Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Veto pentru România și Bulgaria: politica internă a prevalat

austria_premier.jpg

Premierul austriac Karl Nehammer, la Viena, 3 decembrie 2021.
Sursa imaginii: 
AP - Lisa Leutner via rfi.fr

Presa europeană acordă atenție veto-ului austriac și olandez în privința aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Sunt decizii bazate pe considerente de politică internă, sunt de părere comentatorii.

Frankfurter Rundschau critică tratamentul discriminatoriu la adresa României și Bulgariei:

Deși știe bine că nu e așa, Comisia Europeană susține că drepturile fundamentale sunt respectate în ce privește tratamentul refugiaților de către Croația. Cercetările demonstrează contrariul. În schimb, România și Bulgaria sunt acuzate că au lăsat să treacă prea mulți refugiați. Dar toți cei implicați cunosc motivul principal al diferențierii și este de-a dreptul cinic: Croația este o destinație de vacanță, iar la granițe sunt blocaje uriașe. UE dorește călătorii libere pentru turiști, dar nu pentru oamenii care caută o viață mai bună pentru ei înșiși", constată publicația germană.

Austria se comportă ciudat la nivel politic, scrie și Wiener Zeitung:

Vetoul Vienei în privința aderării României și Bulgariei la Schengen este regretabil. Dacă Austria nici măcar nu dorește ca Bulgaria și România să intre în Schengen, de ce ar trebui să ia în considerare aderarea pentru țările din Balcanii de Vest care încă nu fac parte din Uniune?"- se întreabă ziarul austriac.

 

România și Bulgaria sunt ferm împotriva Rusiei

Jean Quatremer, corespondentul ziarului francez Libération la Bruxelles, notează că, „în realitate, Austria, unde Verzii fac parte din coaliția guvernamentală, și Țările de Jos, care au votat împotriva aderării Bulgariei, se angajează în politica pur internă, făcându-le pe plac populiștilor, fără a-și face griji cu privire la pagubele pe care le provoacă acestor două țări. Acești lideri uită că Bulgaria și România sunt ferm alături de partenerii lor împotriva Rusiei, în ciuda opiniilor publice extrem de divizate și a economiilor care au fost puternic afectate de explozia prețurilor la energie."

"Europenii sunt mai împărțiți ca niciodată în problema migrației", titrează Le Monde:

"Țările de Jos și Austria au refuzat intrarea în zona Shengen a României și Bulgariei, sub pretextul creșterii numărului de migranți la granițe.

Poziția Vienei pare parțial dictată de motive politice interne în preajma următoarelor alegeri legislative programate pentru începutul lui 2023.

Pentru a-și recâștiga popularitatea, guvernul de coaliție dintre dreapta și verzi a decis astfel să joace cartea fermității asupra imigrației în fața creșterii în sondaje a extremei drepte".

 

Romii sunt problema?

Cotidianul bulgar 24 de Ore bănuiește că adevăratul motiv pentru care Bulgaria și România sunt ținute în afara spațiului Schengen îl reprezintă minoritatea romă:

Toate discuțiile despre migranți și corupție sunt doar fum și oglinzi. Adevărul este că nord-europenii nu-i vor pe romi. Majoritatea romilor din Europa trăiește în România și Bulgaria, iar scopul este să-i țină acolo, la fel ca și pe refugiații care vin în Europa din Asia".

În timp ce BBC amintește că au existat critici și în interiorul Austriei. Cercetătoarea în migrație Judith Kohlenberger afirmă că cele mai multe persoane care au venit în Austria pentru protecție se aflau deja în UE:

„A da vina pe România și Bulgaria, dar nu pe Ungaria sau chiar pe Croația, este atât irațional, cât și ipocrit", a spus ea.

 

Pentru realizarea acestei rubrici au fost folosite ca surse : eurotopics.net, lemonde.fr și bbc.co.uk.

 
Revista presei internaționale din 12 decembrie 2022