Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cupa Mondială în Qatar. Este o greșeală?

Zece asociații europene de fotbal au semnat o scrisoare comună în care afirmă că „drepturile omului sunt universale și se aplică peste tot". Aceasta, după ce FIFA a cerut națiunilor care concurează la Cupa Mondială din Qatar să „se concentreze acum pe fotbal", să nu lase acest sport „târât" în „bătălii" ideologice sau politice și să nu „împartă lecții de morală".

BBC comentează că "deși a fost scrisă în mod diplomatic, această declarație comună este un răspuns robust și sfidător la scrisoarea FIFA de săptămâna trecută, care a luat federațiile engleză și galeză prin surprindere, i-a consternat pe mulți susținători ai acestui sport și a fost condamnată pe scară largă de grupurile pentru drepturile omului. și activiști LGBT+.

Intenția acestor 10 federații vest-europene este de a reafirma ferm dreptul echipelor lor de a lua poziție în problemele sociale din Qatar, cum ar fi planul jucătorilor din Anglia și Țara Galilor de a purta banderole curcubeu, ca parte a unei campanii anti-discriminare într-o țară unde este ilegal să fii gay.

Reacția vine și pe fondul unor ample controverse etice și geopolitice, dublate de o abordare din ce în ce mai agresivă de către gazde față de criticii lor”.

The Guardian amintește că marea majoritate a britanicilor cred că turneul final nu ar fi trebuit să aibă loc în Qatar.

Un sondaj a constatat că 62% dintre britanici cred că poziția Qatarului în privința drepturilor homosexualilor ar fi trebuit să fie suficientă pentru a nu deveni gazdă. Sprijinul pentru această poziție este constant în funcție de vârstă, sex și convingere politică. Doar 24% cred că legile țării nu ar fi trebuit să fie un factor în decizie, iar 14% sunt nesiguri.

Conform Daily Star, Qatar s-a confruntat cu multe investigații în domeniul drepturilor omului, în perioada premergătoare turneului. Parisul și alte orașe franceze au spus că nu vor prelua meciurile pe ecrane publice uriașe, așa cum o fac în mod tradițional cu ocazia evenimentelor sportive majore.

Fostul internațional francez Eric Cantona s-a numărat printre figurile din Europa care au cerut boicotarea Cupei Mondiale din cauza tratamentului acordat de Qatar lucrătorilor străini, femeilor și comunității LGBTQ.

Iranul, în mijlocul controverselor

The New York Times privește către Iran, o altă echipă națională aflată în plină controversă:

”Această echipă națională de fotbal a Iranului a fost văzută, istoric, ca un reprezentant al poporului și nu al guvernului Republicii Islamice.

Echipa ”Melli”, așa cum este cunoscută ea, a fost îmbrățișată ca o forță apolitică și ca o pasiune seculară, care reflecta un anumit ideal, Iranul imaginației tuturor. De ani de zile, echipa a adus unitate și bucurie acestei națiuni. Sprijinul pentru aceasta a fost efectiv necondiționat.

Pe măsură ce Cupa Mondială din Qatar se apropie, pentru prima dată, echipa iraniană se află într-o poziție delicată. Ea se vede prinsă în politica internă a Iranului, unde revolta națională condusă de femei și tineri cere încetarea guvernării clericale și mai multe libertăți personale.

Unii activiști din Iran și din afara Iranului au cerut FIFA să interzică participarea echipei naționale la Cupa Mondială, invocând atât represiunea internă din partea regimului cât și fi furnizarea de către Iran a dronelor către Rusia pentru a ajuta la invadarea Ucrainei.

O interdicție pare însă foarte puțin probabilă”.

Jocul de seducție al Qatarului

Mergem la ediția franceză a Huffington Post, care citează mai multe mărturii și documente copleșitoare potrivit cărora comitetul de organizare al Cupei Mondiale 2022 ar înmulți invitațiile și beneficiile în natură menite a seduce suporterii și a îmbunătăți imaginea țării :

Cât de departe merge Comitetul de Organizare a Cupei Mondiale 2022 pentru a cuceri fanii din întreaga lume? Nopți la hotel, bilete de meci, carduri Visa preplătite.

Potrivit mai multor mărturii și documente consultate de Agenția France Presse, organizatorii Cupei Mondiale au invitat sute de suporteri internaționali în Qatar, încurajându-i să publice comentarii strălucitoare despre țara gazdă.

O ofertă refuzată și denunțată de unii, stânjeniți de proces. La ea au participat peste 450 de fani din 59 de țări”.

Și, pe acest fond de nemulțumire și suspiciune, ambasadorul Qatarului la Cupa Mondială numește homosexualitatea o „afectare psihică", titrează Le Figaro.

Comentariile de la televiziunea publică germană ZDF ale lui Khalid Salman, fost internațional din Qatar și ambasador al evenimentului, l-au înfuriat pe ministrul Sportului.

Ministrul de Interne al Germaniei, însărcinat și cu sportul, a criticat marți declarațiile, catalogându-le drept "oribile".

 
Revista presei internaționale din 9 noiembrie 2022