
Presa internaţională
De ce oficialii din Bruxelles privesc cu detașare alegerile din SUA
alegeri_sua.jpg

Experților politici americani le place să vorbească despre partidele lor că joacă „în ofensivă" sau „în apărare" – notează The Spectator. Ei apără statele și districtele pe care le dețin sau le vizează pe cele ale adversarilor. Democrații par să fi devenit ultradefensivi în 2022.
În lupta pentru Congres, partidul lui Biden a abandonat efectiv aproape fiecare district sau loc pe care Donald Trump l-a câștigat în 2020. Acest lucru i-a eliberat pe republicani, care au strâns mai puțini bani dar ei au putut să cheltuiască mult mai mult în locurile pe care doresc să le ia de la oponenții lor.
Le Figaro îi vede pe democrați "handicapați de alegerile lor economice".
Pentru a înțelege trauma americanilor asupra inflației, un subiect care domină campania, trebuie mai întâi să ne amintim că Joe Biden și aliații săi democrați din Congres au petrecut mai mult de un an negând însăși existența răului. Acum, că recunosc gravitatea situației, neagă că ei ar fi responsabili pentru asta.
Poziția lor defensivă este ușor de atacat, deoarece republicanii au o narațiune gata făcută: "ce și cât îl costă" pe american. Cea mai mare inflație din ultimii 41 de ani (8,2%) rezultă, potrivit acestora, dintr-o explozie necontrolată a cheltuielilor publice, pe credit, pentru stimularea consumului.
Alegătorii par reticenți față de facțiunea extremă
În Le Monde politologul american Stephen Ansolabehere scrie că „alegerile de la jumătatea mandatului zâmbesc mereu partidului care este în opoziție. Dar victoria republicană anunțată ar trebui să fie mai puțin orbitoare decât se crede.
În SUA, republicanii care susțin facțiunea extremă au rezultate mai proaste în sondaje decât ceilalți candidați ai partidului.
Mulți dintre acești populiști vor ieși învingători în alegeri pentru că este un an favorabil pentru partid, dar alegătorii indeciși vor ezita să voteze pentru acești candidați."
Iar corespondentul în SUA al Deutsche Welle consideră că este "un moment fără precedent" în istoria SUA :
"În 2022, America este o țară deosebit de polarizată. Divizarea extremă poate fi o motivație care îi împinge pe oameni la urne, în ideea că "malefica" tabără adversă nu trebuie să câștige nici măcar un singur loc în Congres".
Dar, după cum atenționează publicația germană, "anul acesta există un element care distinge alegerile de la mijlocul mandatului de cele anterioare.
Nu puțini candidați republicani continuă să disemineze public minciuna alegerilor furate. Și nu au existat niciodată alegeri în SUA cu atât de mulți candidați care să nu vrea să accepte că președintele a ajuns la Casa Albă în mod onest.
Se simte că ne aflăm într-un moment fără precedent în istoria SUA", scrie DW citând un politolog american.
Calm în capitala Europei
Iar Politico transmite că, "în Cartierul European din Bruxelles, oficialii sunt mai predispuși să ridice din umeri decât să se îngrijoreze de posibilitatea ca republicanii să preia controlul în Congres.
Asta în ciuda faptului că o astfel de schimbare ar însemna probabil mai multe constrângeri asupra ajutorului SUA pentru Ucraina, mai multe tensiuni comerciale de tip „America First" sau mai multă împotrivire asupra ambițiilor climatice .
Blazarea s-ar putea dovedi periculoasă dacă ghidul ne este istoria.
Europenii n-au fost pregătiți pentru victoria lui Donald Trump în 2016 și și-au petrecut următorii patru ani tremurând. Capitalele naționale au ignorat ulterior avertismentele repetate ale Statelor Unite că Rusia era pe cale să invadeze Ucraina.
Deocamdată, oficialii nu prevăd mari cotituri după alegerile din SUA de marți. La urma urmei, democratul Joe Biden va fi în continuare președinte cel puțin până la începutul anului 2025. Și cu privire la cea mai presantă problemă, susținerea Ucrainei, oficialii europeni subliniază că republicanii și democrații sunt în general de acord".