Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât de aproape suntem de un conflict direct Rusia-NATO?

nato_tancuri.jpg

Vehicule militare NATO în timpul unui exercițiu militar comun, noiembrie 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / NATO

Rusia a acuzat țările occidentale aliate ale Ucrainei că, odată cu livrările de tancuri grele, devin părți direct implicate în război. Presa internațională analizează riscurile escaladării.

După cum comentează Le Monde, "vocile care avertizează, cu bună-credință, împotriva unui risc de spirală și conflagrație, nu au altă opțiune de oferit decât aceea a unor negocieri improbabile. Nimic din retorica maximalistă a lui Vladimir Putin, care agită constant fantezia unui conflict de civilizații, nimic din strategia rusă a crimelor de război, de acum, standardizate, nu conferă acestei alternative nici cea mai șubredă bază.

Creșterea sprijinului internațional pentru Ucraina este doar consecința căii alese de Kremlin. Aceasta nu îi transformă pe aliații Kievului în beligeranți, pentru că stau de partea dreaptă a legii, ajutând o țară în situație de autoapărare".

Coeziunea Occidentului este factorul decisiv, explică și Corriere della Sera, citat de Eurotopics :

Nu este adevărat că am urcat o treaptă pe scara războiului mondial. În cel mai bun caz, Ucrainei i s-au oferit mijloacele de a rezista încă un an. Ceea ce contează în termeni absoluți - și ceea ce irită Moscova - este valoarea simbolică, și anume că SUA și Europa au reușit să țină încă o dată împreună."

CNN estimează că săptămânile de dezbatere publică cu privire la sporirea ajutorului au fost menite să arate Moscovei că Occidentul este precaut și respectuos cu ceea ce rămâne din ego-ul Kremlinului :

"Dar ne aflăm aici într-un teritoriu imposibil de imaginat în urmă cu un an, cu cea mai bună tehnologie de atac a NATO care va încăpea în curând în mâinile Ucrainei, iar Rusia aparent capabilă doar să-și latre frustrarea".

Ziarul israelian Haaretz consideră că ”odată cu ajutorul militar extins acordat Ucrainei, atât calitativ cât și cantitativ, războiul devine din ce în ce mai mult o confruntare aproape directă între Rusia și Statele Unite și NATO – cu siguranță mai mult decât a fost la început în urmă cu aproape un an.

Ca atare, devine și mai important ca Putin să demonstreze un oarecare succes. O poate face? Probabil că nu, cel puțin nu fără o escaladare majoră. Va încerca? Se pare că s-a trezit încolțit într-o situație în care este forțat".

În publicația rusă în exil Novaya Gazeta, preluată de The Mosccow Times, politicianul rus de opoziție Leonid Gozman spune că singura șansă o reprezintă o victorie rapidă a Ucrainei :

"Indiferent de costul războiului pentru economia Rusiei, fabricile de armament ale țării vor continua să funcționeze – Putin preferă ca oamenii săi să moară de foame decât să înceteze să producă arme.

Singurul lucru pe care Putin știe să-l facă este să-și asigure propria securitate și astfel ne putem aștepta la impunerea legii marțiale permanente, indiferent că lasă o țară săracă, înapoiată și chiar mai agresivă decât este acum.

Mai devreme sau mai târziu, principala temere a Occidentului se va adeveri, totuși – un conflict militar direct între Rusia și NATO.

Prin urmare, opțiunea de conflict prelungit nu poate avea succes.

În ceea ce privește o victorie rapidă a Ucrainei - cu cât aceasta este mai decisivă, cu atât riscurile vor deveni mai scăzute, deoarece o victorie decisivă ar reduce șansele lui Putin de a putea ordona o lovitură nucleară sau de a se asigura că un astfel de ordin este respectat. Da, riscurile nu sunt zero, dar cred că nu există altă cale de ieșire", spune politicanul rus de opoziție.

 
Revista presei internaționale din 27 ianuarie 2023