
Presa internaţională
ChatGPT: provocare sau oportunitate?
chatgpt.jpg

Inteligența artificială prezintă provocări serioase pentru mediul academic – dar și oportunități serioase , scrie Murtaza Haider, profesor de management la Universitatea Metropolitană din Toronto în publicația canadiană Globe&Mail :
"Vestea bună pentru profesori este că ChatGPT nu poate genera conținut cu adevărat original; poate produce text (și informații) pe baza a ceea ce a văzut în trecut. Cel puțin deocamdată, nu poate genera idei noi. Aceasta înseamnă că, deși ChatGPT poate să scrie o lucrare academică coerentă și convingătoare, este probabil să se bazeze pe cercetări și idei existente, mai degrabă decât să ofere noi perspective sau contribuții în domeniu".
Irish Examiner este de părere că ChatGPT va reprezenta o provocare majoră pentru profesori :
„În Marea Britanie, lectorii au fost îndemnați să revizuiască formele de evaluare a cursurilor în contextul acestui nou instrument, care are potențialul de a produce conținut credibil și de înaltă calitate, cu un aport uman minim. Profesorii trebuie să decidă dacă vor valorifica această tehnologie și vor găsi diferite forme de evaluare sau își vor petrece timpul încercând să identifice utilizatorii. Dar nimeni nu a urmat o carieră în educație pentru a face asta".
Revista britanică The Spectator crede că inteligența artificială este sfârșitul scrisului :
"Calculatoarele o vor face în curând mai bine. Orice scriere este un algoritm. Problema fundamentală care trebuie rezolvată în scris este modul de transmitere a informațiilor sub formă de cuvinte. Calculatoarele sunt bune la algoritmi. Aceasta este treaba lor. Și înseamnă că, având suficiente date pentru a se antrena (de exemplu, toate cuvintele scrise vreodată pe internet), computerele pot deveni foarte bune. După cum putem vedea cu ChatGPT".
Un uriaș potențial
Dezbatere și în The Conversation: "Creativitate pentru toți – dar cu prețul pierderii abilităților?"
Lynne Parker, vice-rector asociat la Universitatea din Tennessee observă că ChatGPT a devenit rapid viral și acest lucru sugerează un potențial uriaș neexploatat pentru creativitate și pentru importanța de a face munca creativă și de cunoaștere accesibilă tuturor.
Există însă pericolul unor potențiale inexactități, părtiniri și plagiate, atenționează în aceeași publicație Daniel Acuña, profesor asociat de informatică la Universitatea din Colorado:
"Cu aplicații gen Copilot sau ChatGPT, caut în mod constant să aflu dacă ideile sunt prea superficiale - de exemplu, text fără multă substanță sau cod ineficient - sau rezultatele sunt pur și simplu greșite, cum ar fi analogii sau concluzii greșite, sau cod care nu rulează. Dacă utilizatorii nu preiau în mod critic ceea ce produc aceste instrumente, ele sunt adesea potențial dăunătoare".
Inteligența nu este o compilare de cunoștințe, susține Thomas Robert, profesor și doctor în filozofie, în ziarul elvețian Le Temps.
"Riscul este să ne convingem că inteligența nu este altceva decât o compilare de cunoștințe sau că creativitatea se reduce la cel mai probabil răspuns. Cu alte cuvinte, pericolul cel mai presant nu îl reprezintă progresele inteligenței artificiale, ci discursul care le însoțește și tinde să definească ce este o ființă umană. Trei secole mai târziu, codificatorii din Silicon Valley încearcă din nou teoria om-mașină, depinde de noi dacă cedăm sau nu".