Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Blindate grele pentru Ucraina – un moment decisiv în evoluția războiului?

tanc_abrams.jpg

Tanc M1A2 Abrams în timpul unui exercițiu militar, 9 decembrie 2021
Sursa imaginii: 
US Army / https://www.army.mil/

Aliații occidentali s-au pus de acord în privința furnizării de blindate grele pentru Ucraina. Aceasta va avea urmări importante pe câmpul de luptă, comentează presa internațională.

Pentru Politico, această decizie reprezintă o întorsătură semnificativă și, potențial, un moment decisiv în război, deoarece ar trebui să deschidă calea unei coaliții mai largi de țări care să trimită tancuri de luptă pe linia frontului împotriva invadatorilor ruși.

Le Monde amintește că, până în ultimele zile, Statele Unite au fost reticente în a trimite blindate grele în Ucraina :

"Greu de manevrat, complicat de întreținut, mari consumatoare  de combustibil, Abrams ar fi un cadou otrăvit pentru forțele de la Kiev, a explicat Colin Kahl, numărul trei al Pentagonului, la întoarcerea dintr-o călătorie în Ucraina.

Însă dornice să păstreze soliditatea blocului occidental, Statele Unite au decis să facă pasul pentru a debloca poziţia Germaniei, preocupată de relaţiile sale cu Moscova și care nu dorea ca tancurile sale Leopard să fie singurele trimise în Ucraina".

Dar ce pot schimba, pe teren, noile armamente grele trimise de aliații Ucrainei?

După cum explică CNN, "tancurile reprezintă cea mai puternică armă ofensivă directă oferită Ucrainei până acum, un sistem conceput să întâlnească nemijlocit inamicul, în loc să tragă de la distanță.

Dacă sunt folosite corespunzător și cu pregătirea necesară, ar putea permite Ucrainei să câștige teren în fața forțelor ruse care au avut timp să sape linii defensive.

În comparație cu tancurile T-72 recondiționate, primite până acum de Ucraina, tancurile occidentale moderne sunt cu o generație înainte în ceea ce privește capacitatea lor de a viza pozițiile inamice".

Un astfel de tanc este un sistem înfricoșător, capabil de lovituri devastatoare, scrie și Frankfurter Allgemeine Zeitung :

"Pe de altă parte, este doar un vehicul cu motor pe șenile. Dar Leopard 2 este un fel de Golf al industriei germane de tancuri: polivalent, cu reputație globală și care, potrivit producătorului, a ieșit de pe linia de asamblare de peste 3.500 de ori.

Asta știe și Ucraina. Kievul consideră că Leopard 2 ar crește semnificativ șansele de succes pentru viitoarele ofensive împotriva ocupanților ruși".

„Este o schimbare a jocului. Acest lucru va transforma războiul de tranșee într-un război mobil", spune un expert britanic în tancuri pentru postul Tv Channel 4.

BBC comentează că "este încă puțin probabil ca Ucraina să obțină cele 300 de tancuri de care spune că are nevoie pentru a câștiga războiul.

Dar dacă o jumătate de duzină de națiuni occidentale furnizează fiecare câte 14 tancuri, atunci asta ar duce totalul la aproape 100 - ceea ce ar putea face diferența.

Tancurile occidentale - inclusiv Challenger 2 din Marea Britanie, Leopard 2 din Germania și Abrams fabricate din SUA - sunt toate considerate superioare omologilor lor din epoca sovietică, cum ar fi omniprezentul T-72.

Acestea vor oferi echipajelor ucrainene mai multă protecție, viteză și precizie. Dar tancurile de luptă occidentale nu sunt o armă minune sau un schimbător de joc în sine. Este, de asemenea, foarte important ceea ce se furnizează alături de acestea.

În ultimele săptămâni, s-a produs o schimbare în ceea ce privește armele grele furnizate de Occident - inclusiv alte sute de vehicule blindate, sisteme de artilerie și muniție.

Combinate, reprezintă genul de hardware militar necesar pentru a trece prin liniile rusești și pentru a prelua teritoriul.

Dacă trupele ucrainene pot fi antrenate și armele livrate la timp, ele ar putea constitui elemente cheie ale oricărei ofensive de primăvară.

Un element care încă lipsește pentru operațiunile ofensive este puterea aeriană. Ucraina a cerut Occidentului să furnizeze avioane de luptă moderne de la începutul războiului. Până acum, niciunul nu a fost livrat".

 
Revista presei internaționale din 26 ianuarie 2023