Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia, declarată de Parlamentul European sponsor al terorismului. Și acum, ce urmează?

razboi ucraina1.jpg

O femeie evacuată din maternitatea care a fost bombardată de trupele ruse în Mariupol, Ucraina, miercuri, 9 martie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Evgeniy Maloletka

Parlamentul European a declarat Rusia drept stat sponsor al terorismului. Presa internațională subliniază caracterul neobligatoriu al moțiunii. Dar comentatorii arată și semnificațiile politice ale votului dat de europarlamentari.

Parlamentul European declară Rusia „sponsor al terorismului", în timp ce Putin lansează noi atacuri asupra Ucrainei, titrează Politico

”Declarația Parlamentului European este simbolică, dar solicită noi sancțiuni și o izolare suplimentară a Rusiei.

În timp ce unele state europene precum Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au adăugat deja Rusia pe lista lor națională de state teroriste, SUA s-au abținut de la o astfel de mișcare”.

Le Parisien observă că "Apelul lui Volodimir Zelenski și-a găsit deja ecou, ​​în special, în parlamentele Estoniei, Lituaniei și Letoniei, precum și la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, care în octombrie a invitat cele 46 de țări ale organizației să declare regimul rus drept terorist".

Grupul Wagner, în vizor

Euronews transmite că, în versiunea finală, europarlamentarii acuză armata rusă și împuterniciții săi că au comis o listă lungă de crime, cum ar fi uciderea a „mii" de civili și a „sute" de copii, atacuri asupra infrastructurii esențiale, execuții sumare, răpiri, violuri, hărțuiri, torturi, detenții în masă și deportări forțate.

Potrivit EU Observer, europarlamentarii au cerut statelor membre să includă organizația paramilitară rusă Grupul Wagner, Regimentul 141 Special Motorizat, cunoscut sub numele de „Kadyroviții", și alte grupuri armate finanțate de Rusia pe lista teroristă a UE.

Până acum, SUA nu au denumit Rusia drept stat terorist, chiar dacă ambele camere ale Congresului SUA l-au îndemnat pe secretarul de stat Anthony Blinken să facă acest lucru. În prezent, SUA numesc Coreea de Nord, Cuba, Iran și Siria drept sponsori de stat ai terorismului.

Dar, deși aceasta este o „rezoluție neobligatorie" și, prin urmare, în principal simbolică, ea „ar putea permite UE să-și lărgească spectrul sancțiunilor împotriva Rusiei", este de părere The Guardian :

"Acestea ar putea să vizeze sfera politică, legislativă, militară și executivă a Rusiei. Deputații au cerut, de asemenea, excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU".

Consecințe politice

Dar ce înseamnă această nominalizare? – întreabă și Deutsche Welle :

"Totul depinde de jurisdicție. În Statele Unite, există un instrument juridic specific care enumeră statele care au oferit în mod repetat sprijin pentru actele de terorism internațional.

Includerea înseamnă restricții privind ajutorul extern, interzicerea exportului de echipamente de apărare către astfel de guverne, controale asupra exporturilor de tehnologie cu potențială utilizare militară și constrângeri financiare.

În mod crucial, are și implicații pentru imunitatea suverană a Rusiei în instanțele din SUA. Canada are, de asemenea, un instrument similar care condamnă „susținătorii de stat ai terorismului".

În schimb, Uniunea Europeană nu are în prezent o listă centralizată de „state sponsori ai terorismului" și nici un instrument echivalent.

În esență, nu vor exista consecințe juridice dure și rapide. Parlamentul European are o influență limitată în politica externă, care rămâne sub controlul celor 27 de state membre”.

Iar The Moscow Times informează că purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reacționat scriind pe Telegram: „Propun recunoașterea Parlamentului European ca sponsor al idioților".

Alte medii ruse pro-Kremlin s-au străduit să sublinieze că rezoluția nu are niciun efect juridic.

 
Revista presei internaționale din 24 noiembrie 2022