
Presa internaţională
O piatră de hotar în fuziunea nucleară – dar cât de repede se va schimba planeta?
fuziune_nucleara.jpg

Huffington Post notează că, începând cu anii 1950, oamenii de știință din întreaga lume au încercat să reproducă reacția care alimentează soarele - o tehnologie capabilă să furnizeze energie electrică non-stop, fără emisii care încălzesc planeta sau deșeuri radioactive.
Este o etapă majoră – prima dovadă că omenirea poate valorifica energia eliberată atunci când doi atomi mai ușori fuzionează.
Potrivit BBC, fizicienii au urmărit tehnologia de zeci de ani, deoarece promite o sursă potențială de energie curată aproape nelimitată.
Marți, cercetătorii au confirmat că s-a depășit o barieră majoră - producând mai multă energie dintr-un experiment de fuziune decât a fost introdusă.
Fuziunea nucleară este descrisă ca „Sfântul Graal" al producției de energie.
Dar una dintre marile provocări este că menținerea elementelor în fuziune necesită temperaturi și presiuni enorme.
Suntem încă foarte departe de a avea energie electrică din fuziune nucleară, transmite și CNN. Proiectul american, deși este inovator, a produs doar suficientă energie pentru a fierbe aproximativ 2,5 galoane de apă.
Mai este drum lung de parcurs
National Public Radio informează că SUA ating o piatră de hotar în domeniul fuziunii. Dar va fi suficient pentru a salva planeta?
Totuși, potențialul pe termen lung este uluitor.
Aceeași cantitate uriașă de cărbune, care generează și dioxid de carbon, folosită pentru a genera electricitate timp de câteva minute, ar putea alimenta o centrală electrică ani de zile - fără emisii de dioxid de carbon.
Dar rămân multe probleme tehnice. Obținerea energiei în condiții economice dintr-un reactor de fuziune este dificilă, și e greu de crezut că va putea fi furnizată în rețea înainte de a doua jumătate a acestui secol.
Până atunci, majoritatea experților în climă cred că lumea va trebui să fi făcut deja reduceri drastice ale emisiilor de carbon pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.
În Franța, Libération scrie că alte proiecte de fuziune nucleară sunt în dezvoltare, inclusiv proiectul internațional Iter, aflat în prezent în construcție în Franța.
În ciuda conflictului din Ucraina, Rusia, care contribuie cu 9,1% din costul operațiunii, a trimis Franței la începutul lunii noiembrie unul dintre cei șase magneți giganți planificați pentru implementarea acestui program.