
Presa internaţională
Statele Unite, în spirala violenței politice
san_francisco_pelosi.jpg

Newsweek este de părere că episodul din casa lui Nancy Pelosi "reprezintă o nouă tendință în terorismul intern unde astfel de atacuri sunt efectuate de indivizi care s-au radicalizat fără a se alătura unui grup".
Politico subliniază că acțiunile lui DePape marchează o nouă tendință în creștere în terorismul intern cunoscută sub numele de „degrupare", care se referă la situațiile în care autorii unor astfel de violențe se radicalizează prin informațiile pe care le accesează online, fără a se alătura unui grup organizat.
CNN informează că în zilele care au urmat atacului, mai multe personalități proeminente de dreapta au susținut teorii ale conspirației, inclusiv că Paul Pelosi și intrusul erau parteneri homosexuali care se certaseră.
Teoria este complet contrară explicațiilor pe care le-au furnizat poliția și forțele de ordine federale.
Un incendiu care se extinde
"Violența politică este un incendiu care se extinde și care poate mistui însăși democrația", titrează The Hill.
"Anii 1960 și 1970 au înregistrat o creștere a atacurilor violente împotriva liderilor și activiștilor politici americani. Dar sunt greu de găsit exemple în care un lider național responsabil sau un jurnalist să le fi minimizat public, să-și bată joc de evenimente sau să le marginalizeze.
De fapt, sunt greu de găsit dovezi privind un lider important sau un jurnalist care să fi rămas tăcut.
Dar zilele care au urmat atacului asupra lui Pelosi au arătat cele patru etape dureroase în discursul nostru politic otrăvitor: șoc, repulsie, revizionism, deviere.
Problema incendiilor politice este că vântul se schimbă.
Flăcările nu se preling doar la dreapta sau doar la stânga. Cei care tolerează, batjocoresc sau aruncă echivoc asupra violenței politice se joacă cu focul care poate mistui însăși democrația".
The Atlantic vorbește despre "un cancer social, un putregai care se poate răspândi rapid și ucide spiritul democrației.
Din păcate, milioane de concetățeni de-ai noștri par gata să voteze astfel de oameni la putere. Întunericul se răspândește".
Un bilanț îngrijorător
În Franța, Le Point notează că înaintea alegerilor intermediare din SUA, riscul violenței devine mai real ca niciodată :
"Nimic asemănător cu atacul asupra Capitoliului nu s-a mai întâmplat. Dar odată cu numărul crescut de incidente izolate și cantitatea de dezinformare de pe rețelele de socializare, oficialii au motive de îngrijorare.
În iunie, un bărbat înarmat a vizitat casa judecătorului de la Curtea Supremă Brett Kavanaugh, nemulțumit de decizia sa privind avortul.
În iulie, un bărbat înarmat a amenințat-o pe aleasa democrată Pramila Jayapal, în casa ei din Seattle. În aceeași lună, un fost militar care suferea de alcoolism și tulburare de stres post-traumatic a încercat să-l înjunghie pe Lee Zeldin, candidat republican la postul de guvernator al statului New York.
Eric Swalwell, un ales democrat din California, vizat de numeroase amenințări, indică direct responsabilitatea celor mai fervenți apărători ai lui Donald Trump, poreclit după sloganul său, „Make America Great Again" sau „MAGA".
„Violența politică de tip MAGA este la apogeu în America și va ucide pe cineva", a scris el în august, cerând oficialilor republicani să se pronunțe.
La acestea se adaugă și amenințările la adresa angajaților responsabili de organizarea alegerilor. Unele autorități locale întâmpină dificultăți în recrutarea personalului care să gestioneze procesul de vot.
În Arizona, unde tensiunile legate de alegerile presupus furate din 2020 au fost deosebit de mari, oameni înarmați cu camere au monitorizat o cutie metalică în care alegătorii își puteau lăsa buletinele de vot.
Duminică, cel mai înalt oficial al securității cibernetice din SUA a vorbit despre un climat violent, favorizat de dezinformare crescândă și amenințări de hărțuire, intimidare și violență împotriva oficialilor secțiilor de votare și a alegătorilor".