Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Privire din afara Franței: va reuși Macron să treacă reforma pensiilor?

pensii_macron.jpg

O demonstrantă ține în mâini un carton cu o caricatură a lui Emmanuel Macron, lângă care scrie ”Să facem grevă până la pensie”, în timpul unui protest de stradă la Paris, 28 octombrie 2022
Sursa imaginii: 
AFP - ALAIN JOCARD via rfi.fr

Cum va ieși președintele Emmanuel Macron din încercarea politică a reformării sistemului de pensii? Proiectul, aprobat marți de executivul de la Paris, a generat deja ample proteste sociale, care vor continua. Revista franceză Courrier International arată felul în care situația este privită de publicații din afara Franței.

Revista britanică The Spectator observă că "ridicarea vârstei de pensionare la 64 de ani este o cauză în jurul căreia toți se pot ralia, dar sentimentul că s-a umplut paharul este mult mai profund.

Mulți simt că Republica este într-un declin inexorabil și că anii următori vor fi de austeritate. Macron a spus asta în august anul trecut, avertizând Franța că „epoca abundenței a luat sfârșit".

Președintele are dreptate. Vremurile se schimbă și viața confortabilă de care s-a bucurat Occidentul în ultima jumătate de secol a luat sfârșit.

Macron vrea să pregătească Franța pentru acest viitor și există o mulțime de oameni care îi susțin reforma pensiilor. Dar se confruntă cu o opoziție serioasă și hotărâtă.

Pentru moment, determinarea celor două părți este intactă. Se va transforma probabil într-un război de uzură și o primăvară de greve și proteste".

Pentru Süddeutsche Zeitung, nu contează dacă vorbim despre alianța de stânga Nupes sau Adunarea Națională de extremă dreapta: opoziția nu vrea să coopereze. Iar guvernul Macron nu a fost deosebit de deschis la compromis :

"Dar problema lui Macron nu este doar că nu se poate baza pe o majoritate parlamentară suficientă pentru a-și vedea marile planuri aprobate - problema lui este și că aproape a rămas fără planuri mari.

În primul său mandat, a abolit impozitul pe avere, a flexibilizat piața muncii și a adoptat un plan de redresare de 100 de miliarde de euro. În timpul celui de-al doilea mandat, Macron se pare că și-a pierdut aplombul. Reforma pensiilor, pe care o abordează acum, este ultimul vestigiu al angajamentului său – și oricum pare mult mai puțin ambițioasă".

 

Dar ce opțiuni are Emmanuel Macron?

Ziarul elvețian Blick spune că acestea sunt în număr de trei: să accelereze, să stagneze sau să negocieze.

"Accelerarea este posibilă, mai ales că, în cazul unui blocaj parlamentar, articolul 49.3 poate permite guvernului să forțeze, angajându-și responsabilitatea. Cei care cred că reforma este esențială ar trebui doar să spere că calmul social va reveni după furtună. Barometrul va fi următoarea demonstrație a sindicatelor anunțată pentru 31 ianuarie și paralizia, sau nu, a țării prin greve.

A doua opțiune: blocarea.

Pare de neconceput, având în vedere importanța pe care președintele francez o acordă acestei reforme pe care o prezintă ca „indispensabilă". Dar în politică, după cum știm, nimic nu este imposibil.

Opțiunea a treia: negocierea și renunțarea la prim-ministrul actual.

Pentru Emmanuel Macron, demiterea lui Elisabeth Borne nu ar avea consecințe politice. Și nu e exclus, de altfel, ca persoana în cauză să renunțe.

Astfel ar putea să-și mențină tema transformării sociale esențiale.

Dar dacă face această alegere, trebuie să acționeze rapid, înainte ca orice discuție să devină imposibilă și strada să ceară capul șefului guvernului".

 
Revista presei internaționale din 25 ianuarie 2023