
Presa internaţională
Berlinul, sub presiune privind tancurile Leopard. Dar de ce nu livrează SUA blindate grele?
tanc_leopard.jpg

Timpul expiră pentru Ucraina, în timp ce țările aliate încă dezbat trimiterea tancurilor, titrează Politico. Fără aceste tancuri, lovirea forțelor rusești, răspândite pe sute de kilometri, ar putea deveni problematică.
Le Monde notează că în absența unei decizii, unele țări ar putea decide să meargă înainte fără autorizația Berlinului și să livreze tancuri Leopard în Ucraina. În orice caz, asta au sugerat polonezii, care sunt foarte supărați pe Berlin. O decizie care nu ar fi lipsită de consecințe juridice, contractele semnate de Berlin prevăzând că este nevoie de autorizația sa pentru a reexporta echipamente de fabricație germană.
La rândul ei, Franța spune că încă studiază livrarea tancurilor Leclerc, un model echivalent cu Leopard. Dar și această livrare pare foarte ipotetică, Parisul evidențiind dificultatea de a asigura întreținerea de la distanță a acestor echipamente, pe cât de puternice, pe atât de fragile. Din acest motiv, în special, a preferat să trimită tancuri ușoare AMX-10 RC, care sunt mai simplu de utilizat și de întreținut.
Potrivit Euronews, Germania neagă că a blocat livrarea tancurilor Leopard către Ucraina în timpul întâlnirii cu Ramstein.
Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius a declarat că guvernul este gata să treacă rapid la trimiterea acestora dacă va exista un consens între aliați.
Presiunile cresc asupra Berlinului, dar Germania a devenit unul dintre principalii susținători militari ai Ucrainei, depășind un tabu înrădăcinat în momentele întunecate ale istoriei sale din secolul al XX-lea.
Tancurile Leopard sunt considerate foarte potrivite, deoarece sunt utilizate pe scară largă, ceea ce înseamnă că mai multe țări ar putea furniza unele dintre tancurile lor pentru a sprijini Ucraina.
"Germania are o responsabilitate"
The Washington Post scrie că Germania s-a confruntat începând de sâmbătă cu presiuni continue, după ce întâlnirea cheie a aliaților occidentali nu a ajuns la un acord pentru a furniza Ucrainei tancurile de luptă despre care Kievul spune că reprezintă o parte esențială a efortului său împotriva forțelor ruse. Letonia, Estonia și Lituania au lansat un apel comun, îndemnând Berlinul să furnizeze tancuri „acum", adăugând: „Germania, ca putere europeană de prim rang, are o responsabilitate specială în acest sens".
The Guardian arată că solicitările privind trimiterea de tancuri grele au venit în timp ce armata rusă susține că trupele sale au lansat o ofensivă în regiunea Zaporojia din Ucraina, unde luptele s-au intensificat în această săptămână după câteva luni de front aproape înghețat.
Iar CNBC explică de ce înalți oficiali americani nu vor să ofere tancuri Ucrainei, în ciuda presiunii germane.
Oficialii spun că există o frustrare în administrația Biden în legătură cu presiunile Germaniei.
Oficialii americani precizează că pregătirea personalului pentru a opera tancurile necesită un timp îndelungat și întreținerea acestora este dificilă. De asemenea, oficiali americani susțin că acestea nu sunt vehiculele potrivite pentru lupta din Ucraina.
De asemenea, americanii spun că Ucraina are deja la dispoziție sute de tancuri și, în ultimul an, a capturat alte sute de tancuri rusești pe câmpul de luptă și le-a adăugat la inventarul său.