Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China, de la o extremă la alta: guvernul stopează brusc politica Zero-COVID, pandemia explodează

politisti_si_manifestanti_care_protesteaza_impotriva_masurilor_sanitare_la_shanghai_china_27_noiembrie_2022.

Politisti si manifestanti care protesteaza împotriva masurilor sanitare la Shanghai, China, 27 noiembrie 2022.
Politisti si manifestanti care protesteaza împotriva masurilor sanitare la Shanghai, China, 27 noiembrie 2022.
Sursa imaginii: 
REUTERS

China se confruntă cu o creștere exponențială a infecțiilor cu Covid-19, după ce guvernul a abandonat brusc politica de zero Covid. Luni, președintele Xi Jinping, a ordonat să se „construiască un bastion" împotriva virusului pentru a „proteja" viețile în China. Presa internațională își exprimă neîncrederea în politicile Beijingului.

„De acum înainte, nu vom mai publica buletinul zilnic de știri privind pandemia", a anunțat Comisia Națională de Sănătate a Chinei, duminică, 25 decembrie, informează ziarul din Hong Kong, South China Morning Post, preluat de Courrier International.

Nu a fost furnizat niciun motiv pentru această schimbare, mai menționează ziarul, care se întreabă dacă anunțul nu poate fi legat de explozia infecțiilor după abandonarea politicii „zero Covid".

Potrivit unui raport al unei reuniuni a Comisiei Naționale de Sănătate, obținut de site-ul web din Hong Kong HK01, 248 de milioane de oameni - sau 18% din populația totală - au fost infectați în China între 1 și 20 decembrie.După cum observă Le Monde, relaxarea măsurilor de la începutul lunii are deja consecințe.

"Virusul se răspândește cu viteză mare, iar numărul cazurilor explodează, stârnind temeri de mortalitate ridicată în rândul celor mai în vârstă, care sunt deosebit de vulnerabili.

Multe crematorii au raportat un aflux neobișnuit de mare de cadavre care urmează să fie incinerate în ultimele zile. Această situație este în mare măsură ignorată de mass-media chineză.

Chinezii au observat în ultimele zile o discrepanță flagrantă între statisticile oficiale și contaminarea unei mari părți a rudelor lor, sau chiar moartea acestora.

O altă sursă de controversă: conform unei noi metodologii a autorităților, doar persoanele care au murit direct din cauza insuficienței respiratorii legate de Covid-19 sunt acum numărate ca victime ale bolii", mai notează Le Monde.

 De la o extremă la alta, concluzionează Der Spiegel.

"Haosul COVID se extinde în China. Conducerea chineză și-a abandonat strategia de zero COVID practic peste noapte. Consecințele promit a fi enorme.

Zonele rurale, în special, se vor lupta cu numărul de cazuri în creștere bruscă .

Timp de aproape trei ani, conducerea chineză și-a urmărit cu încăpățânare strategia de zero COVID, iar mass-media controlată de stat n-a mai contenit cu laudele. Aproape în fiecare zi, instituțiile de știri din țară au spus că doar datorită conducerii înțelepte a statului și liderului de partid Xi Jinping, China a reușit să învingă virusul perfid.

În Statele Unite și Europa, sublinia mass-media chineză, cazurile sunt rampante și oamenii mor – dar în China, totul este bine.

Acum, Xi Jinping se află într-o dilemă: iarna abia a început, iar blocajele și numărul masiv de teste au costat deja probabil sute de milioane de euro. Dar Xi nu s-a retras treptat de la abordarea inițială, el a inversat brusc cursul – cu rezultatul că Republica Populară se clatină acum de la o extremă la alta.

 

Dar Europa ar trebui să fie îngrijorată?- se întreabă Libération 

"Nu ar trebui să ne neliniștim. În Franța și în Europa, avem o imunitate generală foarte ridicată. Dar lipsa de vigilență poate complica lucrurile pe termen lung. În primul rând, incertitudinea este problematică.

De la începutul pandemiei, nu ne-am confruntat niciodată cu un asemenea număr de cazuri pe același teritoriu. Cu cât circulația unui virus este mai necontrolată, cu atât avem nevoie de o fotografie a stării de sănătate. Și fără transparență în comunicarea cifrelor, va fi foarte greu să o obții. Singura soluție pentru a face față unei pandemii este să ai date despre prezența variantelor de virus și să acționezi în consecință. Avem nevoie de această transparență".

 
Revista presei internaționale din 27 decembrie 2022