Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atacurile cu drone iraniene: Israelul, pe calea abandonării neutralității în războiul din Ucraina

drona_iran.png

Drona Kaman 12, de producție iraniană, la un Salon de tehnică militară la Teheran, ianuarie 2019
Sursa imaginii: 
Wikimedia commons

Armata rusă își continuă bombardamentele asupra Kievului și a altor orașe ucrainene cu așa-numitele drone kamikaze. Se presupune că aceste arme fără pilot echipate cu focoase sunt furnizate de Iran, deși Teheranul neagă acest lucru.

După cum notează Eurotopics, într-un grupaj consacrat acestei teme, presa europeană avertizează asupra consecințelor cooperării ruso-iraniene, inclusiv pentru conflictul din Orientul Mijlociu.

"E timpul pentru o reacție unită și rapidă", subliniază The Times:

Israelul va trebui să facă în curând o alegere. Un complex industrial militar ruso-iranian, care îi permite Teheranului să finanțeze extinderea rapidă a forței sale de drone și să le exporte către milițiile de la granițele Israelului, reprezintă o amenințare existențială. La fel ca mulți membri NATO, Israelul face schimb de informații cu Kievul. Poate face mai mult. America ar trebui să ofere sistemul său de rachete sol-aer Nasams pentru a proteja orașele ucrainene. Marea Britanie are rachete Amraam care pot doborî dronele kamikaze ale Iranului. Cu cât acestea sunt implementate mai devreme, cu atât mai bine."

 

Ce i-a promis Rusia Iranului?

La Repubblica se teme că „Iranul și-a predat stocul de drone rușilor și se pregătește să le  predea și rachetele balistice. Dar transferul masiv de arme de la Teheran la Moscova deschide un alt front îngrijorător: ce i s-a promis în schimb regimului ayatollahilor? Există o ipoteză care circulă în cercurile de informații occidentale: Moscova ar putea oferi Teheranului tehnologia pentru rachete hipersonice. Aceasta ar reprezenta o amenințare directă pentru Israel".

Și Gazeta Wyborcza scrie că implicarea Iranului îngrijorează Occidentul :

"Israelul se teme că Ucraina va deveni un teren de testare pentru ca Iranul să-și perfecționeze tehnologia militară și să o folosească mai târziu împotriva Israelului. Iranul îi înarmează și pe militanții Hezbollah cu același echipament pe care îl furnizează Rusiei și au folosit deja astfel de drone împotriva Israelului. Când au devenit cunoscute informațiile despre livrările de rachete iraniene, Tel Aviv se pare că a decis să rupă politica sa de neutralitate față de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei", mai notează ziarul polonez. (Sursa: Eurotopics).

 

Tactica războiului ieftin

Revista Foreign Policy precizează că "dronele de fabricație iraniană pe care Rusia le-a trimis în roi deasupra câmpurilor de luptă ale Ucrainei, nu sunt deosebit de rapide, funcționând cu un motor nesofisticat, în doi timpi, asemănător unei mașini de tuns iarba. Acest lucru face parte din conceptul de război ieftin cu drone. Este abordarea Iranului în ceea ce privește războiul maritim: copleșește orice inamic cu arme de calitate scăzută și speră să meargă".

Le Figaro atenționează că sprijinul iranian nu se limitează la dronele sinucigașe :

"Teheranul ar fi oferit, de asemenea, instructori pentru a-i învăța pe soldații ruși să piloteze aceste drone. Iranul a livrat și drone Arash-2, care ar trebui să fie mai rapide, să aibă o rază mai lungă de acțiune și, prin urmare, să fie mai distructive.

Teheranul a furnizat, de asemenea, sisteme Mohajer-6, echivalentul TB2 folosite de Ucraina. Aceste drone pot transporta muniție.

Iranul nu este un nou venit pe piața dronelor. Țara a dezvoltat aceste muniții în vederea unei confruntări cu Israelul.

Zburând la altitudine joasă și fiind greu detectabile de către radar, dronele pot surprinde potențial apărarea antiaeriană.

Iranienii au făcut progrese tehnologice semnificative după ce au studiat o dronă americană recuperată în Afganistan, relatează o sursă militară franceză".

 
Revista presei internaționale din 19 octombrie 2022