Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Despre arma nucleară tactică a Rusiei și posibilul răspuns al Occidentului

racheta-nucleara-iskander-m-pe-transportorul-9p78-1.jpg

Racheta cu rază scurtă de acţiune Iskander-M, în poziţie de lansare pe un transportor 9P78-1 din dotarea armatei Rusiei. Sistemul 9K720 Iskander poate transporta focoase nucleare.
Sursa imaginii: 
Wikipedia / vitalykuzmin.net / Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License

Presa internațională analizează amenințarea nucleară din partea Rusiei. Va merge Vladimir Putin până la a acționa butonul? Dar ce fel de armament nuclear ar putea folosi?

O analiză Reuters estimează că totul depinde mult de modul în care Putin percepe amenințarea la adresa statului rus și a guvernării sale:

"Putin consideră războiul din Ucraina ca pe o bătălie existențială între Rusia și Occident, despre care spune că vrea să distrugă Rusia și să preia controlul asupra vastelor sale resurse naturale. Unii analiști spun că blufează, dar Washingtonul îl ia în serios.

Niciun oficial rus nu a cerut o lovitură strategică cu arme nucleare concepute pentru a distruge orașe din Statele Unite, Europa sau Asia.

Șeful cecen Ramzan Kadyrov a declarat că Moscova ar trebui să ia în considerare utilizarea unei arme nucleare tactice în Ucraina. Acestea sunt mult mai puțin puternice decât marile bombe de care ar fi nevoie pentru a distruge orașe mari precum Moscova, Washington sau Londra. Astfel de arme pot fi aruncate din avioane, trase cu rachete de la sol, de pe nave sau submarine sau detonate de forțele terestre", transmite Reuters

 

Armele tactice și riscurile lor

Însă arma nucleară tactică reprezintă o opțiune riscantă pentru Putin și Ucraina deopotrivă, sunt de părere experții consultați de The New York Times :

"Rusia are 2.000 de arme nucleare mici, dar utilitatea lor pe câmpul de luptă ar putea să nu merite, pe termen lung.

Armele nucleare mici sunt greu de folosit și mai greu de controlat dar au un efect de intimidare mult mai bun decât oricare altă armă de război.

Totuși, „utilitatea lor strategică ar fi foarte îndoielnică, având în vedere consecințele cu care Rusia se va confrunta aproape cu siguranță după utilizarea lor".

Pentru radiațiile mortale, există o singură comparație dramatică, reală, pe pământul ucrainean: ceea ce s-a întâmplat în 1986, la Cernobîl.

La acea vreme, vânturile predominante au suflat din sud și sud-est, trimițând nori de reziduuri radioactive mai ales în Belarus și Rusia, deși cantități mai mici au fost detectate și în alte părți ale Europei, în special în Suedia și Danemarca.

Pericolele de radiații cauzate de armele nucleare tactice ar fi probabil mai mici decât cele de la Cernobîl".

Specialiștii consultați de Financial Times văd trei moduri în care Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice:

Primul ar fi cel demonstrativ - o lovitură nucleară care nu ucide pe nimeni. Ar putea fi o detonare în subteran, deasupra Mării Negre, la înălțime deasupra Ucrainei, sau pe un loc nelocuit precum Insula Șerpilor.

Dar chiar și un atac demonstrativ ar începe „scara de escaladare" și ar ridica perspectiva unui atac rusesc asupra unui oraș mare.

Efectul demonstrației poate fi, de asemenea, neclar, deoarece ar arăta că Rusia a fost pregătită să încalce tabuul privind armele nucleare, dar că a rămas precaută în ceea ce privește utilizarea puterii lor explozive la maximum.

A doua posibilitate este o lovitură asupra unui obiectiv militar ucrainean sau a unei piese cheie de infrastructură - de exemplu, asupra centralei nucleare Zaporojie.

Cât de util ar fi acest lucru e o chestiune discutabilă.

Forțele militare ale Ucrainei sunt foarte dispersate, iar studiile armatei SUA au concluzionat că un focos de o kilotonă trebuie să detoneze la 90 de metri de un tanc pentru a-i provoca daune grave.

A treia mișcare și cea mai semnificativă ar fi o lovitură împotriva unui membru NATO, inclusiv SUA.

Cum ar răspunde vestul la un atac asupra NATO este greu de prevăzut. Articolul V care invocă un răspuns de apărare colectivă din partea altor membri NATO ar fi declanșat. Moscova ar risca un atac nuclear devastator, ca răzbunare din partea SUA”.

 

Cum poate răspunde Occidentul

Și Le Figaro se preocupă de răspunsul Occidentului în cazul în care Rusia ar folosi armele nucleare. Ziarul francez îl citează pe generalul de patru stele David Petraeus, fost director al CIA, care s-a angajat într-un exercițiu de previziuni pe canalul ABC:

"Chiar dacă utilizarea unei arme nucleare în Ucraina nu ar duce de facto la intrarea NATO în război împotriva Rusiei, Kievul nefiind parte a Alianței, un „răspuns din partea Statelor Unite și a NATO" ar părea inevitabil.

David Petraeus a recunoscut că probabilitatea de răspândire a radiațiilor nucleare în țările NATO ar putea fi interpretată ca un atac asupra unei țări membre, în conformitate cu articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord. Aceasta implică faptul că un atac împotriva unui membru al Alianței este considerat un atac îndreptat împotriva tuturor aliaților".

 
Revista presei internaționale din 5 octombrie 2022