Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Israel: cu un Netanyahu amenințat de procese, democrația este în pericol

premierul_israelian_benjamin_netanyahu_in_ierusalim_8_ianuarie_2020.jpg

Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Sursa imaginii: 
Jean-François Badias/ Reuters

Presa internațională își manifestă îngrijorarea cu privire la viitorul democrației în Israel, după instalarea noului guvern, în care premierul Benjamin Netanyahu a făcut mari concesii extremei drepte. Noul ministru ultra-naționalist și de extremă dreapta al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, a provocat critici după o vizită la Muntele Templului din Ierusalim, acolo unde se află și Moscheea Al-Aqsa, principalul loc sfânt din Ierusalim atât pentru evrei, cât și pentru musulmani și o problemă extrem de sensibilă în conflictul israelo-palestinian. Dar și comportamentul față de opoziție și minorități provoacă temeri.

Ziarul belgian Der Standard constată că, "pentru unii politica este mai presus de orice spectacol. Ei provoacă scandal, exploatează indignarea și se încălzesc în lumina reflectoarelor. De parcă milioane de oameni nu ar fi afectați de consecințele vizitei sale incendiare. Șoferii de autobuz, patronii restaurantelor și alți civili se expun zilnic la riscuri în aceste vremuri de pericol terorist. Dar de dragul celor 15 minute de faimă în fața camerelor de filmat, acest showman de extremă dreaptă se pare că nu are nicio problemă cu asta."

Pentru Süddeutsche Zeitung „Ben-Gvir își urmărește agenda, împingându-l pe Netanyahu să facă și el asta - și, în cel mai rău caz, conducând întreaga țară și regiune spre marginea prăpastiei."

 

O vânzare a valorilor democratice

Brussels Times atenționează că esența democrației în Israel ar putea fi în joc:

"Acordurile pe care Netanyahu le-a încheiat cu partenerii săi de coaliție au fost descrise ca o adevărată vânzare a valorilor democratice.

Israelul este o democrație tânără și vulnerabilă. Săptămâna trecută au fost adoptate modificări la comandă ale legilor de bază – aprobate cu majoritate simplă – pentru a se adapta solicitărilor excesive ale politicienilor cu un fundal îndoielnic".

În The Atlantic citim că noul guvern nici nu depusese bine jurământul, că lupta începuse deja. Sute de școli din toată țara au anunțat că vor refuza să lucreze cu Avi Maoz, un parlamentar de extremă dreapta, care urmează să supravegheze o parte a sistemului de învățământ.

Plasat la conducerea agenției „Identitatea evreiască" de către Netanyahu, Maoz a cerut recent să anuleze parada Pride din Ierusalim și să interzică femeilor să servească în armata israeliană.

Purtători de cuvânt ai partidului lui Netanyahu au fost trimiși pentru a asigura jurnaliștii și demnitarii străini că lucrurile vor continua ca de obicei. Nu acordați atenție extremiștilor din spatele cortinei. „Ei mi se alătură, nu eu mă alătur lor", a spus Netanyahu.

 

Premierul le este dator ultraortodocșilor

Dar The Conversation arată că de ani întregi, tocmai prim-ministrul Netanyahu a lucrat pentru a-și consolida controlul:

Acum, noul guvern intenționează să accelereze privatizarea mass-mediei în mâinile intereselor prietenoase și vizează mediile pe care liderii săi le consideră ostile, anti-israeliene și trădătoare. Semnele acestei delegitimări erau deja prezente.

Ben-Gvir, șeful Partidului Puterea Evreiască și acum supraveghetor al poliției, condamnat în trecut pentru susținerea terorismului evreiesc și pentru incitarea rasistă împotriva minorității arabe a Israelului,  a etichetat „anarhiștii evrei" – un cod folosit adesea împotriva militanților de stânga și organizațiilor pentru drepturile omului. El le-a numit drept amenințări care „trebuie tratate".

Guvernul Netanyahu pare pregătit să permită discriminarea împotriva comunității LGBTQ și a femeilor, subminând astfel egalitatea în fața legii, un principiu democratic important.

În timpul negocierilor timpurii ale coaliției, partidele ultraortodoxe au cerut o nouă legislație care să permită segregarea bazată pe gen în spațiile publice. Netanyahu a fost de acord, ceea ce înseamnă că aceste legi sunt de așteptat să treacă de Knesset.

Toate aceste amenințări la adresa democrației israeliene sunt mai probabil să se materializeze din cauza problemelor personale actuale ale lui Netanyahu. Premierul se confruntă cu procese de corupție și fraudă în trei cazuri separate și se concentrează pe a se proteja prin puterea legislativă și executivă pe care le poate reuni. Netanyahu este dator față de coaliția sa, ceea ce îl face vulnerabil la agenda lor ultra-ortodoxă”.

 
Revista presei internaționale din 9 ianuarie 2022