Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rishi Sunak: perdant în septembrie, câștigător în octombrie

rishi_sunak.jpg

Rishi Sunak este viitorul premier britanic
Sursa imaginii: 
Captură de ecran France24

Rishi Sunak urmează să devină prim ministru al Marii Britanii, după ce a fost declarat lider al Partidului Conservator. Presa internațională face portretul fostului cancelar al guvernului britanic (echivalent al ministrului de finanțe) și enumeră principalele provocări ce-i stau în față. Unii comentatori se întreabă dacă nu cumva averea sa impresionantă se va dovedi o problemă, într-o perioadă în care britanicii strâng cureaua.

Perdantul lunii septembrie devine câștigătorul lunii octombrie, anunță BBC pe pagina sa de internet.

Huffington Post notează că "acest susținător timpuriu al Brexit-ului a câștigat popularitate prin distribuirea de miliarde de lire sterline ca ajutor de stat în timpul pandemiei de Covid-19.

Dar averea sa personală, strânsă în timpul carierei sale în domeniul financiar și prin căsătoria cu Akshata Murty, fiica unui multimiliardar indian, supără uneori, în timp ce britanicii strâng cureaua. Confruntat cu aceste critici, acest fan al seriei Războiul Stelelor spune de bunăvoie povestea de succes a familiei sale, la fel de conservatoare ca și el".

 

Un critic neîmpăcat al politicii lui Truss

Irish Independent opinează că "alegerea lui Liz Truss în locul lui Rishi Sunak s-a dovedit profund neînțeleaptă, iar criticile lui cu privire la nebunia reducerilor de taxe ale doamnei Truss au fost pe deplin justificate.

Dar Sunak va trebui să convingă electoratul că averea sa nu va fi un obstacol în calea înțelegerii realităților sărăciei din Marea Britanie de astăzi".

Pentru Le Monde, "fostul cancelar, gardian al ortodoxiei bugetare și dependent de muncă, seduce o mare parte a taberei conservatoare în timp ce țara trece printr-o criză economică și socială gravă, cu inflație de peste 10% și greve care se înmulțesc.

Situația s-a deteriorat constant în ultimele luni, agravată și mai mult de greșelile lui Liz Truss care au destabilizat piețele și au determinat scăderea lirei sterline".

 

Instabilitatea, ca posibil efect al Brexitului

Dar, oare, a făcut Brexitul ca Regatul Unit să devină neguvernabil? Iată întrebarea pe care o lansează ziarul belgian Le Soir:

"De la referendumul pentru Brexit, viața politică britanică pare haotică. Asistăm la alegerea unui nou lider conservator, la mai puțin de două luni de la preluarea mandatului Liz Truss. Conservatorii sunt pe cale să-și aleagă al patrulea prim-ministru în șase ani.

Din punctul de vedere al Europei, Brexitul este unul dintre motivele acestui haos. Tensiunile legate de ieșirea din Uniunea Europeană dezvăluie mai ales un sentiment naționalist care a ajuns să fie exprimat într-un fel sau altul".

Politico amintește că Sunak a fost cancelar timp de peste doi ani și a condus economia Marii Britanii prin pandemia de coronavirus, înainte de a demisiona în vară, într-un act care a ajutat la căderea lui Boris Johnson:

"Sunak s-a confruntat cu controverse în primăvară, când s-a dezvăluit că soția sa Akshata Murty, fiica unui miliardar indian, a pretins un statut fiscal care însemna că nu trebuie să plătească impozit în Marea Britanie pe veniturile ei din străinătate.

Sunak va fi însărcinat să schimbe imaginea Partidului Conservator, după o scădere abruptă în sondaje și un buget dezastruos al lui Liz Truss, care a speriat piețele și a crescut costurile împrumuturilor pe fondul inflației în creștere".

În sfârșit, The Washington Post scrie că, după ce George Floyd a fost ucis de poliție în Minneapolis, iar mișcarea Black Lives Matter a cuprins o mare parte din lume în 2020, Sunak a vorbit despre rasismul cu care s-a confruntat în viața publică și despre greutățile prin care a trecut familia sa de imigranți în Marea Britanie. De asemenea, el și-a susținut public credința hindusă, jurând pe un text hindus venerat, atunci când a preluat mandatul. Pentru susținătorii săi, Sunak este o mână fermă pe tărâmul economic, deoarece a prezis corect criza declanșată de politicile lui Truss.

 
Revista presei internaționale din 25 octombrie 2022