Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Este Meloni viitorul?

meloni_italia.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Giorgia Meloni

Presa internațională comentează pe larg consecințele victoriei coaliției de dreapta și extremă dreapta în alegerile din Italia. Care vor fi consecințele pentru Europa? Dar cât de stabilă va fi această coaliție?

Ce ne așteaptă acum? – întreabă La Repubblica:

"Criza prelungește sezonul populismului. Este o victorie anunțată, dar care schimbă istoria țării.

Constituția va fi schimbată prin calul troian al prezidențialismului, instrumentul perfect pentru discursul populist, care dorește identificarea între lider și popor. Și întregul peisaj instituțional, cu echilibrele sale delicate, va trebui să se adapteze ierarhiei puterilor".

L'Obs notează, însă, că "în această țară cu instabilitate guvernamentală cronică, experții sunt deja de acord asupra speranței scurte de viață a coaliției victorioase, o căsătorie de conveniență între trei aliați cu ambiții concurente".

 

Puterea nu va veni de la sine

Și Le Monde atenționează că de-abia după victorie încep adevăratele dificultăți:

"Nu înseamnă că puterea îi va cădea în brațe, ca un fruct copt.

Provocarea  cea mai urgentă, pe termen scurt, va fi consolidarea alianței dreptei, traversată de contradicții profunde care nu vor ezita să apară în zilele următoare. Pentru că cei doi parteneri ai săi, Forza Italia și Liga riscă în zilele următoare să-i complice misiunea".

În Germania, Die Zeit insistă asupra spațiului limitat de manevră de care dispune Italia, o „țară foarte îndatorată care nu poate ignora cele 192 de miliarde de euro din planul de redresare al UE". (Sursa: Toute L'Europe)

Corriere della Sera scrie că "odată cu rezultatele italiene, care vin în urma celor suedeze, există temeri legate de un efect de domino, cu o revigorare a suveranismului și o bunăvoință sporită față de Rusia, datorită prezenței Lega și Forza Italia în coaliție.(...) Dar direcția va deveni clară odată cu primele declarații ale învingătorilor privind relația cu Europa și sancțiunile împotriva regimului Putin."(Sursa: Eurotopics).

Libération vede în "Italia postfascistă, o amenințare la adresa valorilor europene"

Ziarul francez se întreabă în ce măsură aceste alegeri riscă să ducă la paralizie sau chiar la implozie în Europa:

"Este mai mult decât îndoielnic. Giorgia Meloni a promis viitorilor săi parteneri europeni, cercurilor de afaceri și opiniei publice italiene, moderându-și criticile antieuropene: nu se pune problema unei „Italexit" sau a unei ieșiri din euro. Nici măcar nu este vorba de încălcarea tratatelor, așa cum vor să facă în Franța Adunarea Națională și Franța Nesupusă. Dar este clar că Roma nu va da undă verde unei reforme a tratatelor europene, așa cum își dorește Parisul.

Dispare și speranța unui consens pentru a trece de la votul unanim la cel cu majoritate calificată  în cadrul Consiliului de Miniștri în anumite domenii strategice".

 

Răbdarea italienilor se poate epuiza rapid

În sfârșit, BBC comentează că  "Italia este iubită în lume pentru mâncare, artă, istorie și cultură, dar pur și simplu nu funcționează pentru o mare parte a propriei populații.

O economie în perpetuă stagnare a contribuit la alimentarea unui exod masiv de creiere.

Gerontocrația politică a provocat o dorință masivă de schimbare. Pentru mulți italieni, Giorgia Meloni reprezintă asta - în bine și în rău.

Rigiditatea ei în ceea ce privește drepturile LGBT și imigrația își găsește susținători în Italia, o țară în care conservatorismul catolic încă este prezent și care a suportat povara crizei migrației.

Și în timp ce ea insistă că partidul ei a trimis fascismul în istorie, o țară care nu a avut niciodată echivalentul denazificării Germaniei a lăsat ca urmele trecutului său întunecat să se mențină în politica sa de după război.

Există, fără îndoială, o secțiune a bazei lui Meloni care încă îl glorifică pe Il Duce [dictatorul fascist Benito Mussolini].

Dar ea știe că acum îi revine sarcina să-i asigure pe italieni - și pe europeni - că a trecut cu adevărat mai departe.

Meloni este, oare, viitorul? Cel puțin pentru o vreme, cu siguranță. Dar într-o țară ale cărei guverne durează în medie puțin peste un an, ea știe că răbdarea italienilor se poate epuiza rapid".

 
Revista presei internaționale din 27 septembrie 2022