Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liderii UE, chemați să decidă asupra noului pachet energetic. Disensiunile se mențin

energie_europa.jpg

Sursa imaginii: 
© Shutterstock via rfi.fr

Şefii de stat şi de guvern din UE se vor întâlni din nou la Bruxelles pentru a discuta despre prețurile la energie.  Aceasta după ce marți, Comisia a prezentat noi propuneri pentru a veni în ajutorul consumatorilor. Dar comentatorii remarcă divergențele dintre statele membre.

Euronews remarcă faptul că Bruxelles-ul intenționează să transfere aproape 40 de miliarde EUR din fondurile de coeziune, care sunt utilizate în mod tradițional pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare în regiunile mai sărace.

Banii vor fi direcționați ca sprijin economic pentru a ajuta gospodăriile vulnerabile și IMM-urile aflate în situații precare. Noul pachet energetic va fi discutat de liderii UE la un summit de două zile şi va fi dezvoltat în continuare de miniştrii energiei, marţi.

Iar EU Observer amintește că inițiativa, promovată de Comisia pentru afaceri regionale a Parlamentului European, a câștigat imediat sprijinul Comisiei Europene.

 

Departe de ambițiile așteptate

Bloomberg notează că planul de utilizare a fondurilor de coeziune existente ar include, de asemenea, acordarea de sprijin prin protejarea locurilor de muncă ale angajaților și ale persoanelor care desfășoară activități independente prin muncă cu normă redusă și alte scheme similare :

"Flexibilitatea suplimentară acordată de brațul executiv al UE statelor membre va imita decizia luată în timpul crizei Covid-19 pentru a face față pandemiei și, la fel, după invadarea Ucrainei de către Rusia în sprijinul refugiaților aflați pe teritoriul UE. Cifra finală disponibilă per stat membru ar depinde de volumul fondurilor de coeziune care rămâne neangajat de guvernul național".

Potrivit ziarului spaniol El Mundo, "setul de idei nu abordează intervenția pe piața de energie electrică, nu încearcă să reproducă în niciun fel ceva asemănător mecanismului iberic menit a împiedica prețul gazului să infecteze facturile de energie electrică și nu netezește drumul spre plafonarea prețului gazului care vine din exterior.

Prin urmare, este foarte departe de ambiția așteptată și cerută de majoritatea statelor membre, o reflectare a diviziunii profunde care încă există între Cei 27 în această problemă".

 

Ursula von der Leyen, criticată pentru lipsa de acțiune

La Croix atrage atenția că multe dintre propunerile Comisiei s-ar putea să nu  întrunească unanimitatea și, mai presus de toate, pot să nu fie considerate corespunzătoare.

„Comisia ar fi trebuit să ia decizii, în special în ceea ce privește limitarea prețului gazului, cu câteva luni în urmă", a spus europarlamentara de centru-stânga Sylvie Guillaume, care regretă o atitudine de „așteptare " din partea Ursulei von der Leyen. „ Ea se confruntă cu interese naționale extrem de conflictuale. Iar la Comisie nu au înțeles încă urgența și caracterul exploziv al situației", se alarmează europarlamentara, citată de La Croix.

În timp ce Le Monde vede că Berlinul și Parisul nu se află pe aceeași linie:

"Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a decis să rămână la cel mai mic numitor comun, mai ales că știe că Cei 27 sunt împărțiți pe această temă.

Preferă să le trimită mingea înapoi, refuzând să cedeze presiunilor celor care, ca Mario Draghi, la Roma, sau Alexander De Croo, la Bruxelles, îi cer să acționeze.

Fostul ministru al Apărării în guvernul Angelei Merkel așteaptă ca statele membre să abordeze un compromis, înainte de a-și avansa ea pionii. Oricât de mult a funcționat această strategie când, în plină criză Covid-19, Franța și Germania au convenit asupra unui plan european de redresare, de data aceasta Berlinul și Parisul nu sunt pe aceeași linie.

Emmanuel Macron apără, la fel ca o duzină dintre omologii săi europeni, plafonarea prețurilor gazelor utilizate pentru producerea energiei electrice – faimosul mecanism iberic în vigoare în Spania și Portugalia. Cancelarul Olaf Scholz și premierul olandez nu vor să audă despre așa ceva".

 
Revista presei internaționale din 20 octombrie 2022