Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Și totuși, generalul Iarnă s-ar putea să nu joace de partea Rusiei

kiev.jpg

Kiev, Ucraina, 16 noiembrie 2022
Sursa imaginii: 
AP - Andrew Kravchenko via rfi.fr

Presa internațională urmărește loviturile rusești asupra infrastructurii energetice ale Ucrainei ți suferințele provocate populației, odată cu venirea frigului. Dar comentatorii sunt sceptici în privința succesului tacticii rusești.

Frigul iernii devine o armă în Ucraina, titrează The New York Times: "Tirul intens de rachete rusești provoacă întreruperi de curent pe măsură ce temperaturile scad. Ucraina și aliații săi se pregătesc deja pentru ce e mai rău".

Euronews transmite că Rusia a vizat în mod repetat infrastructura energetică a Ucrainei. Temperaturile din țară au scăzut sub zero peste noapte, zăpada și înghețul și-au făcut deja apariția la Kiev. Moscova spune că scopul atacurilor sale cu rachete este de a slăbi capacitatea Ucrainei de a lupta și de a o împinge să negocieze.

În timp ce National Public Radio explică faptul că marile centrale electrice ale Ucrainei sunt ținte ușoare. Îi este imposibil să le apere pe toate. Și adesea, marile transformatoare sunt deteriorate și trebuie înlocuite. Acum, chiar și în vremuri normale, ar putea dura un an sau mai mult pentru a comanda unul dintr-o țară europeană sau asiatică, la specificațiile necesare în Ucraina.

"În fața provocării iernii, Ucraina a deschis aproximativ 4.000 de puncte de refugiu, locuri de unde locuitorii pot lua apă, electricitate și pot veni să se încălzească", citim în Süddeutsche Zeitung, preluat de Courier International.

Pentru mulți ucraineni, aceste locuri s-ar putea dovedi vitale pentru supraviețuirea lor. Aceste „puncte de rezistență", așa cum le numește președintele ucrainean, s-ar putea, totuși, să nu fie suficiente pentru a trece milioane de oameni prin iarna ucraineană adesea grea, în situația unei pene prelungite de curent", notează cotidianul german.

 

Precedentele istorice nu sunt în favoarea Rusiei

Potrivit Le Monde, infrastructura electrică a Ucrainei este călcâiul lui Ahile .

"Prăbușirea sa completă la începutul iernii ar trebui, conform planurilor rusești, să creeze un val masiv de emigrare către Europa, să distrugă moralul populației și să rupă unitatea dintre conducerea politică, armată și populație. Cu toate acestea, niciun precedent istoric nu ilustrează eficacitatea acestui plan", crede ziarul francez.

Și Politico este de părere că "Rusia nu se mai poate baza pe generalul Iarnă".

Publicația europeană amintește că iarna nu a căzut întotdeauna bine pentru Rusia.

"Finlandezii i-au întors pe ruși în timpul Războiului de iarnă din 1940,  în timp ce alunecau agil pe schiuri lansând lovituri de gherilă fulgerătoare. Ucrainenii speră să provoace pagube similare, în condițiile în care trupele rusești mobilizate se plâng deja de lipsa echipamentului de iarnă și de condițiile pe care le suportă, inclusiv lipsa de mâncare caldă pentru zile întregi".

 
Revista presei internaționale din 25 noiembrie 2022