil s-a transformat într-unul existențial pentru el. Naționaliștii ruși de extremă dreapta cer un război mai dur împotriva Ucrainei, cu mobilizarea deplină a populației. Oligarhii și diplomații ruși știu că trebuie să tacă pentru a supraviețui, dar probabil că sunt disperați după o schimbare. Și în Uniunea Sovietică totul a fost pentru totdeauna... până când nu a mai fost. Așa poate fi și cu Putinismul".

 

În sfârșit, se termină Războiul Rece

La rândul ei, publicația poloneză Rzeczpospolita, preluată de Eurotopics,  vede posibilitatea ca Putin să se prăbușească cu totul:

Dacă s-ar ajunge la aceasta, ar fi o răsturnare majoră, adevăratul sfârșit al Războiului Rece. Poate părea surprinzător, câtă vreme se credea că Războiul Rece s-a încheiat cu 30 de ani în urmă. (...) Dar în partea noastră a Europei, în ciuda tranziției evident reușite, a existat întotdeauna un sentiment că Războiul Rece nu s-a încheiat. Acest sentiment a fost resimțit, de exemplu, prin protecția incompletă a flancului estic al NATO sau prin politica țărilor occidentale, constând în tratamentul privilegiat al Rusiei".

The Conversation crede că "Dependența Rusiei de mercenari indică slăbiciunea armatei sale. Eforturile recente de recrutare ale companiei Wagner, care includ acum coborârea în universul închisorilor, au sporit temerile că crimele de război vor crește, inclusiv violența împotriva civililor.

Creșterea numărului de criminali și persoane cu pregătire limitată care se alătură grupului Wagner va afecta aproape sigur eficiența operațională. Această strategie are riscuri, inclusiv exacerbarea nemulțumirilor în întreaga armată rusă, unde moralul continuă să scadă. O astfel de fricțiune poate fi bună pentru efortul de război al Ucrainei, dar dependența continuă a Rusiei de companiile militare private ar putea înrăutăți războiul pentru acei civili prinși la mijloc".

 

O geopolitică nemiloasă

Le Monde vede un Vladimir Putin slăbit și în planul politicii internaționale:

"Geopolitica a devenit nemiloasă cu el, de îndată ce apar semne de slăbiciune. Summitul Organizației de Cooperare Shanghai, desfășurat la Samarkand, Uzbekistan, i-a oferit cu siguranță ocazia să facă o fotografie de familie, alături de președintele chinez Xi Jinping în special, dar stăpânul Kremlinului a fost de acord că trebuie să țină cont de „preocupările" chinezești în legătură cu un conflict care afectează indirect economia gigantului asiatic.

Parteneriatul „nelimitat" creat la Beijing de cele două țări în ajunul invaziei Ucrainei este în mod clar testat.

Prim-ministrul indian Narendra Modi a fost și mai direct asigurându-l că „nu era timpul pentru război". Vladimir Putin a șovăit cât a putut, spunându-i interlocutorului său că dorește să se asigure că acest război se va încheia „cât mai repede".

Iar forma proastă prin care trece Moscova nu scapă nimănui.

Prim-ministrul armean, Nikol Pashinian, a verificat acest lucru pe pielea sa atunci când a solicitat, fără succes, aplicarea articolului 4 al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) care leagă țara sa de Rusia, precum și de Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan, în urma atacului din partea Azerbaidjanului. Vladimir Putin s-a mulțumit să cheme beligeranții să respecte încetarea focului".

 
Revista presei internaționale din 21 septembrie 2022