
Presa internaţională
Avioane de luptă pentru Ucraina? Ușa este deschisă
f16.jpg

Livrarea de avioane de luptă nu mai este „un tabu" pentru unii dintre aliații Ucrainei. Este constatarea pe care o găsim în Le Monde :
”Mai mulți oficiali americani și europeni au asigurat în ultimele zile că ușa nu mai este închisă pentru trimiterea aeronavelor de tip F-16. Olanda, în special, s-a pronunțat în favoarea acestei ipoteze, care nu se bucură însă de un consens. Cu toate acestea, începând din 25 ianuarie, mai mulți înalți oficiali americani păreau pregătiți să redeschidă discuția pe aceste subiecte.
Trimiterea avioanelor de luptă va fi discutată „foarte atent", a declarat Jon Finer, consilier adjunct pentru securitate națională la Casa Albă, pentru canalul american MSNBC. Compania de apărare Lockheed Martin va „mări producția de F-16 în Greenville (Carolina de Sud) pentru a putea răspunde satisfăcător nevoilor țărilor care aleg să facă transferuri terțe pentru a contribui la conflictul actual", a mai spus oficialul citat de canalul american”.
Potrivit Financial Times, o altă variantă studiată de oficialii europeni ar fi trimiterea flotei țărilor europene voluntar în alte țări de pe flancul estic, pentru ca acestea din urmă să își poată trimite la rândul lor propriile dispozitive de concepție sovietică. Ipoteza fusese însă respinsă la începutul războiului. În timp ce Polonia se oferise să-și trimită avioanele sale Mig-29 la Kiev, sperând în schimb să primească F-16, Washingtonuls-a opus, considerând această soluție prea riscantă împotriva Rusiei.
În The Telegraph citim că președintele Comitetului de Apărare Națională și Forțe Armate al Adunării Naționale a Franței, Thomas Gassilloud, a declarat în timpul unei călătorii la Londra, că „toate ușile sunt deschise".
"Ceea ce e imposibil azi va fi posibil mâine"
The New York Times observă că, pe măsură ce războiul a evoluat, la fel a evoluat și tipul de asistență militară pe care aliații Ucrainei s-au dovedit dispuși să o ofere Ucrainei :
”La început, echipamente de calibru mic, cum ar fi armele antitanc Javelin și NLAW, care au ajutat la oprirea forțelor ruse și apoi la alungarea lor din Kiev și alte orașe din nord.
Apoi, accentul s-a mutat pe artilerie pentru a ajuta Kievul să egaleze presiunea Rusiei. Asta a permis Ucrainei să obțină câștiguri în est, până în iulie. Apariția sistemelor de rachete de precizie, cum ar fi HIMARS, de fabricație americană, a ajutat Ucraina să pregătească scena pentru cele mai de succes două operațiuni ale sale, recucerind Harkov în nord-est și apoi orașul sudic Herson.
Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al apărării, a spus că avioanele de luptă și rachetele cu rază lungă de acțiune rămân în fruntea listei de dorințe ale armatei sale, adăugând că speră că discuțiile din săptămânile următoare între aliații occidentali ai Ucrainei vor duce la noi angajamente. „Pentru mine, tot ceea ce este imposibil astăzi va fi posibil mâine", a spus el într-un interviu acordat Canadian Broadcasting Corporation.
Pe de altă parte, într-un interviu pentru ziarul german Tagesspiegel cancelarul Olaf Scholz a susținut că discuția despre trimiterea de avioane poate părea "frivolă", după ce tocmai s-a luat o decizie cu privire la trimiterea de tancuri "Aceasta subminează încrederea oamenilor în deciziile guvernamentale", a spus Scholz.