Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


După întâlnirea de la Paris, "motorul UE" rămâne la viteză mică

macron_scholz.jpg

Președintele Emmanuel Macron îl întâmpină pe cancelarul german Olaf Scholz la Palatul Elysée, 26 octombrie 2022.
Sursa imaginii: 
© Ludovic Marin / AFP via France24

După ultimul summit franco-german de la Paris, presa internațională se întreabă în ce măsură au fost netezite asperitățile care s-au făcut simțite între Paris și Berlin. Există încă multe diferențe de vederi, mai ales în chestiuni strategice, constată comentatorii.

"Președintele francez și cancelarul german au încercat să-și rezolve diferențele. Dar întâlnirea a condus doar la crearea de grupuri de lucru", constată ziarul belgian Le Soir.

"Un prânz de lucru la Elysée în loc de un consiliu de miniștri franco-german la Fontainebleau.

Nicio conferință de presă după acest prânz. Forma spune adesea multe despre conținut. Formatul întâlnirii de miercuri, la Palatul Elysée, dintre președintele Emmanuel Macron și cancelarul Olaf Scholz a trădat starea de ralenti a motorului franco-german".

Publicația germană Handelsblatt este de părere că : „Un nou capitol în parteneriat necesită o mai bună înțelegere a diferențelor față de celălalt. Politica de securitate, de exemplu: Franța are în vedere o comunitate europeană de apărare cu capacități autonome în domeniul echipamentelor militare.

Desigur, Parisul are în vedere și interesele companiilor sale de arme.

În Germania, abordarea securității presupune o componentă transatlantică. Aceste diferențe nu sunt un dezastru, fundația franco-germană rămâne puternică. Cu toate acestea, este esențial să redefinim relația. Principiul călăuzitor trebuie să fie: mai puțin romantism, mai mult realism."

 

Războiul a schimbat echilibrele

Le Point crede că "dacă unii menționează diferența de caracter dintre cei doi lideri, pe cât este unul de vorbăreț și energic - Emmanuel Macron - pe atât de tăcut și flegmatic este Olaf Scholz, asta nu este suficient pentru a explica starea proastă a relației bilaterale de astăzi”.

Războiul din Ucraina modifică echilibrele în Europa, rolul Germaniei găsindu-se întărit. „Cu Macron, notează cotidianul Tagesspiegel, Germania are încă un partener care gândește în termeni europeni. Berlinul ar trebui să profite de asta. Mai ales din cauza sentimentelor anti-germane pe care populiștii de extremă dreaptă și de extremă stângă le propagă în Franța".

Din punct de vedere istoric – notează Deutsche Welle -  Franța și Germania au avut poziții opuse în anumite probleme, dar recent, un șir de decizii franceze și germane a tensionat relația :

"Berlinul a votat recent un pachet pentru energie de 200 de miliarde de euro, fără a informa Franța, ceea ce este posibil să perturbe piața de gaz și electricitate.

Între timp, acordul încheiat de Macron cu Spania și Portugalia pentru a construi o nouă conductă de gaz între Barcelona și Marsilia a nemulțumit Berlinul, deoarece speranțele sale de a beneficia de gazul iberic printr-o altă conductă, între Spania și Franța prin Pirinei, sunt acum probabil năruite.

În plus, noul acord al Germaniei cu 14 națiuni NATO și Finlanda pentru a crea un program comun de apărare aeriană pe continent omite Franța.

Inițial, un Consiliu de Miniștri franco-german a fost programat pentru miercuri, dar întâlnirea a fost anulată și reprogramată pentru ianuarie. Palatul Elysée a afirmat că anularea s-a datorat unor neînțelegeri de programare și a spus că „întârzierea nu oferă în niciun fel un indiciu asupra stării actuale a relației franco-germane".

Dar acest lucru nu a reușit să liniștească experții. Ianuarie va marca cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Elysée, care a făcut ca relațiile dintre Franța și Germania să se dezvolte după ani de conflict".

 

"Dovedește-mi că mă iubești"

Și, după cum remarcă Huffington Post,  "Nu există iubire fără dovezi de iubire. Și, având în vedere ultimele alegeri strategice făcute de Berlin, Parisul are motive să se simtă neglijat.

La scurt timp după izbucnirea războiului în Ucraina, Germania a anunțat modernizarea sistemului său de Apărare, prin crearea unui fond special de 100 de miliarde de euro. Din motive întemeiate, germanii s-au îndreptat în principal către Statele Unite pentru echipamente (în special pentru aviație), în timp ce Emmanuel Macron pledează de multă vreme pentru suveranitatea europeană în materie de apărare".

 
Revista presei internaționale din 28 octombrie 2022