Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A început războiul dronelor

drone_iran.jpg

Drone militare de producție iraniană
Sursa imaginii: 
Ministerul iranian al apărării via AFP / France24

Bombardamentele cu drone, efectuate  luni de forțele ruse  asupra capitalei ucrainene Kiev, cu drone fabricate probabil în Iran, marchează intrarea într-o nouă fază a războiului. Iar dronele devin tot mai mult un atribut al războiului modern.

BBC notează că a fost pentru prima dată când centrul Kievului a fost vizat direct, de la începutul războiului.

Și aceasta, la puțin timp după ce Putin a spus că nu este nevoie de mai multe lovituri la scară largă asupra Ucrainei.

În atacurile de luni dimineața de la Kiev au fost folosite drone – iar zgomotul scăzut al acestor arme cu mișcare lentă devine familiar în toată țara. Orașul a reverberat în zgomotul focurilor de armă, în timp ce bateriile antiaeriene încercau frenetic să doboare dronele.

CNN relatează că civilii „fugeau" și „țipau" în timpul atacurilor mortale cu drone  de luni dimineața, potrivit unui martor de la fața locului. Atacurile rusești au lovit infrastructuri cheie, ducând la întreruperea electricității în unele zone.

 

Îngrijorare în rândul occidentalilor

Potrivit NBC News, Zelensky avertizase la începutul acestei luni cu privire la utilizarea din ce în ce mai largă de către Rusia a dronelor de fabricație iraniană.

Aceasta este o nouă provocare pentru apărarea antiaeriană a țării și provoacă îngrijorare în rândul aliaților occidentali ai Ucrainei cu privire la presupusul sprijin al Teheranului pentru Rusia în acest război.

Dronele Shahed-136, care și-au câștigat porecla „kamikaze", sunt relativ ieftine și pot fi echipate cu un focos mic, ceea ce le face o armă de precizie, au declarat analiștii militari pentru NBC News.

Raza sa operațională este supusă discuțiilor în rândul analiștilor, dar ar putea fi de până la 1.200 de mile. Probabil este mult mai scurtă în practică, dar suficientă pentru a atinge orice țintă din Ucraina, de către dronele lansate din zonele ocupate de ruși.

Dronele îndeplinesc cerințele războiului modern - aceasta este linia de la Departamentul de Apărare al SUA, informează Deutsche Welle.

Pentagonul livrează Ucrainei o nouă dronă sau vehicul aerian fără pilot (UAV), numită Phoenix Ghost.

Despre drona germană „Vector", care nu este o armă ca atare – nu poate arunca bombe, dar poate face parte dintr-un sistem de arme – se spune că este folosită pe scară largă pentru capacitățile sale de zbor și de a capta imagini.  Ucraina ar putea-o folosi pentru a optimiza efortul artileriei sale, de exemplu.

Vector oferă videoclipuri de înaltă rezoluție în timp real pe o lungime de peste 15 kilometri și poate rămâne în aer timp de până la două ore.

Japonia a furnizat și ea drone Ucrainei. Dar Ucraina folosește și drone locale, adaugă publicația germană.

 

Dronele iraniene au deja la activ atacuri spectaculoase

Dronele iraniene seamănă teroare în Ucraina, titrează Le Monde.

Kievul a putut conta mult timp pe superioritatea incontestabilă conferită în acest sens de dronele Bayraktar TB2, de fabricație turcească, cu eventuala posibilitate de producție locală.

Spre deosebire de drona turcească, modelele iraniene Shahed sunt relativ nesofisticate. Dar au o autonomie de 2.500 de kilometri și pot zbura cu peste 185 de kilometri pe oră

Acestea sunt produse de o companie iraniană plasată pe listele de sancțiuni occidentale din cauza colaborării sale cu programul nuclear.

Acest tip de dronă are deja la activ atacuri spectaculoase. În septembrie 2019, a fost utilizată împotriva instalațiilor petroliere din Arabia Saudită, apoi în ianuarie anul trecut, împotriva teritoriului Emiratelor Arabe Unite, atacuri revendicate de rebelii pro-iranieni din Yemen, dar pe scară largă atribuite Iranului însuși.

În sfârșit, Le Point concluzionează: A început războiul dronelor.

Brațul înarmat al regimului președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, aeronava fără pilot Bayraktar TB2, a devenit vedeta câmpurilor de luptă. Datorită lui, raportul de putere s-a inversat în războiul pe care Turcia îl duce de patruzeci de ani împotriva PKK și în nordul Siriei, între 2016 și 2018.

Și în Libia, TB2 a schimbat fața conflictului. Intervenția turcă, pentru a apăra guvernul de tranziție libian, a oprit înaintarea rebelilor lui Khalifa Haftar, care au amenințat capitala Tripoli și a înghețat liniile.

 
Revista presei internaționale din 18 octombrie 2022