
Presa internaţională
Sprijin pentru Ucraina: și totuși, cine a cheltuit mai mult, Europa sau America?
sua_ue_ucraina.jpg

Aderarea la UE a Ucrainei va fi fără scurtături, transmite BBC :
”Premierul ucrainean a promis să pună în aplicare toate cele șapte recomandări ale Comisiei Europene, care implică măsuri suplimentare împotriva corupției, înăsprirea legilor împotriva spălării banilor și a influenței excesive a oligarhilor.
Scopul summitului este, de asemenea, ca UE să demonstreze solidaritatea cu Ucraina, subliniind caracterul istoric al organizării unei astfel de întâlniri într-o zonă de război și trimițând Rusiei un semnal politic că sprijinul pentru Kiev nu scade”.
Și The New York Times remarcă amplele raiduri anticorupție înaintea vizitei delegației UE:
"Kievul vrea să la arate oficialilor europeni că ia în serios recomandarea de a controla corupția cronică.
Negocierile vor impune Ucrainei să-și schimbe sistemul juridic, politic și economic și să reprime corupția. Procesul de aderare ar putea dura până la un deceniu".
Totul depinde de Ucraina
Potrivit Deutsche Welle, Uniunea Europeană sprijină eforturile Ucrainei de a adera, dar avertizează că nu vor exista scurtături sau privilegii:
"Orice progres va depinde de eforturile de reformă ale Ucrainei, nu în ultimul rând de combaterea corupției. Summitul de vineri este programat să discute despre ajutorul militar acordat Ucrainei, precum și despre posibila cale a țării către aderarea la UE".
Le Monde remarcă faptul că descinderea procurorilor la locuința lui Ihor Kolomoisky are o dimensiune personală pentru președintele ucrainean :
"Acest miliardar cu o reputație sulfuroasă a fost considerat apropiat de Volodimir Zelenski și a fost un susținător cheie al candidaturii sale la alegerile prezidențiale din 2019, înainte ca președintele să se distanțeze de el".
Ziarul francez citează evaluări ale experților potrivit cărora "autoritățile ucrainene au făcut progrese notabile în elaborarea unei noi legi privind mass-media și independența acesteia, precum și în avansarea unor numiri cheie în Parchetul Anticorupție al țării. Un pas important a fost și adoptarea unei legi privind minoritățile naționale, evaluată pozitiv de experți de specialitate", scrie Le Monde.
UE sprijină Ucraina mai mult decât s-ar crede
În sfârșit, EU Observer atrage atenția că Europa acordă Ucrainei mai mult ajutor decât s-ar putea crede :
"Să ne uităm la cifre: Uniunea Europeană și statele sale membre au contribuit de fapt cu puțin mai mult decât au făcut SUA anul trecut.
Contribuțiile SUA au fost de aproximativ 48 de miliarde de euro până în 20 noiembrie 2022, în timp ce angajamentele UE și ale statelor sale membre au ajuns la aproape 52 de miliarde de euro.
Apoi, sancțiunile impuse Moscovei au afectat grav economiile europene. SUA sunt mai departe și mai puțin afectate.
De asemenea, europenii au fost nevoiți să facă față unei crize energetice nemaivăzute de decenii, forțând guvernele să adopte pachete masive de ajutor.
La doar câteva săptămâni de la invazia Rusiei, UE a reușit să identifice 17 miliarde de euro din fondul său de coeziune, care au putut fi alocate rapid pentru a ajuta statele membre să ofere refugiaților ucraineni locuințe, educație și asistență medicală.
Pentru ca americanii să recunoască aceste contribuții, europenii trebuie să fie mai transparenți și să găsească modalități simple de a le comunica. Între secretul la nivelul statelor membre și acronimele de neînțeles de la Bruxelles, a fost o provocare pentru americani, în primul rând pentru Congresul SUA, să înțeleagă clar contribuțiile Europei".