Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Și dacă Putin va lovi infrastructura vitală a Europei?

putin_submarin.jpeg

Vladimir Putin la bordul batiscafului cu care s-a scufundat la 80 de m adâncime în Marea Neagră, în largul peninsulei Crimeea, pentru a vizita epava unei corăbii din epoca bizantină, august 2015
Sursa imaginii: 
Alexei Nikolsky - Ria Novosti - AFP via France24

Presa europeană continuă să analizeze consecințele distrugerii conductelor de gaz din Marea Baltică. Toate suspiciunile se îndreaptă către Rusia. Dar comentatorii atrag atenția asupra vulnerabilității infrastructurii europene.

France Inter transmite că țările de la Marea Baltică și-au consolidat deja securitatea la instalațiile lor energetice :

"Nimeni nu exclude ca Rusia să atace infrastructura țărilor NATO, pe care le consideră a fi adevăratul dușman.

Ar fi o escaladare considerabilă, dar în concordanță cu precipitarea care a caracterizat comportamentul lui Vladimir Putin, de la eșecurile armatei sale în Ucraina.

Mobilizarea parțială este una dintre mișcările sale, la fel ca și referendumurile organizate în zonele ocupate ale Ucrainei. Războiul este departe de a se termina".

Pentru Le Monde, dimensiunea exploziilor – una dintre ele avea o putere echivalentă cu 100 de kilograme de TNT, conform calculelor efectuate de seismologi – nu prea lasă îndoieli cu privire la caracterul lor voluntar. Ele însă nu vor avea un impact pe termen scurt asupra aprovizionării cu gaze a Europei.

 Publicația britanică The Spectator vede un singur vinovat:

Cine, în afară de Rusia, a avut resursele și motivul să trimită comandouri și scafandri adânc în Marea Baltică pentru a face ravagii în conducte? Adevărul este că Putin a căutat în mod constant să crească sentimentul de teamă în Occident, în speranța de a sparge alianța atlantică. Dar dacă Moscova s-a angajat într-adevăr în acest act războinic, atunci pur și simplu a comis o nouă gafă." (Sursa: Eurotopics).

 

Este Europa suficient de protejată?

The Guardian notează că suspiciunile se îndreaptă imediat către Rusia și vede în aceste explozii "un posibil mesaj despre vulnerabilitatea altor infrastructuri marine de gaze".

Cel mai sensibil centru nervos al Europei este expus, notează și La Repubblica :

Kremlinul vrea să arate că este gata să meargă până la capăt și nu se teme de escaladare. El ridică nivelul confruntării prin țintirea nervului expus al Occidentului, cea mai sensibilă arteră care îi hrănește viața în toate felurile: infrastructura subacvatică. Suntem în întregime dependenți de interconexiunile construite pe fundul mării, nu doar pentru aprovizionarea noastră cu energie, ci mai ales pentru conexiunile digitale prin care circulă 97 la sută din comunicații, fie că este vorba de date sau de apeluri telefonice". (Sursa: Eurotopics).

 Și ziarul belgian De Morgen, preluat de Eurotopics, lansează un mesaj alarmant:

Atacurile arată încă o dată cât de vulnerabilă este Europa când vine vorba de „război hibrid", de exemplu sabotaj. Ce se întâmplă dacă mâine, de exemplu, unul sau mai multe cabluri submarine de internet care alimentează UE și Belgia sunt aruncate în aer sau tăiate? Avem suficiente alternative pentru a garanta liniile vitale de comunicare? Apoi, celelalte infrastructuri critice - de la porturi la terminalele de gaz lichefiat și centralele nucleare – sunt ele suficient de protejate împotriva sabotajului?"

 
Revista presei internaționale din 29 septembrie 2022