
Presa internaţională
A devenit Elon Musk prea puternic, chiar și pentru guverne?
elon_musk.jpg

"Pur și simplu, problema este că puterea acumulată de cel mai bogat om de pe planetă s-ar dovedi prea mare", se îngrijorează Le Monde.
"Elon Musk nu se mulțumește să fie șeful Tesla și să conducă SpaceX, un partener esențial al Pentagonului și al NASA.
El se implică și în geopolitică și are și mijloacele", spune ziarul francez care vorbește și despre "capriciile geopolitice și conflictele de interese ale lui Elon Musk".
"El a propus să atașeze Taiwanul Chinei, țara în care Tesla are o fabrică. Iar aceasta îngrijorează până și autoritățile americane.
Între concepțiile libertariene – libertăți individuale maxime, stat minim – ale lui Elon Musk și responsabilitățile internaționale pe care succesul său i le conferă de facto, permițându-i să scurtcircuiteze diplomația americană, ciocnirea este inevitabilă", estimează Le Monde.
Teama față de "modelul chinezesc"
De Volkskrant, citat de Eurotopics, atrage atenția că „Libertatea nerestricționată de opinie pe rețelele sociale promovează polarizarea și dezinformarea, subminează democrația, alimentează ura și toate formele de rasism. Pentru Musk, toți cei care participă la dezbatere au același drept de a vorbi. Cu toate acestea, tocmai în virtutea acestei convingeri, polemiștii și bătăușii au atât de multă putere și influență asupra rețelelor sociale".
În timp ce publicația spaniolă ABC consideră că „Unul dintre modelele pe care Musk ar dori să le copieze este cel al WeChat, o aplicație de mesagerie chineză care permite scrierea de mesaje, darși plata facturilor, salvarea actelor de identitate sau efectuarea de servicii.
Problema pentru WeChat sunt acuzațiile că ar fi o aplicație de spionaj și control social în serviciul regimului chinez. Iar Twitter este rețeaua preferată pentru jurnaliști și politicieni. Deciziile lui Musk trebuie privite cu mare vigilență".
O nouă eră pe rețelele sociale
Publicația americană National Review vede o nouă eră a rețelelor sociale, inaugurată de Musk.
"Suntem în mod special neliniștiți de legăturile sale strânse de afaceri cu China, unul dintre cei mai opresivi dușmani ai libertății de exprimare. Dar există motive să-l vorbim de bine pe Musk. El este un instinctiv, nu un doctrinar libertarian.
El este un campion al libertății de exprimare într-o epocă în care progresiștii asociază exprimarea liberă cu răul și oprimarea.
El a trecut deja la curățarea casei, de la vârful companiei, concediind CEO-ul, CFO și pe șeful responsabil de coordonarea politicii juridice, de încredere și siguranță, persoana care a făcut apelul la interzicerea lui Trump".
Newsweek transmite la rândul său că Elon Musk se află deja în mijlocul criticilor după ce a postat pe Twitter o teorie a conspirației la adresa lui Paul Pelosi soțul președintelui Camerei Camerei Nancy Pelosi, care ar fi fost bătut cu un ciocan în casa cuplului din San Francisco, vineri dimineață.
Atacatorul său David DePape ar fi crezut în conspirații de dreapta, inclusiv QAnon.
„Partidul Republican și purtătorii de cuvânt ai săi răspândesc acum în mod regulat ură și teorii ale conspirației deranjante. Este șocant, dar nu surprinzător, faptul că rezultatul este violența.", a scris Clinton pe Twitter, sâmbătă.
Musk i-a răspuns apoi lui Clinton cu o teorie a conspirației dintr-un articol din Santa Monica Observer, care în 2016 a raportat în mod fals că Hillary Clinton a murit și a fost înlocuită cu o dublură.