Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lula a câștigat, dar "bolsonarismul" nu pleacă nicăieri din Brazilia

lula_bolsonaro.jpg

Luiz Inácio Lula da Silva și Jair Bolsonaro în timpul unei dezbateri electorale, Sao Paolo, 16 octombrie 2022
Sursa imaginii: 
© Mariana Greif, Reuters via France24

Luiz Inácio Lula da Silva a câștigat alegerile prezidențiale din Brazilia. El a obținut 50,9% din voturi, în fața președintelui în exercițiu, Jair Bolsonaro. Presa internațională comentează că victoria la limită și componența Congresului îi dau o marjă de manevră foarte redusă. În timp ce provocările sunt mari.

Victoria lui Lula sporește speranțele efortului climatic, titrează Politico:

Victoria lui Luiz Inácio Lula da Silva în alegerile prezidențiale a fost întâmpinată cu ușurare de liderii mondiali în căutare disperată de vești bune în legătură cu schimbările climatice.

În discursul victorios, Lula, a promis că va pune capăt defrișărilor din pădurea tropicală amazoniană, o resursă crucială pentru reglarea nivelului global de CO2”.

Pentru The Spectator, "vestea bună este că Amazonul are șanse să respire”:

Aproximativ 40% din toată pădurea virgină tăiată anul trecut la nivel global a fost în Brazilia, ceea ce a făcut-o ​​să devină al șaselea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume.

Defrișările au crescut în fiecare an sub Bolsonaro și anul acesta au atins un maxim al ultimilor 15 ani. Fostul ofițer a subminat și a subfinanțat organismele de stat însărcinate cu protejarea pădurii și a încurajat oportuniștii să jefuiască resursele naturale abundente ale zonei".

 

 O națiune profund fracturată

BBC atrage însă atenția că este puțin probabil ca polarizarea din societatea braziliană să dispară:

"Congresul este dominat de parlamentari loiali lui Bolsonaro, iar Lula se va confrunta cu o luptă dificilă pentru a-și aplica politicile. Suporterii lui Bolsonaro au fost încrezători în victorie și acesta este un șoc pentru ei."

CNN transmite la rândul său că Lula "va lua frâiele unei țări afectate de inegalități grave, care încă se luptă să-și revină din pandemia de Covid-19. Aproximativ 9,6 milioane de oameni au căzut sub pragul sărăciei între 2019 și 2021, iar ratele de alfabetizare și de frecventare a școlii au scăzut. El se va confrunta, de asemenea, cu o națiune profund fracturată și cu probleme de mediu urgente, inclusiv cu defrișările vertiginoase din Amazon".

Și Le Monde crede că "Lula va avea puțină libertate de acțiune în fața unui Congres conservator.

Această situație i-ar putea limita sever spațiul de manevră și ar putea face din acest al treilea mandat o cale presărată cu capcane”.

Le Point vede la rândul său o țară fracturată :

"Dacă Lula l-a învins pe Bolsonaro, dreapta naționalistă îi va complica mandatul pentru că va rămâne puternică.

Jair Bolsonaro, cu siguranță, nu a scăzut niciodată sub 20% din opiniile favorabile în cei patru ani de mandat, dar a revenit de prea departe în sondaje și s-a convertit probabil prea recent la disciplina riguroasă a aparițiilor în mass-media.

Acuzat de aproape toată presa că este un farseur, corupt, autoritar, obtuz și insensibil, el a reușit totuși să adune 7 milioane de voturi suplimentare între cele două tururi. De partea sa, Lula a avansat cu doar jumătate din ceea ce a adunat Bolsonaro".

 

O marjă de manevră redusă

Și, după cum estimează The Conversation, Guvernul lui Lula da Silva va avea de dus o luptă dificilă :

"Cuferele guvernamentale sunt mai goale decât în fostul mandat al lui Lula. Creșterile mari ale salariului minim, la care Lula părea să se angajeze în timpul campaniei, sunt de natură să împingă și mai sus inflația, care prezent este în jur de 7%.

Productivitatea rămâne stagnantă, iar industria – care s-a redus ca pondere în economia globală – este necompetitivă la nivel internațional în multe sectoare.

Dar cea mai mare provocare a lui Lula va fi, probabil, politică.

Poate că Bolsonaro a pierdut președinția, dar mulți dintre aliații săi au câștigat poziții politice puternice în întreaga țară. Cinci dintre foștii miniștri ai lui Bolsonaro au câștigat locuri în Senat.

Trei dintre foștii membri ai cabinetului lui Bolsonaro au câștigat locuri în camera inferioară a Congresului național, unde Partidul Liberal al lui Bolsonaro este și cel mai mare.

În state, candidații de partea lui Bolsonaro au câștigat 11 din 27 de funcții de guvernator, în timp ce candidații aliniați cu Lula au câștigat doar opt.

Mai important, cele mai mari și mai importante trei state din Brazilia – Minas Gerais, Rio de Janeiro și Sao Paulo – vor fi guvernate de guvernatori pro-Bolsonaro din 2023.

Bolsonaro ar trebui să părăsească președinția – dar bolsonarismul nu pleacă nicăieri".

 
Revista presei internaționale din 2 noiembrie 2022