Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum poate răspunde Europa șantajului nuclear al lui Putin

arma_nucleara_racheta_balistica.jpg

Rachetă balistică intercontinentală Yars RS-24 în Piața Roșie, Moscova, 7 mai 2015
Sursa imaginii: 
KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP via Getty Images

Comisia Europeană a prezentat liniile principale ale unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, al optulea de la începutul invaziei. Scopul este de a răspunde la escaladarea rusă, date fiind referendumurile ilegale organizate în regiunile ocupate și amenințarea nucleară agitată de Vladimir Putin. Presa europeană se întreabă dacă, de data aceasta, va fi întrunită unanimitatea statelor membre.

"După escaladarea Moscovei de săptămâna trecută, Comisia Europeană le propune celor Douăzeci și șapte să pună bazele unui plafon pentru prețul petrolului rusesc și să impună o interdicție a importului de bunuri noi pentru o sumă de 7 miliarde de euro pe an. Ambasadorii vor examina acest pachet vineri", notează Les Echos".

Dar „unanimitatea va fi foarte greu de obținut", avertizează El Mundo. „Așa cum se întâmplă în mod constant de luni de zile, Ungaria este un semn de întrebare. Chiar în momentul anunțului președintelui Comisiei, prim-ministrul Viktor Orbán, a cerut un referendum vizând în mod specific sancțiunile", relatează la rândul său La Repubblica.

De partea sa, ziarul francez Libération  își menține optimismul în ceea ce privește Ungaria: „partenerii săi ar putea fi tentați să o priveze complet și pentru o lungă perioadă de banii europeni, de care are nevoie disperată, în timp ce moneda sa scade și inflația este în creștere".

Însă ziarul belgian Le Soir atenționează că unele țări încep să experimenteze tulburări pe scena politică internă, în special din cauza prețurilor ridicate la energie. În Republica Cehă, „mii de oameni au manifestat, la Praga, împotriva guvernului și au cerut încetarea sancțiunilor impuse Rusiei în urma invaziei Ucrainei". (Sursa: Toute l'Europe).

 

Dar cum să răspundem amenințării nucleare a Rusiei?

Iată întrebarea pusă de Eurotopics, în deschiderea unul grupaj de comentarii din presa europeană.

Tageszeitung este de părere că "trebuie să convingem acele țări pe care Rusia le vede ca parteneri să se alăture unei alianțe împotriva folosirii armelor nucleare. State precum China, Turcia, India și Kazahstan trebuie să fie convinse să pună capăt tăcerii lor în fața unei potențiale utilizări a armelor nucleare de către Rusia. Rusia nu este indiferentă cu privire la imaginea sa în lume. Eliberarea prizonierilor de război care fuseseră condamnați la moarte și acordarea cetățeniei ruse lui Edward Snowden demonstrează acest lucru."

El País vede creșterea presiunii din partea Kremlinului: „Cel mai inofensiv scenariu ar fi un test nuclear în apropierea Ucrainei, de exemplu în Marea Neagră. Acest război nu va defini doar soarta Ucrainei și natura geostrategică a Europei, ci și regulile războiului viitor. Dacă, după ce a fost învins pe câmpul de luptă convențional, Putin reușește să câștige cu amenințări și chiar cu utilizarea unei bombe, exemplul său va crea un precedent pentru o lume fără de lege."

Iar pentru Le Point, „acțiunile lui Putin pot fi descrise cu un singur cuvânt: șantaj. Occidentul, în special puterile nucleare precum SUA și Franța, trebuie să-i explice Rusiei că folosirea armelor nucleare ar avea consecințe devastatoare pentru țară. Vladimir Putin nu este nici nebun, nici sinucigaș."

 
Revista presei internaționale din 30 septembrie 2022