Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grupul Wagner, declarat organizație criminală. Ce se schimbă?

wagner_rusia.jpg

Sediul organizației Wagner din Sankt Petersburg, Rusia, în ziua inaugurării, 4 noiembrie 2022
Sursa imaginii: 
REUTERS - IGOR RUSSAK via rfi.fr

Washingtonul a desemnat grupul rusesc Wagner drept „organizație criminală transnațională semnificativă" . Presa internațională analizează consecințele și reamintește implicarea formațiunii militare în extinse regiuni din Africa.

"Grupul rusesc Wagner din Rusia alimentează terorismul în Africa, iar bătălia Moscovei pentru resurse a venit cu prețul securității regionale" scrie Foreign Policy :

"În primul rând, sunt abuzurile la adresa drepturilor omului săvârșite de forțele Grupului Wagner.

În Mali, forțele Wagner au fost acuzate de atrocități în masă, tortură, execuții sumare și alte crime. În Republica Centrafricană, Wagner a fost implicat în cazuri de dispariții, violuri și crime extrajudiciare.

Contractorii militari privați nu pot fi trași la răspundere pentru niciuna dintre aceste crime, deoarece statele în care își desfășoară activitatea au capacități de investigație slabe și sisteme judiciare care nu sunt independente. Ca atare, sentimentul de impunitate este probabil să stimuleze mai mulți tâlhari.

Mai mult decât atât, există încă o zonă gri, deoarece acești contractori privați nu sunt nici civili, nici combatanți legali în conflict.

În al doilea rând, relațiile tranzacționale ale lui Wagner cu guvernele din Sahel vor delegitima și mai mult aceste regimuri în ochii populației. În ultimii ani, au avut loc lovituri de stat militare în Mali, Burkina Faso și Ciad. Guvernele legitime mențin un monopol asupra utilizării violenței, cât timp statul de drept oferă servicii de bază cetățenilor.

Țările în care își desfășoară activitatea Grupul Wagner nu fac nimic în această direcție, ceea ce încurajează teroriștii, insurgenții și extremiștii violenți care încearcă să înlocuiască guvernul sau să opereze în paralel".

 

Nevoia unui efort internațional

Politico spune că Wagner nu este doar un sindicat criminal, ci mai degrabă ceva asemănător cu un grup terorist :

"Marcarea sa ca organizație criminală transnațională este în principal o mișcare simbolică. Deoarece Wagner și unii dintre asociații săi – inclusiv Prigojin însuși – sunt deja supuși sancțiunilor economice, decizia administrației Biden nu oferă noi instrumente semnificative pentru a lupta efectiv cu grupul.

Dar având în vedere perspectiva unei ofensive de primăvară a Rusiei, este timpul să intensificăm presiunea asupra acestei forțe vicioase care prelungește conflictul din Ucraina și destabilizează largi zone din Africa. Este nevoie de un efort cu adevărat internațional pentru a opri o amenințare transnațională ascendentă".

Le Monde constată, la rândul său, că în timp ce războiul continuă în Ucraina, Wagner continuă să-și țeasă pânza în Africa :

"Numele Wagner din secolul al XIX-lea este sinonim cu muzica războinică. Wagner din zilele noastre se răspândește în Africa.

Cu rezultate mixte. Discret în Mali, prospectiv în Republica Centrafricană, anunțat în Burkina Faso dar reducându-și prezența în Libia și Siria, părăsind Serbia la fel de repede cum a ajuns acolo.

Grupul Wagner este oportunist, precum diplomația rusă, pe ale cărei interese se pliază.

Dar victoriile ruse semnate de mercenarii Wagner nu pot inversa tendința: impasul militar din Ucraina".

 

O importanță supraestimată

Newsweek citează o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) potrivit căreia șeful notoriului grup de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, își „supraestimează" importanța pentru Kremlin :

Prigojin și forțele sale Wagner au fost puternic implicate în campania militară rusă din Ucraina. La începutul lunii ianuarie, Prigojin a fost cel care a anunțat că luptătorii Wagner, mai degrabă decât armata Rusiei, au preluat controlul asupra orașului ucrainean Soledar.

Dar, pe măsură ce forțele ruse își concentrează eforturile asupra orașului Bakhmut, forțele militare convenționale le iau locul luptătorilor Wagner „epuizați" de luptele de la Soledar.

Pe măsură ce armata rusă joacă un rol mai proeminent în operațiunile din jurul orașului Bakhmut și nu se bazează atât de mult pe recruții Wagner, Kremlinul nu va mai „trebui să-l liniștească pe Prigojin",consideră ISW.

Scăderea influenței Wagner vine în momentul în care ministerul rus al apărării și șeful forțelor ruse din Ucraina, generalul Valeri Gherasimov, caută să profesionalizeze armata".

 
Revista presei internaționale din 30 ianuarie 2023