Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce înseamnă legea marțială a lui Vladimir Putin – posibile efecte pentru întreaga Rusie

kremlin.jpg

Palatul Kremlin, Moscova
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ce înseamnă legea marțială, decretată de președintele rus Vladimir Putin, în unele zone ocupate dar și în regiuni care fac parte din Federația Rusă? Presa internațională atenționează mai ales asupra efectelor din regiunile Rusiei neafectate direct de confruntarea militară.

The Guardian explică faptul că decretul Kremlinului pune mai puternic economia Rusiei pe o bază de război. Putin a ordonat o „mobilizare economică" în șase provincii care se învecinează cu Ucraina, plus Crimeea și Sevastopol, pe care Rusia le-a anexat ilegal în 2014.

El a spus că acordă autoritate suplimentară liderilor din toate provinciile ruse pentru a menține ordinea publică și a crește producția în sprijinul războiului, care intră în a opta lună. Legea limitează, de asemenea, libertatea de a circula în și din cele opt provincii.

Pentru Financial Times, un punct vag formulat în decret îi permite lui Putin să adopte și alte măsuri. Aceasta indică posibilitatea ca întreaga țară să fie pusă pe picior de război.

Putin continuă să insiste că războiul este o „operațiune militară specială", un termen care evocă un conflict îndepărtat, care a permis majorității rușilor să-și desfășoare viața normal, până la acțiunea de mobilizare.

Postul francez de televiziune TF1 transmite că Vladimir Putin ar fi nevoit, pentru a-și atinge obiectivele, să apeleze la „măsuri mai drastice", precum „instaurarea legii marțiale, reorientarea producției industriale sau o potențială escaladare militară".

În detaliu, legea marțială ar face posibilă limitarea anumitor libertăți, mobilizarea masivă a mijloacelor pentru efortul de război și obligativitatea recrutării pentru toți rușii de peste 14 ani.

 

Decretele lui Putin trebuie citite printre rânduri

Pentru The Washington Post, rămâne neclar ce se va schimba pe teren, în regiunile extrem de militarizate aflate deja sub ocupație sau prinse în contraofensiva Ucrainei.

Principala schimbare ar putea fi un nou grad de acoperire juridică pentru acțiunile militare.

Dar, când vine vorba de decretele lui Putin, "merită întotdeauna să citiți literele mici", avertizează CNN.

Ordinul pare să lase spațiu pentru introducerea de restricții suplimentare în toată Rusia.

Decretul impune o serie de niveluri de alertă în regiunile rusești. În regiunea anexată Crimeea, în Krasnodar și în regiunile Belgorod, Bryansk, Voronej, Kursk, Rostov, autoritățile vor introduce un „nivel mediu de alertă" care va restricționa circulația și transportul și prevede „relocarea temporară a rezidenților în zone sigure", fără a oferi detalii suplimentare despre populațiile care ar putea avea nevoie să se deplaseze.

Nici Moscova nu este neatinsă. Decretul pune, de asemenea, două regiuni, care includ capitala și împrejurimile acesteia – pe o poziție de atenție crescută. Va fi de urmărit cum îi va afecta acest lucru pe locuitorii Moscovei, dintre care unii sunt deja zguduiți de mobilizarea parțială a lui Putin.

Publicația rusă în exil Meduza remarcă punctul trei al decretului, potrivit căruia, "dacă va fi necesar, alte măsuri pot fi aplicate în Federația Rusă în perioada legii marțiale".

Acest lucru, spune Meduza, "pare că acordă autorităților ruse noi puteri în afara regiunilor ocupate, unde legea marțială nu a fost declarată din punct de vedere tehnic".

 
Revista presei internaționale din 21 octombrie 2022