
Presa internaţională
Qatargate: o afacere obscenă, din care toată lumea pierde
eva_kaili_.jpg

Le Monde notează că, dincolo de cazul Evei Kaili – și al altora care pot urma - va fi necesară o nouă dezbatere asupra Qatarului, chiar dacă acesta a indicat, pe Twitter, că respinge „categoric orice încercare de a-l asocia cu acuzații de încălcare a legilor". Este greu de imaginat, în orice caz, că în contextul actual poate avea loc misiunea europarlamentarilor la Doha, programată peste două săptămâni.
EU Observer amintește că a semnalat, în 2021 o scrisoare semnată de Heidi Hautala, vicepreședintele Parlamentului European, din partea Verzilor, către președintele Parlamentului European de la acea vreme, David Sassoli.
Scrisoarea exprima îngrijorarea cu privire la influența străină nejustificată și făcea multe propuneri. "Nu am primit niciun răspuns", a spus Hautala, luni, într-un Tweet.
"Alte puncte slabe cunoscute ale Parlamentului UE includ așa-numitele grupuri de prietenie, reunirea informală a deputaților europeni care permite guvernelor paria accesul la Parlamentul UE. Europarlamentarul care se ocupă de Qatar a fost suspendat, a declarat deputatul liberal spaniol, José Ramón Bauzà, într-un e-mail.
Sistemele interne ale Parlamentului European pentru eliminarea faptelor ilicite sunt, de asemenea, compuse doar dintr-un organism consultativ alcătuit din deputați europeni, care se ocupă de problemele codului de conduită.
Niciun europarlamentar nu a fost sancționat în ultimii cinci ani, în ciuda faptului că cel puțin 21 au fost prinși încălcând aceste coduri", mai scrie EU Observer.
Dar de ce ar vrea Qatar să facă lobby?
Câteva explicații găsim în Politico:
"Emiratul găzduiește Cupa Mondială, dar mai degrabă decât o lovitură de relații publice, turneul s-a dovedit a pune o lumină negativă asupra țării. Acuzațiile de mită în procesul de atribuire și condiții asemănătoare sclavilor pentru lucrătorii străini pun la îndoială alegerea, iar criticii liberali au profitat de moment pentru a ataca poziția țării musulmane conservatoare cu privire la drepturile femeilor și a LGBTQ+.
Menținerea unei bune reputații este esențială, deoarece Qatarul lucrează la încheierea de acorduri cu țările UE pentru gazul său natural. O propunere de a acorda qatarienilor călătorii fără viză în spațiul Schengen al UE avansează și în Parlament – cel puțin așa a fost până ieri".
UE trebuie să acționeze rapid, cere Der Spiegel:
„Parlamentul trebuie să coopereze necondiționat cu justiția belgiană. Deputații europeni trebuie să se asigure rapid că se aplică aceleași reguli pentru relațiile cu lobbyiștii din țări terțe ca și pentru toți ceilalți lobbyști. De asemenea, ridicarea vizelor pentru Qatar nu trebuie să mai vină în acest stadiu. Ar fi dezastruos pentru UE dacă s-ar crea impresia că o țară și-a cumpărat accesul în Europa. Până la urmă, în această afacere sunt doar perdanți. Singurul lucru care rămâne de făcut este să limitezi daunele pe termen lung. Va fi destul de greu." (Sursa: Eurotopics)
Și nu este o rușine doar pentru socialiști, crede La Repubblica:
„Este vorba și despre obrăznicia lui Kaili de a lăuda public o țară în care peste 15.000 de muncitori străini au murit în ultimii ani pentru cea mai controversată Cupă Mondială din istorie.
Puterea lobby-urilor, care poate și trebuie reglementată, este un lucru. Alt lucru este atunci când un europarlamentar care câștigă peste zece mii de euro pe lună simte nevoia să primească saci cu bani din Qatar.
Ideea că într-un parlament în care valorile Europei sunt apărate zilnic, există europarlamentari care sunt ei înșiși coruptibili de către regimurile autoritare, este de-a dreptul obscenă". (Sursa: Eurotopics)