Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Să facem Kaliningradul ceh!" – o glumă cu semnificații cât se poate de serioase

cartita_kaliningrad.jpg

Krteček, cârtița din îndrăgita serie de desene animate din Cehia, îi invită pe Lolek și Bolek în noul său oraș, Kaliningrad (!) - în cehă Královec
Sursa imaginii: 
Twitter via Radio Praga International / english.radio.cz

O glumă lansată în Cehia face înconjurul lumii: dacă rușii au făcut referendum pentru a anexa regiuni din Ucraina, de ce nu ar face și cehii același lucru, pentru a anexa Kaliningradul? Ironia arată însă și una dintre caracteristicile acestui război, care a cunoscut din plin dezinformarea și trollingul.

„Faceți din nou Kaliningradul ceh!". Desigur, gluma e ușor de observat, deși o petiție simulată care cere anexarea orașului-port rus la Republica Cehă a primit aproape 12.000 de semnături electronice de când a fost postată pe site-ul petice.cz marțea trecută, notează Euractiv:

Gluma arată cum acest război, care a cunoscut dezinformarea online și trollingul pe Twitter la o scară fără precedent, a devenit unul purtat (și poate câștigat) în domeniul informațional alternativ.

Până la începutul invaziei, în februarie, Occidentul nu făcuse nimic pentru a contracara știrile false ale Moscovei.

Dar armonizarea culturii meme a devenit rapid o poveste de succes pentru Ucraina, din multe puncte de vedere.

O altă campanie de mare succes – Organizația Prietenii din Atlanticul de Nord (NAFO) – s-a dezvoltat între timp într-o armată globală de internet care își propune să conteste dezinformarea online a Rusiei.

Mișcarea voluntară a devenit o coaliție spontană care poate fi susținută de oricine și folosește o imagine prost desenată a lui Shiba Inu, o rasă de câini japoneză care a devenit o senzație pe internet în urmă cu un deceniu.

Ori de câte ori cineva din NAFO observă un oficial sau un simpatizant rus care postează o abordare pro-Kremlin pe rețelele de socializare, poate folosi hashtag-ul #Article5, o referire voalată la clauza de apărare reciprocă a NATO, pentru a spama aceste conturi cu sprijin pentru Ucraina.

La o lună de la înființarea NAFO, ambasadorul Rusiei la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), Mihail Ulyanov, a simțit personal ce înseamnă să te confrunți cu un grup de „băieți", așa cum se numesc războinicii informației. Le-a crescut în mod semnificativ profilul pe internet: rețeta succesului s-a dovedit nu în a dezminți știrile false, ci în a le batjocori în mod deschis".

 

 "În sfârșit, Cehia are ieșire la mare"

Newsweek scrie că ideea anexării Kaliningradului de Republica Cehă a fost, de asemenea, acceptată în mod ironic de eurodeputatul ceh Tomáš Zdechovský. El a postat un tweet al unui autor polonez, care spunea: „A sosit timpul să împărțim Kaliningradul, astfel încât frații noștri cehi să aibă în sfârșit acces la mare".

Europarlamentarul a spus că, dacă Moscova este dispusă să lanseze referendumuri simulate în Ucraina și să anexeze ilegal teritoriul țării, atunci ar trebui să fie pregătită să discute despre statutul Kaliningradului.

Site-ul de știri din Cehia HN.cz, scrie că gluma își are de fapt originea pe rețelele de socializare poloneze, care au produs recent meme-uri precum fotografia unui portavion, numit după celebrul cântăreț ceh Karel Gott, părăsind orașul-port baltic.

Radio Praga International trasmite că Twitter-ul ceh este acum plin de meme-uri care inserează referințe la Královec (denumirea cehă pentru Kaliningrad). Unele prezintă celebra cârtiță din seria cehă de desene animate (Krteček) ca locuitor al orașului. Alții se întrec în lungi analize pretins serioase ale „situației actuale din exclava cehă".

 

Rușii văd "revanșism"

Dar faptul că mass-media rusă se ocupă îndeaproape de această satiră spune multe, constată publicația pragheză Landesecho, citată de Eurotopics:

Site-ul Eurasia Daily a luat în serios presupusele pretenții teritoriale și a numit poziția revanșistă. Alte site-uri rusești, cum ar fi Politexpert, l-au citat pe analistul militar Mihail Timoșenko spunând că Rusia nu va renunța la Kaliningrad. Satira s-a autodepășit. Nu numai că a reușit să-și bată joc de modelele de argumentare imperialiste ruse, dar în cele din urmă chiar și mass-media rusă a descris-o ca fiind revanșistă, expunându-și astfel involuntar propriile fantezii absurde de superputere".

În timp ce ziarul polonez Rzeczpospolita duce gluma cu un pas mai departe: „Tot ce ar fi nevoie este să reintroducem vechiul nume și să organizăm un referendum (cetățenii enclavei și toți cehii ar putea vota), iar chestiunea va fi soluționată.

Ba mai mult, s-ar rezolva și alte probleme în același timp: granița Poloniei cu NATO ar fi extinsă. Cehii vor avea în sfârșit acces la Marea Baltică, iar marina cehă (care a fost desființată în 1992) ar putea fi reactivată. Croazierele și portavioanele NATO vor fi construite la șantierele navale din Cehia, care ar fi conduse de echipaje ceho-polone", glumește ziarul polonez, citat de Eurotopics.

 
Revista presei internaționale din 7 octombrie 2022