Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Flota rusească lovită în Sevastopol, Moscova răspunde cu "jocurile foamei"

sevastopolo_crimeea.jpg

Navă militară rusească în portul Sevastopol, Crimeea, 2014
Sursa imaginii: 
AFP - OLGA MALTSEVA via rfi.fr

Ucraina a efectuat un atac „masiv" cu drone asupra flotei Mării Negre în orașul-port Sevastopol din Crimeea, avariind o navă de război. Rusia a susținut că navele vizate în atacul de sâmbătă erau implicate în asigurarea „culoarului pentru cereale", ca parte a inițiativei internaționale de export de produse agricole din porturile ucrainene. Astfel încât Moscova s-a retras din acest acord. Presa internațională comentează situația.

BBC informează că atacul a avut în timp ce trupele ucrainene reiau cu succes teritoriul ocupat de trupele ruse după invazia începută pe 24 februarie.

Rusia a răspuns lansând atacuri la scară largă asupra infrastructurii ucrainene, în special asupra rețelei energetice a țării.

În ultimele săptămâni, mai multe atacuri au lovit peninsula, unde există o prezență masivă a armatei ruse. Sevastopol, cel mai mare oraș din regiune, găzduiește flota Rusiei de la Marea Neagră.

După cum transmite Euronews, guvernatorul orașului Sevastopol, instalat de ruși, a descris atacul cu drone drept cel mai „masiv" de la declanșarea conflictului.

Portul Sevastopol a fost închis „temporar" pentru nave și feriboturi după atac, au declarat autoritățile orașului.

Daily Mail titrează: "Putin renunță la acordul de furnizare a cerealelor din Ucraina – riscând să declanșeze foamete în masă în Lumea a Treia".

Și aceasta, după „povestea inventată" conform căreia marina britanică ar fi aruncat în aer gazoductul Nordstream și după ce Ucraina a atacat navele rusești din Crimeea cu drone sinucigașe, adaugă cotidianul britanic.

„Acordul privitor la cereale, pe care autoritățile ruse și ucrainene l-au semnat separat cu Turcia în iulie, a fost, alături de schimburile de prizonieri, singurul subiect asupra căruia Moscova și Kievul reușiseră să se înțeleagă" de la invadarea Ucrainei, observă El País.

În timp ce The New York Times notează că, potrivit ONU, exporturile realizate în cadrul acordului „au contribuit la scăderea prețurilor la alimente și la evitarea foametei la nivel mondial".

Conform pactului, „piloții ucraineni ghidează navele prin câmpurile minate" lăsate de forțele ucrainene în porturile Mării Negre, înainte ca „marina rusă să le asigure trecerea în siguranță către Turcia, unde echipele formate din reprezentanți ai celor trei țări inspectează transporturile înainte de a ajunge la destinația lor".

 

Rusia acuză UE că preia grânele destinate țărilor sărace

În Le Monde citim că la puțin timp înainte de anunțarea suspendării acordului, ministrul rus al Agriculturii, Dmitri Patrușev, acuza țările Uniunii Europene că își însușesc exporturile ucrainene care urmau să revină țărilor sărace. Aceste acuzații fuseseră anterior respinse de centrul de coordonare situat în Turcia.

Iar Libération vede în anunțul Moscovei "un pretext care confirmă o amenințare pe care Vladimir Putin o lăsa să se facă simțită de ceva vreme.

Ca reacție la atacul cu drone din portul Sevastopol, Rusia se retrage din acordul privind exporturile de cereale, semnat pe 22 iulie la Istanbul sub egida ONU.

Un acord vital pentru cele mai sărace țări de pe planetă, foarte dependente de cerealele ucrainene, dar și pentru Ucraina, pentru care este una dintre principalele surse de venit. Ucraina denunță „un pretext" prin vocea ministrului său de externe, Dmytro Kuleba, și cere „tuturor statelor să determine Rusia să pună capăt jocurilor foamei și să se angajeze din nou în îndeplinirea obligațiilor".

 
Revista presei internaționale din 31 octombrie 2022