Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ungaria blochează ajutorul pentru Ucraina, membrii UE caută o ieșire

ue_ucraina_1.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / European Commission

Ungaria a blocat un ajutor financiar de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, la reuniunea miniștrilor de finanțe din UE. Prim-ministrul Viktor Orbán a negat că ar fi vorba despre un șantaj. Dar comentatorii interpretează gestul drept un mijloc de a pune presiune asupra Bruxelles-ului pentru a închide ochii la deficitele Ungariei în domeniul statului de drept. Mai ales că decizia privind propunerea Comisiei de a îngheța anumite fonduri UE pentru Ungaria a fost amânată.

După cum scrie Politico, premierul Viktor Orbán a ales să joace dur, folosindu-se de necesitatea votului său pentru ajutorarea Ucrainei, ca pârghie pentru a-și asigura partea din fondurile UE. Bruxelles caută să rețină unele fonduri destinate Budapestei din cauza încălcării statului de drept.

În această situație, după cum observă La Libre Belgique, Germania, Franța și Italia și-au „pus greutatea în balanță, astfel încât Consiliul să solicite Comisiei să facă, până vineri, o nouă evaluare a legilor pe care Parlamentul Ungariei trebuia să le fi adoptat până miercuri seară, pentru a se conforma cerințelor ce decurg din ceea ce este cunoscut drept mecanismul de condiționalitate"

"Statele speră astfel că executivul european „să înghețe o sumă mai mică din subvențiile europene pentru Ungaria", notează la rândul său Süddeutsche Zeitung. Ziarul mai scrie că „Unele guverne din Europa de Est și de Sud-Est sunt reticente în a da dovadă de fermitate, temându-se că într-o zi se vor găsi și ele sub amenințarea mecanismului statului de drept pentru problemele de corupție" (Sursa: Toute L'Europe).

Probleme cu traducerea

Le Monde amintește că acesta nu este singurul front în care Ungaria ține în prezent ostatice afacerile comunitare :

"Ungaria nu își ascunde reticența ca Uniunea Europeană să ia noi sancțiuni împotriva Rusiei, cu care menține o anumită apropiere, și rămâne, alături de Turcia, țara NATO care nu a ratificat aderarea Suediei și Finlandei la Alianța Atlantică.

Dar axa Paris-Roma-Berlin a fost cea care a câștigat marți, după ce a cerut o nouă evaluare din partea Comisiei până la sfârșitul săptămânii.

Însă vicepreședintele Valdis Dombrovskis a spus că va fi dificil, referindu-se în special la „întârzierile de traducere" ale documentelor maghiare. Budapesta își trimite, în general, informațiile în propria sa limbă și în engleză, dar experiența a arătat că Comisia nu se poate baza întotdeauna pe traducerea din limba maghiară", scrie Le Monde.

Este o dilemă și pentru Italia, notează La Repubblica:

Deoarece în cazul unui vot cu majoritate calificată, tocmai Italia ar putea înclina balanța între facțiunile pro-Orbán și cele anti-Orbán. Luna trecută Fratelli d'Italia și Liga au votat deja pentru apărarea Ungariei în Parlamentul European. Dar a face acest lucru și în Consiliu ar însemna să se înscrie pe lista neagră a Europei odată pentru totdeauna."

Ce va decide Republica Cehă?

EU Observer relatează cum statele membre se luptă să ocolească dreptul de veto al Ungariei:

"Comisarul UE pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat că încă de luni nu a existat „o cerere oficială" de modificare a propunerii de suspendare a 65% din fondurile de coeziune ale UE. Berlinul este îngrijorat de faptul că nu există suficiente state membre pentru a ajunge la majoritatea calificată care să susțină propunerea comisiei.

Există o altă procedură de sancțiuni, pe  articolul 7 în curs din 2018, în care 12-13 state membre susțin monitorizarea continuă a Ungariei cu privire la problemele legate de statul de drept".

Și, după cum transmite Euronews, "Republica Cehă, țară care deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE, are și sarcina de a stabili agenda și de a conduce dezbaterea politică.

Când opoziția Ungariei a devenit clară, miniștrii au decis să amâne voturile cheie. Întârzierea ajutorului pentru Ucraina este deosebit de îngrijorătoare pentru UE, deoarece țara distrusă de război a fost cufundată în întuneric în urma unei serii brutale de atacuri rusești.

Nu este clar când ar putea fi votate dosarele, deoarece nu sunt programate alte reuniuni ale miniștrilor de finanțe din UE înainte de sfârșitul anului. Republica Cehă, însă, ar putea convoca o întâlnire de urgență pentru a merge mai departe cu dosarele blocate".

 
Revista presei internaționale din 8 decembrie 2022