Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia a revenit în acordul privind cerealele, dar nu se știe pentru cât timp

cereale_ucraina_cargo.jpg

Nava cargo Ellie M, sub pavilion Insulele Marshall, încărcată cu porumb din Ucraina, așteaptă ancorată în strâmtoarea Bosfor controlul autorităților, Turcia, 10 octombrie 2022
Sursa imaginii: 
© Mehmet Emin Caliskan, Reuters via France24

După ce sâmbătă a părăsit acordul care permitea navelor comerciale să exporte cereale ucrainene, Moscova a revenit miercuri. De fapt, navele continuaseră să folosească coridorul maritim, în ciuda amenințărilor Kremlinului, care erau greu de implementat. Comentatorii explică revenirea Rusiei în acord, dar și riscurile viitoare.

Pentru Foreign Policy, întoarcerea bruscă a Moscovei subliniază incertitudinea extremă care a învăluit acordul fragil încă de când a fost implementat, în iulie. Aproape 75 % din exporturile agricole ale Ucrainei trec prin Marea Neagră, dar blocada navală a Rusiei a împiedicat mărfurile să părăsească țara, crescând astfel prețurile la alimente la nivel mondial și intensificând nesiguranța alimentară.

Cu actualul acord, Ucraina a reușit să exporte peste 9,5 milioane de tone metrice de grâu, porumb, orz și alte mărfuri cheie.

Dar Rusia a amenințat de multă vreme că va renunța la acord, iar oficialii ucraineni au acuzat Moscova că a întârziat intenționat navele pentru a sabota acordul.

După cum amintește Deutsche Welle, "șapte nave care transportau produse agricole au plecat joi din porturile ucrainene de la Marea Neagră, la o zi după ce Rusia a luat decizia de a reveni în acord.

Acest lucru deschide perspectiva exportului de alimente ucrainene pe piețele internaționale.

Cu toate acestea, Moscova a semnalat că nu este sigură dacă va reînnoi acordul, care expiră pe 19 noiembrie”, scrie publicația germană.

O situație umilitoare

"Este o răsturnare umilitoare impusă de o realitate de pe teren: probabil că rușii nu mai au mijloacele de a impune o blocada maritimă așa cum au făcut-o la începutul războiului", estimează Libération :

Pe hârtie, Rusia este încă în stare să împiedice transportul în nord-vestul Mării Negre. Capacitățile sale navale sunt mult mai cuprinzătoare decât cele ale ucrainenilor, care și-au obținut cele mai mari succese prin drone. Marina rusă se poate baza în special pe submarinele sale, care nu riscă să fie lovite, explică Jonathan Bentham, analist naval la Institutul Internațional de Studii Strategice. "Dar una este să poți scufunda o navă și cu totul alta să menții o blocadă. O blocadă se bazează și pe un aspect psihologic, pe riscurile pe care ești gata să ți le asumi pentru a trece. În această situație, Kievul a ieșit pe primul loc, săptămâna aceasta", mai spune expertul citat de ziarul francez.

BBC preia declarația comentatorului politic Tatiana Stanovaya, potrivit căreia Kremlinul a căzut într-o capcană din care nu știe cum să iasă: „S-a dovedit că Moscova nu are pârghii pentru a opri exporturile de cereale", a scris ea pe Twitter.

Prețul grâului, porumbului și rapiței a scăzut la știrea că Rusia și-a ridicat blocajul miercuri, inversând creșterile observate pe piața la termen de luni, mai notează BBC

Nu există garanții

Iar pentru ABC News nu există nicio garanție că Rusia nu se va retrage din nou din acord.

Un diplomat european familiarizat cu discuțiile despre cereale a declarat pentru Reuters că președintele rus Vladimir Putin va folosi probabil tema ca o modalitate de a câștiga o pârghie și de a domina summitul G20 programat pe 13-16 noiembrie în Indonezia.

Putin a declarat miercuri că Rusia își rezervă dreptul de a se retrage din acordul cu cereale dacă Ucraina își încalcă garanțiile.

Dar într-un semn al influenței Turciei, Putin a spus că dacă Moscova s-ar retrage, ea nu va împiedica aprovizionarea cu cereale din Ucraina către Turcia.

Totuși, chiar și după ce Rusia a anunțat că se retrage din acord în weekend, trei nave au părăsit porturile ucrainene, marți. Miercuri, oficialii ruși au spus că Kievul a oferit suficiente garanții pentru ca să se alăture din nou acordului, dar Moscova a avertizat că s-ar putea să plece din nou.

 
Revista presei internaționale din 4 noiembrie 2022