Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bomba murdară: cât de periculoasă este și cine a mai încercat să o folosească

putin_soigu.jpeg

Putin, aici alături de ministrul apărării, Serghei Șoigu, spune că ma întări armata țării.
Sursa imaginii: 
Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Moscova continuă să acuze Kievul că pregătește folosirea unei așa-numite "bombe murdare". Atât Ucraina cât și aliații occidentali au respins alegațiile părții ruse. Jurnaliștii se întreabă care este, de fapt, scopul Moscovei și ce daune poate provoca o bombă murdară.

Explicând contextul, Le Figaro notează că Rusia, care acuză Ucraina că pregătește utilizarea unei „bombe murdare", continuă să vizeze instalațiile energetice ucrainene, pe măsură ce iarna se apropie. În același timp, forțele ruse pregătesc o linie de apărare de teama unui atac ucrainean...

The Spectator se întreabă la ce i-ar folosi Moscovei asemenea acuzații.

 „Cel mai îngrijorător este că ei ar pregăti scena pentru propria utilizare a unei astfel de arme, după care vor da vina pe Kiev.

Putin pare să fi realizat că singura lui speranță reală de victorie se găsește în menținerea liniilor suficient de mult pentru ca Occidentul să-și piardă unitatea și angajamentul față de război.

În acest scop, el se folosește de orice pentru a-și susține mesajul că este gata pentru a escalada războiul. Presupunând că nu e nimic real în această ultimă poveste, ne putem aștepta la un flux continuu de afirmații groaznice și extrem de puține dovezi care să le susțină."

Pentru publicația poloneză Rzeczpospolita: „Șoigu trimite un semnal către Occident: dacă nu opriți ofensiva ucraineană și continuați să furnizați arme, vom folosi toate mijloacele posibile, inclusiv cele mai murdare.

Moscova își pregătește propriii cetățeni pentru cel mai rău scenariu și testează reacția comunității internaționale."(Sursa: Eurotopics).

 

Dar ce este o "bombă murdară"?

GEO explică faptul că bomba murdară, cunoscută și sub numele de „dispozitiv de dispersie radiologică" (RDD), este un amestec de explozibili convenționali – precum dinamita – și materiale radioactive, care pot include deșeuri industriale, militare sau medicale.

Când explodează, răspândește praf și particule radioactive fine. De aici și porecla sa de  „bombă murdară", care evocă dispersarea materialului radioactiv și contaminarea populației.

Cu toate acestea, majoritatea acestor bombe nu eliberează suficiente radiații pentru a ucide sau a provoca boli grave imediat. Explozia în sine este principalul pericol al bombelor murdare.

Astfel, scopul acestor bombe nu este atât de a provoca victime, cât de a insufla panică în populație, de a destabiliza și paraliza societatea prin contaminarea timp de luni de zile a zonelor locuite sau strategice. O bombă murdară nu este o „armă de distrugere în masă", ci o „armă de perturbare în masă".

Potrivit unei analize Reuters,  experții spun că impactul imediat asupra sănătății ar fi probabil limitat, deoarece majoritatea oamenilor dintr-o zonă afectată ar putea scăpa înainte de a primi doze letale de radiații.

Dar daunele economice ar putea fi masive din cauza nevoii de a evacua zonele urbane sau chiar de a abandona orașe întregi.

Nu există precedente de succes

În sfârșit, BBC amintește că nu a avut loc încă un atac de succes cu o bombă murdară nicăieri în lume.

Cu toate acestea, au existat încercări. În 1996, rebelii din Cecenia au pus o bombă care conținea dinamită și cesiu-137 în parcul Izmailovo din Moscova. Cesiul fusese extras din echipamente de tratare a cancerului.

Serviciile de securitate au descoperit-o și a fost dezamorsată.

În 2002, Jose Padilla, un cetățean american care a avut contacte cu Al-Qaeda, a fost arestat la Chicago, fiind suspectat că plănuia un atac cu bombă murdară. A fost condamnat la 21 de ani de închisoare.

Doi ani mai târziu, Dhiren Barot, cetățean britanic și membru al-Qaeda, a fost arestat la Londra și ulterior condamnat la 30 de ani de închisoare pentru că a complotat atacuri teroriste în SUA și Marea Britanie, care ar fi inclus utilizarea unei bombe murdare.

Cu toate acestea, nici Padilla, nici Barot nu au început să-și asambleze bombele înainte de a fi arestați.

 
Revista presei internaționale din 27 octombrie 2022