Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cu ochii pe scandalul Qatargate, cu gândul la alegerile europene din 2024

tanti_roberta_metsola.jpg

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, conferință de presă la Bruxelles, 15 decembrie 2022
Sursa imaginii: 
REUTERS - JOHANNA GERON via rfi.fr

În urma scandalului de corupție Qatargate, Parlamentul European a promis să consolideze transparența în ceea ce privește activitatea de lobby pentru statele străine și să îmbunătățească regulile privind declararea cadourilor. Dar scandalul va avea urmări pe termen lung, sunt de părere comentatorii din presa europeană.

"La Bruxelles, nivelul ridicat de responsabilitate al persoanelor implicate în caz a provocat un șoc", notează ziarul spaniol El Mundo.

"Dar ceea ce nu a surprins pe nimeni este faptul că unul sau mai multe state străine au încercat să-i influențeze pe europarlamentari pentru a obține o politică favorabilă intereselor lor".

Și pe lângă Qatar, „investigațiile indică cel puțin o a doua țară, Marocul, în presupusul sistem de corupție din cadrul Parlamentului European", continuă cotidianul spaniol. (Sursa: Toute L'Europe).

În ziarul francez Les Echos citim că "la Strasbourg, europarlamentarii au în vedere deja următoarele alegeri europene din 2024. Cei mai mulți dintre ei se tem că „scandalul va marca întregul sfârșit al legislaturii și va da naștere la tot felul de speculații cu privire la amploarea acestuia sau referitor la faptul că este posibil ca și alte țări terțe să se fi angajat în practici similare".

”Sticla, porțelanul și reputația...”

Și Politico spune că "se profilează la orizont alegerile europene din 2024 – exercițiul care se desfășoară o dată la cinci ani.

Alegerile europene sunt în mod tradițional un loc în care forțele anti-UE vor să-și facă vocea auzită. Într-adevăr, unii dintre cei mai mari critici ai UE - să ne amintim de britanicul Nigel Farage și franceza Marine Le Pen - au beneficiat de atenție în Parlamentul European, înainte de a se muta acasă pentru a-și răspândi mesajul eurosceptic.

Acum există teama că scandalul din Qatar, care a zguduit Parlamentul, ar putea discredita și mai mult instituția".

Irish Independent consideră că "existența unui câine de pază independent al eticii devine din ce în ce mai urgentă, având în vedere puterile tot mai mari ale blocului și planurile sale de extindere. Orice idee conform căreia corupția ar face parte din rutina vieții politice ar fi o anatemă". După cum spunea Benjamin Franklin: „Sticla porțelanul și reputația, sunt ușor de spart și niciodată nu se pot repara perfect." (Sursa: Eurotopics)

Totuși, scandalul arată că justiția funcționează mai bine la nivelul UE decât în Polonia, scrie Gazeta Wyborcza:

„Este o dovadă că UE are o problemă cu statul de drept? Asta susțin politicienii partidului de guvernare PiS. Faptul că un politician de rang înalt este investigat și arestat arată că statul de drept funcționează. În Polonia, pe de altă parte, nu sunt lansate investigații împotriva politicienilor PiS și a aliaților acestora. Arestarea unei persoane din elita guvernamentală este foarte puțin probabilă."(Sursa: Eurotopics)

 
Revista presei internaționale din 16 decembrie 2022