Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Germania înainte de toate" – europenii critică planul anti-criză al Berlinului

scholz_conducta.jpg

Cancelarul Olaf Scholz acționând robinetul unei conducte de gaz lichefiat în timpul unei vizite la compania energetică Uniper, Germania, 16 august 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / Olaf Scholz

Guvernul condus de Olaf Scholz a lansat un amplu plan de susținere a companiilor și gospodăriilor, în valoare de 200 de miliarde de euro, pentru a face față crizei energetice. La Bruxelles, planul este văzut ca o amenințare la adresa pieței interne a Uniunii și mulți comentatori acuză Berlinul de egoism.

Săptămânalul german Focus consideră că deciziile guvernului federal subliniază încă o dată că politicienii care conduc țara prin probabil cea mai gravă criză de la cel de-al Doilea Război Mondial nu au recunoscut gravitatea situației sau nu vor să o recunoască. La prima vedere, totul sună așa cum se așteptau cei mai mulți.

Publicația greacă Efsyn, preluată de Courrier International,  este de părere că "decizia guvernului german de a turna râuri de bani în economia sa, după ce și-a asigurat umplerea depozitelor de gaze și acorduri pentru aprovizionare suplimentară, a fost primită, pe bună dreptate, de alte țări din UE ca o concurență neloială".

 

Ispita egoismului

Le Monde vorbește despre "salve de critici" în Europa împotriva planului energetic de 200 de miliarde de euro anunțat de Germania :

"Ajutorul oferit de Berlin subminează coeziunea celor douăzeci și șapte în fața crizei. Când, în martie 2020, întreaga Europă se lupta pentru a evita ravagiile provocate de Covid-19, Germania a mers mai întâi de una singură, închizând granițele, apoi cumpărând măști și vaccinuri fără a-și face griji pentru partenerii săi comunitari. În cele din urmă, Angela Merkel s-a aliniat și a făcut echipă cu președintele francez Emmanuel Macron pentru a apăra un plan european de redresare, finanțat printr-o datorie comună față de statele membre ale Uniunii Europene (UE) și achiziția în comun a vaccinurilor.

Astăzi, Berlinul este din nou cuprins de ispita fiecare pentru el".

Le Point comentează că "lui Olaf Scholz îi va fi greu să se justifice în fața partenerilor săi europeni indignați, care denunță lipsa de solidaritate a Germaniei :

Acest „dublu vrumm", după cum numește cancelarul giganticul pachetul de 200 de miliarde de euro, amintește de un motor de mașină care pornește. O deplasare foarte consistentă, întrucât suma chiar depășește primul „vrumm" de 130 de miliarde de euro alocat în primăvara lui 2020, pentru a amortiza efectele pandemiei.

Această inițiativă germană este o surpriză, deoarece miniștrii energiei din UE se luptă să cadă de acord asupra unui pachet de măsuri comune pentru protejarea pieței interne a UE.

Este vorba de solidaritate și unitate în vremuri de criză.

Situația are un aer de déjà vu. La fel ca în primăvara lui 2020, când a decis, fără o consultare prealabilă cu vecinii săi, să aloce 130 de miliarde de euro pentru a amortiza șocul pandemiei, Germania se evidențiază din nou astăzi".

 

Olaf Scholz se apără

Deutsche Welle notează că Olaf Scholz consideră planul său ca fiind „justificat" și că măsuri similare sunt luate și de alte guverne. „Scutul defensiv" include o frână pentru prețul benzinei și o reducere a taxei pe vânzările de combustibil.

Ministrul german de Finanțe Christian Lindner, de la neoliberalul Partid Liber Democrat, a încercat, de asemenea, să-și liniștească omologii din UE la discuțiile de marți de la Luxemburg. "A existat o neînțelegere. Pachetul nostru este proporțional, dacă comparăm dimensiunea și vulnerabilitatea economiei germane", a spus Lindner.

Politico titrează că planul „Germania în primul rând" al lui Scholz declanșează revolta franco-italiană la Bruxelles :

"Ursula von der Leyen trebuie să se descurce cu comisarii ei francezi și italieni care protestează zgomotos împotriva cheltuielilor germane masive.

Von der Leyen a lipsit de la întâlnirea săptămânală de marți a comisarilor de la Strasbourg, condusă, în locul său, de vicepreședintele Comisiei, Margrethe Vestager, pentru a merge la Paris să discute cu președintele francez Emmanuel Macron.

Marea întrebare acum este dacă Parisul și Roma se mobilizează serios și dacă von der Leyen poate controla acest val. Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil pentru economie, ține cu siguranță de linia dură și respinge ideea unei datorii comune".

 
Revista presei internaționale din 6 octombrie 2022