Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Putin este unul care ți-ar incendia casa, dar mai întâi și-ar emite un permis pentru aceasta"

putin_psihobubu.jpg

Putin se adresează publicului adunat în Piața Roșie din Moscova pentru a ”sărbători” anexarea regiunilor furate de la Ucraina, 30 septembrie 2022. Deasupra scenei scrie cu litere mari ”ÎMPREUNĂ PENTRU TOTDEAUNA” (!)
Sursa imaginii: 
Alexander Nemenov/Agence France-Presse — Getty Images

Presa internațională comentează discursul de vineri al lui Vladimir Putin, în care a marcat anexarea celor patru provincii ucrainene ocupate de armatele sale, după invazia din 24 februarie. O folosire cu cinism a unei așa-zise legalități, care îngrijorează însă multe țări, până acum puțin interesate să se pronunțe asupra războiului, observă comentatorii.

Vox comentează că mișcarea lui Putin era așteptată, dar deschide o fază nouă și incertă în războiul din Ucraina:

"Contraofensiva ucraineană recucerește teritoriul și orașele controlate de ruși în zone pe care Putin tocmai a încercat să le anexeze.

Cu toate acestea, un Vladimir Putin sub presiune, care acționează dintr-o poziție slăbită reprezintă, de asemenea, un risc.

Putin încearcă să ridice miza conflictului, o altă potențială încercare de a slăbi determinarea și sprijinul Occidentului pentru Ucraina – toate în timp ce Rusia continuă să se confrunte cu eșecuri".

Într-un interviu pentru Newsweek, ministrul de externe al Finlandei, Pekka Haavisto spune că dictatorul rus se confruntă atât cu disidența în Rusia, cât și cu incertitudinea în rândul națiunilor neutre, preocupate de crizele alimentare și nucleare care se profilează, plus așa-zisele referendumuri pe terenul ucrainean ocupat.

Multe țări care poate nu au fost atât de preocupate de atacul rusesc asupra Ucrainei, sunt acum foarte îngrijorate de această metodă prin care se schimbă granițele prin vot", a spus Haavisto, reflectând discuțiile recente cu omologii să de la adunarea Generală a Națiunilor Unite din septembrie.

Privind harta, puteți vedea multe minorități, puteți vedea multe granițe care ar putea fi contestate cu metode similare. Folosirea acestui tip de metodă la nivel internațional ar crea o problemă uriașă. Cred că multe țări nu pot accepta că schimbarea granițelor prin referendumuri este corectă", a continuat șeful diplomației finlandeze pentru Newsweek.

 

O montare demnă de Potemkin

Comentând discursul de vineri, Le Figaro notează că "lui Potemkin i-ar fi plăcut montarea lui Vladimir Putin de vineri, de la Kremlin și din Piața Roșie: aprobând voința poporului suveran, el a validat sub cizma sa anexarea a 18% din teritoriul ucrainean.

Cum ar fi putut rezista el acestui impuls spontan de a se arunca în brațele - înarmate - ale mamei Rusia, al celor 87% dintre locuitorii care mai rămăseseră sub focul din Herson, 93,1% din cei din Zaporijjia și, respectiv, 98, 4% și 99,2% din regiunile Lugansk și Donețk, ocupate din 2014?"

Pentru Le Figaro, ”obiectivul probabil al discursului a fost să sudeze națiunea rusă în spatele mitului unei operațiuni de „eliberare" a „fraților" prizonieri ai unui regim „nazist".

Într-un moment în care recrutarea stârnește o mare tensiune în societate, credibilitatea sa se bazează pe presupusa dorință a ucrainenilor de a fi „salvați". Rușii, hrăniți cu știri false, ar fi obișnuiți să creadă că orice este posibil. Dar până când?"

The New York Times afirmă că președintele Putin se confruntă cu provocări monumentale:

"Mobilizarea s-a dovedit atât de nepopulară încât joi a făcut pasul rar de a recunoaște la televiziunea națională greșelile guvernului său în modul în care a fost efectuată.

Zeci de mii de tineri fug din Rusia, înfruntând cozi kilometrice la granițele cu Georgia și Kazahstan, un semnal că mulți ruși nu acceptă argumentele pentru invadarea Ucrainei. Iar haosul a provocat un alt eșec economiei Rusiei, și așa afectate de sancțiuni".

The Conversation amintește că "regimul Putin are o istorie lungă de a folosi cu cinism „legalitatea" pentru a-și justifica acțiunile. Așa cum a scris recent Mark Galeotti, autor a 24 de cărți despre Rusia și politica ei, în The Spectator, Putin este un om care ți-ar incendia casa, dar și-ar emite mai întâi un permis pentru a face acest lucru".

 
Revista presei internaționale din 3 octombrie 2022