Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iran: de la protest împotriva vălului islamic la revoltă anti-regim

femei_iran.jpg

”Știați că, în Iran, este o crimă să-ți lași părul în voia vântului?” - scrie pe una din pancartele protestatarelor
Sursa imaginii: 
ANWAR AMRO AFP via rfi.fr

Revolta femeilor iraniene mișcă întreaga planetă. Acesta este titlul pe care Le Monde îl dă articolului său consacrat mișcărilor din republica islamică – o relatare însoțită de o impresionantă galerie foto. Presa din întreaga lume este cu ochii pe revolta din Iran.

"În mod spontan, iranienii au ieșit pe străzile din Teheran și din alte orașe din întreaga țară pentru a-și exprima furia", scrie Le Monde.

"Imaginile cu femei care își îndepărtează și ard vălurile în semn de protest au făcut înconjurul lumii, la fel ca și cele ale represiunii împotriva protestelor".

Euronews notează că protestele din Iran s-au răspândit și în Europa :

Câteva sute de iranieni care locuiesc în Franța și activiști pentru drepturile omului deopotrivă s-au adunat sâmbătă la Paris pentru a protesta împotriva represiunii din Iran asupra demonstrațiilor.

Oamenii au scandat sloganuri împotriva liderului iranian, ayatollahul Ali Khamenei. De asemenea, au cerut președintelui francez Emmanuel Macron să intervină și să ia o poziție împotriva acțiunilor lui Khamenei”.

The Wall Street Journal observă că, pe fondul protestelor din Iran, un lider puternic iese din umbră.

Este Mojtaba Khamenei, care i-ar putea succeda tatălui său ca lider suprem, după ce a funcționat în secret ani de zile. Acesta a devenit și el o țintă a furiei demonstranților pentru drepturile femeilor.

Conducerea iraniană se confruntă cu o provocare serioasă, crede The Irish Times:

„Protestele par să fi luat prin surprindere regimul, care susține că sunt inspirate de influențe externe, dar aproape niciun politician de rang înalt nu a fost dispus să apere arestarea tinerei femei. Brutalitatea poliției moravurilor este însă renumită și tolerată de regim.

Protestele curajoase, reprimate cu bastoane, gloanțe și gaze, sunt cea mai semnificativă provocare pentru regim din ultimii ani, semn că sub tensiunile de suprafață, societatea fierbe", mai notează ziarul irlandez.

"Femeile iraniene îi sfidează pe ayatollahi, iar sistemul se simte amenințat", titrează El Pais :

"În urmă cu trei ani, protestele puternice din Iran au făcut sute de morți; autoritățile nu și-au asumat niciodată responsabilitatea. La acea vreme, populația se ridica din cauza creșterii prețurilor la benzină - într-o țară care are unele dintre cele mai mari rezerve de petrol din lume.

Dar protestele actuale sunt altfel. Niciodată până acum atât de multe femei – multe dintre ele tinere – nu și-au fluturat vălurile în public și nu și le-au ars, în public, în fața clădirilor guvernamentale".

Iar Le Figaro observă că "revolta împotriva vălului se transformă în protest anti-regim" :

"Sunt deja zece zile de când Iranul se ridică, cu toate generațiile la un loc, de la nord la sud, de la cartierele bogate din Teheran până la orașele de provincie, pentru a spune nu hijab-ului obligatoriu, nu unei republici islamice care a hărțuit femeile de mai bine de patruzeci de ani , nu brutalității poliției moravurilor, care a provocat moartea unei tinere nevinovate.

Minciunile statului, greu credibile în epoca rețelelor de socializare, nu fac decât să amplifice furia".

 
Revista presei internaționale din 26 septembrie 2022