Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Xi Jinping, reales în fruntea Chinei și înconjurat doar de loialiști. Ce urmează?

xi_jinping_presedintele_chinei_pe_viata.jpg

Xi Jinping reales la al XX-lea Congres al PCC
Sursa imaginii: 
Greg Baker / AFP / rfi.fr

S-a încheiat cel de-al 20-lea congres al Partidului Comunist Chinez. Presa internațională remarcă întărirea puterii lui Xi Jinping.

"Înconjurat de loialiști, Xi Jinping intră în al treilea mandat drept cel mai puternic lider al Chinei din ultimele decenii. Nu mai există loc pentru moderați", transmite CNN.

Remanierea totală a Comitetului permanent a avut loc după plecarea liderilor care nu făceau parte din cercul apropiat al lui Xi.

Evenimentele zilei au fost întrerupte pentru scurt timp de o scenă neașteptată, când predecesorul lui Xi, Hu Jintao, care are 79 de ani și o sănătate șubredă în ultimii ani, a fost escortat afară din Sala Mare a Poporului de pe locul său de lângă Xi, din motive care nu au fost clare, deși Hu părea inițial că n-ar fi vrut să plece.

Le Figaro este de părere că "numărul unu al Chinei va urmări guvernarea autoritară acasă și naționalismul dezinhibat în afară".

El l-a plasat pe locotenentul său Li Qiang drept numărul doi și probabil prim-ministru. Această desemnare răsplătește loialitatea inflexibilă a acestui executiv fidel și face să se întrevadă o continuare a strategiei draconice „zero Covid", contrar restului planetei, izolând țara în spatele unui mare zid de carantină.

 

O putere consolidată

Le Monde notează, la rândul său: "Xi Jinping care, la fel ca predecesorii săi, îmbină funcțiile de Președinte al Republicii, Secretar General al PCC și Președinte al Comisiei Militare Centrale, a rupt un tabu în 2018, prin modificarea Constituției, pentru a putea îndeplini mai mult de două mandate prezidențiale și deci să poată rămâne la putere cât dorește.

Din 2002, în conducerea partidului a prevalat o regulă: puteai fi promovat la 67 de ani, dar trebuia să te retragi la Congres după 68 de ani. O modalitate de a evita, după excesele maoismului, ca un om să stea prea mult la putere și să pună în discuție conducerea colectivă exercitată de cei șapte membri ai Comitetului permanent, adevărați stăpâni ai țării".

The Guardian amintește că "epurările masive anticorupție în timpul mandatului lui Xi și remanierile politice din ultima săptămână au asigurat că rămâne puțină opoziție, dacă așa ceva mai există.

Rezoluțiile anunțate sâmbătă au scos la iveală modificări constituționale care-l consacră pe Xi Jinping și gândirea sa politică drept nucleu al Partidului Comunist și al ideologiei sale, stârnind îngrijorări cu privire la un cult al personalității maoist în creștere în jurul lui Xi. Amendamente separate au cimentat poziția mai agresivă a Beijingului față de Taiwan".

 

Pericolul unei confruntări armate cu Occidentul

Dar, după cum observă Deutsche Welle, în ciuda spectacolului Congresului, au existat și câteva mici surprize.

Premierul Li Keqiang, al doilea în ierarhie și un susținător al reformelor economice, este unul dintre cei patru înalți oficiali care își pierde postul în Comitetul permanent al Biroului Politic, organismul decizional cheie, format din șapte membri.

Hu Jintao, fostul secretar general al Partidului Comunist, a fost condus de pe podium în ceea ce părea a fi un act întreprins împotriva voinței sale. Se știe că el aparține unei facțiuni care susține conducerea colectivă. Mass-media de stat chineză a spus ulterior că Hu „nu se simțea bine" atunci când a fost eliminat în mod neașteptat de la ceremonia de închidere a congresului.

Iar The Wall Street Journal comentează că modul în care Xi domină politica chineză nu a putut fi egalat de niciun lider de la Mao încoace. Un al treilea mandat îi oferă mai multă libertate pentru a-și atinge cele mai mari obiective: realizarea unei „întineriri naționale" care transformă China într-o putere globală și înarmarea țării pentru o potențială confruntare cu Occidentul.

 
Revista presei internaționale din 24 octombrie 2022