
Presa internaţională
Brexit: la a treia aniversare, cuvântul la modă este "Bregret"
brexit.png

Potrivit unui comentariu al agenției Reuters, "după trei ani, Marea Britanie încă așteaptă dividendele" de pe urma Brexitului.
"În acea zi, prim-ministrul de atunci, Boris Johnson spunea că țara și-ar putea îndeplini în sfârșit potențialul și că va crește cu fiecare lună ce trece. Până acum, s-a întâmplat opusul.
Sondajele de opinie arată că britanicii care regretă părăsirea UE sunt tot mai mulți față de cei care nu o fac.
Mulți economiști spun însă că părăsirea UE nu este singura cauză a necazurilor Marii Britanii - țara a fost puternic lovită de pandemia de coronavirus și de creșterea prețurilor la gaze după invadarea Ucrainei de către Rusia - dar Brexitul rămâne un factor care poate ajuta la explicarea performanțelor slabe".
„Evident, britanicii nu au inima să sărbătorească această aniversare", transmite și corespondentul France Télévisions de la Londra, vorbind despre o stare de "Bregret" o combinație între cuvintele "Brexit" și "regret".
Același termen, într-un comentariu din The Guardian:
"La trei ani de la Brexit, alegătorii din Regatul Unit au rămas cu un gust amar de Bregret".
Potrivit agenției americane de știri Bloomberg, Brexitul „costă economia britanică 100 de miliarde de lire sterline pe an, cu efecte mai ales în planul investițiilor și în privința capacității de a angaja lucrători. PIB-ul britanic ar fi fost cu 4% mai mare dacă țara ar fi rămas în UE",
The Telegraph observă la rândul său că "investițiile în afacerile din Regatul Unit au crescut cu 19% mai puțin decât media din economiile G7. Dovezile de până acum sugerează că ruptura de piața unică ar fi putut avea un impact asupra economiei britanice mai rapid decât ne-am așteptat.
Datele vin în momentul în care FMI și-a retrogradat previziunile de creștere pentru Marea Britanie în 2023 mai mult decât pentru orice altă țară din G7.
Cu toate acestea, tăierea legăturilor cu UE a permis Marii Britanii să creeze stimulente pentru comerț și să reformeze regulile privind serviciile financiare, în beneficiul băncilor din City".
"Elefantul din cameră"
Brexit-ul are un impact pozitiv, consideră însă The Sun: „Guvernul anunță un nou val de oportunități de investiții și miliarde de lire sterline au fost deblocate de când ne-am eliberat de Bruxelles, în urmă cu trei ani. Aceasta este o veste bună, dar conservatorii trebuie să-și transmită mesajul rapid și clar dacă vor să-i convingă pe alegătorii sătui de un partid înglodat în scandaluri. Rishi Sunak trebuie să vândă o imagine pozitivă a unei Mari Britanii prospere post-Brexit." (Sursa: Eurotopics)
În timp ce, pentru ziarul francez de afaceri Les Echos, citat de Eurotopics „Brexit este încă „elefantul din cameră" pe care nimeni nu vrea să-l menționeze. Conservatorii se tem de o întărire a partidului Reform UK, moștenitorul Ukip al lui Nigel Farage. Laburiștii se tem că ar putea pierde definitiv sprijinul muncitorilor, a căror absență i-a adus o înfrângere grea în 2019".