Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Plafonarea prețului pentru petrolul rusesc: o măsură cu impact limitat (deocamdată)

petrol rusia

Rezervoare de țiței de la unitatea de producție Volodarskaya LPDS, deținute de operatorul Transneft, în satul Konstantinovo din regiunea Moscova, 8 iunie 2022.
Sursa imaginii: 
Maxim Shemetov / Reuters via France 24

UE, G7 și Australia au convenit asupra unui preț maxim de 60 de dolari pe barilul de petrol rusesc. Presa internațională evaluează impactul deciziei și nu uită să sublinieze că Ucraina sugerează un plafon de două ori mai mic.

După cum transmite Euronews, de luni, companiile de transport maritim din UE vor avea voie să transporte țiței rusesc doar dacă acesta este vândut sub sau la prețul plafonat, care va fi revizuit la fiecare două luni, începând de la jumătatea lunii ianuarie, pentru a-l menține cu cel puțin 5% sub nivelul pieței.

BBC amintește că acordul privind plafonarea prețului vine cu doar câteva zile înainte de intrarea în vigoare a interdicției la nivelul UE asupra țițeiului rusesc importat pe mare, din 5 decembrie.

Plafonul - care este menit să afecteze exporturile de petrol la nivel mondial - este menit să completeze această măsură.

Țărilor care se înscriu în politica promovată de G7 li se va permite doar să achiziționeze petrol și produse petroliere transportate pe mare care sunt vândute la prețul plafonat sau mai jos.

Aliații occidentali ai Ucrainei intenționează să refuze asigurarea petrolierelor care livrează petrol rusesc țărilor care nu respectă plafonul de preț. Acest lucru va face dificil pentru Rusia să vândă petrol peste acest preț.

Politico notează că, potrivit declarațiilor președintelui Zelenski, plafonarea la 60 de dolari în loc de 30 de dolari, așa cum propuseseră Polonia și statele baltice, va aduce bugetului rus venituri de aproximativ 100 de miliarde de dolari pe an.

Acești bani, crede Zelenski, vor fi direcționați „nu numai către război și nu numai către sponsorizarea ulterioară de către Rusia a altor regimuri și organizații teroriste. Acești bani vor fi folosiți și pentru a destabiliza și mai mult acele țări care acum încearcă să evite deciziile majore", a atras atenția președintele ucrainean.

 

Unde vor fi problemele pentru Rusia

La rândul său, The Washington Post estimează că „nu este sigur dacă această măsură va dăuna grav finanțelor Moscovei pe termen scurt, deoarece plafonul este aproape de prețurile actuale".

Le Monde scrie că prețul barilului de petrol rusesc (țiței din Urali) se situează în prezent în jurul valorii de 65 de dolari, puțin peste plafonul european, ceea ce presupune un impact limitat pe termen scurt.

Însă faptul că firmele de asigurări și reasigurări vor putea prelua transporturi de țiței rusesc doar dacă prețul acestuia nu depășește 60 de dolari pe baril va complica de facto orice tranzacție la un preț mai mare, chiar și pentru țări terțe, în timp ce Rusia a declarat că „nu va accepta" plafonul.

The Moscow Times observă că embargoul UE asupra livrărilor pe mare vine ca urmare a deciziei Germaniei și Poloniei de a opri transportul de petrol rusesc prin conducte până la sfârșitul anului 2022.

În total, peste 90 la sută din livrările rusești către Uniunea Europeană vor fi afectate.

În acest timp, pe câmpul de luptă, forțele ruse au efectuat sâmbătă lovituri în estul Ucrainei, lovind o „facilitate de infrastructură civilă" din orașul Kramatorsk, din est, a declarat armata ucraineană.

După ce a suferit înfrângeri umilitoare în timpul a ceea ce a devenit cel mai mare conflict armat din Europa de la al Doilea Război Mondial, Rusia a început să vizeze infrastructura energetică ucraineană începând cu luna octombrie.

Loviturile au cauzat pene de curent majore și au întrerupt alimentarea cu apă și încălzirea civililor într-un moment în care temperatura în unele regiuni a scăzut la minus cinci grade Celsius.

 
Revista presei internaționale din 5 decembrie 2022