Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina, în fața ofensivei de iarnă a Rusiei. Rolul sistemelor Patriot

patriot.jpg

Sistem defensiv anti-rachetă Patriot în acțiune în timpul unui exercițiu militar NATO
Sursa imaginii: 
Ministerul german al Apărării / bundeswehr.de

Ucraina se pregătește pentru o ofensivă rusă pe timpul iernii, iar comentatorii se întreabă dacă livrarea sistemelor de rachete Patriot, de către Statele Unite, va înclina decisiv balanța de partea Ucrainei. Este un moment de cotitură, dar Vestul ar putea face mai mult, notează jurnaliștii.

O încetare temporară a focului între Rusia și Ucraina, pe durata sărbătorilor de Crăciun, pare din ce în ce mai puțin probabilă, constată El Pais.

Pe măsură ce zăpada acoperă orașul Kiev, nu există brazi împodobiți, șiruri de lumini sau târguri de Crăciun. Trecătorii sunt atenți să nu alunece pe gheața care acoperă pământul, abia observând piața din fața Catedralei Sfânta Sofia, care era cândva plină de spiritul Crăciunului.

Inima Kievului reflectă doliul în care se află ucrainenii de la începutul războiului. Doar câteva magazine și restaurante au totuși niște decorații amintind că anul se apropie de sfârșit. Dar există o altă dată pe care nimeni nu o va uita: 24 februarie, ziua în care Moscova a lansat o invazie militară la scară largă.

De câteva zile, oficialii ucraineni declară că se tem de o nouă ofensivă rusă, observă Le Monde. Dmitro Kuleba, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, a estimat că Rusia ar putea lansa o ofensivă la scară largă asupra Ucrainei în ianuarie sau februarie 2023.

Într-un interviu acordat canalului britanic Sky News, generalul-maior Andrii Kovalchuk, unul dintre cei mai înalți ofițeri ai armatei ucrainene, care a condus ofensiva în direcția Hersonului, a explicat: „Luăm în considerare o posibilă ofensivă din Belarus la sfârșitul lunii februarie" către Kiev. El spune totuși că dacă Vladimir Putin va încerca o nouă ofensivă folosind soldații mobilizați în timpul verii, Ucraina ar fi mai bine pregătită să-i respingă.

Generalul adaugă că Ucraina are nevoie de arme occidentale pentru operațiuni ofensive: „Avem nevoie atât de tancuri, cât și de avioane. Avem nevoie și de un sistem de apărare aeriană fiabil", spune comandantul ucrainean pentru Sky News.

Dar, oare, sistemele de rachete Patriot, pe care SUA se pregătesc să le livreze Ucrainei, vor schimba situația de pe front?

Publicația poloneză Polityka crede că „această decizie este revoluționară. Raza de acțiune a Ucrainei se va extinde considerabil, iar raza liberă de acțiune (deja limitată) a forțelor aeriene ruse sau a armelor cu rază lungă de acțiune se va micșora semnificativ."(Sursa: Eurotopics)

Deutschlandfunk constată că „în ciuda presupusei lipse de rachete și rachete de croazieră, invadatorii încă reușesc să-și desfășoare atacurile. Infrastructura energetică ucraineană este acum atât de deteriorată, încât chiar și proiectilele individuale trase asupra centralelor electrice și liniilor de înaltă tensiune pot agrava situația deja precară.

Dar Occidentul nu trebuie să se oprească la sistemele de apărare aeriană. Rachetele cu rază lungă de acțiune au fost de mult necesare pentru contraatacuri - iar Marea Britanie a indicat că este dispusă să le furnizeze. Slovacia se pare că furnizează avioane de luptă din propriul său arsenal - un alt pas care era de mult așteptat."(Sursa: Eurotopics)

Iar o analiză a NBC News concluzionează că a oferi Ucrainei un sistem de apărare antirachetă Patriot este bine, dar nu suficient:

"SUA trebuie să facă mai mult decât să ofere sisteme defensive precum Patriot. Pe măsură ce noi transporturi de drone din Iran sosesc în Rusia, limitările occidentale privind furnizarea de capacități ofensive pentru distanțe lungi către Ucraina devin absurde.

Impactul loviturilor la distanță ucrainene poate fi el limitat, dar cu siguranță se adaugă la nemulțumirea tot mai mare din Rusia cauzată de războiul lui Putin, de mobilizare și degradarea economică agravată de sancțiuni.

Conflictul este în balanță, iar livrarea de capabilități Ucrainei, pentru a-și apăra orașele și pentru a ataca ținte militare rusești adânc în spatele frontului ar putea ajuta ca victoria să vină mai devreme".

 
Revista presei internaționale din 19 decembrie 2022