
Presa internaţională
Prăbușirea FTX, un seism pe piața cripto și ... nu numai
cripto_ftx.jpg

The Wall Street Journal se arată cu atât mai surprins cu cât CEO-ul FTX a ajutat în trecut la recuperarea de miliarde de dolari pentru creditorii Enron Corp., Nortel Networks și alte companii importante care s-au prăbușit în ultimele două decenii.
Pentru The Guardian, eșecul FTX va avea implicații uriașe, iar efectele colapsului pot să se răspândească în sector și ar putea afecta micii investitori de retail.
"Nu vă panicați ! Prăbușirea FTX, a doua platformă pentru schimburile de criptomonede, deși spectaculoasă, nu va zgudui ordinea monetară mondială ca în 2008, cu falimentul Lehman Brothers în plină criză subprime", este mesajul pe care îl găsim în revista franceză Le Point:
”De data aceasta, băncile centrale ale marilor țări nu s-au mai întrunit în regim de urgență pentru a-și scădea dobânzile, ca atunci, iar Statele nu și-au umflat fără limită volumul garanțiilor la împrumuturi.
Nu există risc sistemic. Dacă șocul este grav, este în primul rând pentru universul criptomonedelor. FTX, care a fost printre cele patru piețe globale majore, „a fost chiar una dintre cele mai bune platforme, pentru performanțele sale tehnice", spune unul dintre principalii investitori francezi în criptomonede. El recunoaște, sincer, că nu a anticipat criza. „Pentru mine, FTX era foarte solidă. Sunt șocat, surprins de ceea ce s-a întâmplat.
Într-adevăr, toată lumea a avut încredere și l-a admirat pe tânărul-minune american, Sam Bankman-Fried, în vârstă de 30 de ani, care în 2019 a fondat FTX cu sediul în Bahamas.
Astăzi, a dispărut fără urmă. Nimănui nu i-a păsat, de fapt, de cheltuielile nesăbuite ale micului geniu pentru a finanța Partidul Democrat din Statele Unite ale Americii sau pentru a înrola vedete ale sportului la un preț exorbitant pentru pub-ul lui. Mai presus de toate, nimănui nu i-a păsat de relația cu compania sa Alameda Research, care a deturnat zece miliarde de dolari aparținând clienților FTX pentru a specula, dar fără succes.
Falimentul FTX ar putea provoca o gaură de 10 până la 50 de miliarde de dolari , ceea ce a forțat-o să solicite protecție în capitolul XI în Statele Unite", mai scrie Le Point.
Nevoia unei reglementări
În timp ce ziarul belgian De Standaard nu manifestă nicio simpatie pentru investitorii afectați :
„Au obținut profituri spectaculoase. Dar chiar ar trebui să fim surprinși că absența regulilor a deschis larg ușa banilor murdari? Mai mult decât atât, rândurile acestor brokeri sunt în mod vizibil alcătuite din aventurieri, oportuniști, dar mai ales din investitori tineri și naivi, care sperau să se îmbogățească rapid fără o muncă asiduă și răbdătoare. Partea amuzantă în această poveste este că chiar și traderul de criptomonede, care tocmai susținuse mai multă reglementare și etica gestionării averii, și-a înșelat contabilitatea."(Sursa: Eurotopics)
Iar Wiener Zeitung vede indicii privind o fraudă la scară largă:
"Organismele de supraveghere lucrează în prezent pentru a face lumină asupra opacității acestui sector. Căderea FTX este totuși departe de a fi un caz izolat; lista criptomonedelor obscure continuă să crească. Sectorul este caracterizat de un număr anormal de mare de guru. La aceasta se adaugă o lipsă adesea evidentă de transparență financiară și structurală. Există o nevoie urgentă de a stabili un control mai mare al sectorului. Altfel, avantajele incontestabile ale acestei tehnologii, care nu mai este atât de nouă, riscă să dispară în eter."(Sursa: Eurotopics)
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica