Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oare Europa știe că se află în război?

le_point.jpg

Sursa imaginii: 
lepoint.fr

Cum poate fi pus capăt războiului declanșat de Rusia? Întrebarea îi preocupă pe comentatorii din presa internațională. Iar răspunsurile sunt diverse – de la Tribunalul internațional la înfrângerea totală în Ucraina.

Corriere della Sera, citat de Eurotopics, susține ideea lui Zelensky de a înființa un tribunal pentru criminalii de război ruși în linia proceselor de la Nürnberg:

"Convingerea că rezultatul luptei poate întări o eventuală poziție de negociere este, în principiu, tipică oricărui conflict și, în unele privințe, de înțeles. Cu toate acestea, tocmai această convingere trebuie depășită pentru a evita noi victime și noi vărsări de sânge. În acest sens, propunerea unui tribunal special internațional care să trimită în judecată conducerea politică și militară a Moscovei pentru crimele comise în Ucraina capătă o importanță crucială în perspectiva viitorului și reprezintă un mijloc formidabil de exercitare a presiunii".

Le Monde amintește că, ”de luni de zile, propaganda regimului Vladimir Putin a spus că sancțiunile nu funcționează și că acestea penalizează mai mult inițiatorii decât pe Rusia.

Cu cât trece timpul, cu atât această poveste se prăbușește. Asistăm la accelerarea crizei economice din Rusia și la impasul militar în care se află armata sa. În același timp, UE, datorită diversificării aprovizionărilor sale, reușește să se descurce fără petrolul și gazele rusești, cu o viteză greu de imaginat cu doar câteva luni în urmă.

Sigur, încă nu suficient de rapid în ochii Ucrainei, care în mod legitim solicită măsuri și mai drastice. Dar, pentru UE, linia este îngustă între dorința sa de a grăbi sfârșitul războiului și cea de a amortiza efectele unei crize energetice care amenință să se transforme într-o criză economică și socială.

Singura strategie pentru Europa este menținerea unui echilibru delicat între tenacitate și pragmatism", estimează ziarul francez.

 

Europa este în război

Iar Le Point se întreabă dacă Europa știe cumva că este în război :

"Concepută ca un proiect de pace, construită împotriva naționalismelor, Uniunea Europeană trebuie să opereze astăzi o revoluție mentală.

Autoritățile ruse nu au ascuns niciodată faptul că agresiunea asupra vecinului lor a fost menită să deranjeze, în avantajul Moscovei, ordinea europeană post-Război Rece, pe care o consideră prea favorabilă Statelor Unite.

În vizor, în spatele Kievului se află Bruxelles-ul. Unui bloc considerat pro-american, rușii ar prefera o împrăștiere de state pe care le-ar putea înrobi.

Aceasta este ceea ce diferențiază conflictul ucrainean de războaiele din fosta Iugoslavie din anii 1990. Acestea se aflau exclusiv pe teritoriul balcanic. Restul continentului nu a fost vizat.

Astăzi, Europa este atacată și ea nu știe asta. Ofensiva lansată împotriva ei de Moscova se numește război energetic...

Săptămânalul britanic The Economist a calculat că ”frigul va ucide zeci de mii de oameni în această iarnă pe teritoriul european, mult mai mult decât pe câmpul de luptă: cu până la 335.000 de morți mai mulți decât în ​​media iernilor precedente, dacă temperaturile sunt în media ultimilor ani".

 

Va cădea și imperiul lui Putin

În The Atlantic, editorialista Anne Applebaum scrie că doar o înfrângere militară în Ucraina va aduce schimbări politice în Rusia și va pune capăt ambițiilor „imperiale" ale lui Vladimir Putin.

"Imperiul rus trebuie să moară", este titlul analizei, preluată de Courrier International :

"Greutatea culturală a trecutului contează foarte mult, iar obiceiurile dobândite sub o autocrație – în special cea de a trăi în frică – persistă.

Beția puterii joacă și ea un rol: oamenii care o dețin nu au chef să renunțe la ea și următorul guvern rus ar putea fi și mai represiv decât cel din acest moment.

Dar se întâmplă accidente, se întâmplă evenimente neașteptate. Țările evoluează și uneori au guverne mai bune – alteori mai rele. Imperiile cad: Imperiul Rus a căzut, Imperiul Sovietic a căzut și mai devreme sau mai târziu va cădea și noul imperiu rus al lui Putin".

 
Revista presei internaționale din 7 decembrie 2022