Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Priviți în sus! Este balonul chinezesc!

balon_china.jpg

Balonul chinezesc imediat după ce a fost distrus, deasupra statului Carolina de Sud, Statele Unite, 4 februarie 2023
Sursa imaginii: 
© Randall Hill, Reuters via France24

SUA au doborât balonul chinezesc care a survolat teritoriul țării. Nu este prima oară când un astfel de dispozitiv a traversat America, dar consecințele politice pot fi importante în contextul actual, apreciază comentatorii.

"Priviți în sus! Să fie un balon spion chinezesc?" - titrează The New York Times, făcând aluzie la afișul unui recent mare succes cinematografic american, în care era vorba despre o cometă care urma să lovească planeta :

Înainte de a deveni o obsesie internațională și o sursă de panică diplomatică, balonul a apărut pentru prima dată ca un mister popular nerezolvat.

Newsweek notează că situația a tensionat și mai mult relațiile dintre SUA și China, deja problematice pe fondul războiului Rusia-Ucraina și întrebărilor despre viitorul suveranității Taiwanului.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a anulat o călătorie planificată la Beijing, care avea scopul de a calma tensiunile dintre cele două țări.

 

O criză diplomatică

Criza diplomatică escaladează între Beijing și Washington, este și constatarea ziarului francez Le Monde :

"Cele patru zile de care Casa Albă a avut nevoie pentru a ordona doborârea balonului pot fi explicate din punct de vedere operațional.

Dar această întârziere a alimentat criticii republicani care l-au învinuit pe Joe Biden pentru inacțiunea sa.

În plus, telenovela a ocupat mass-media americană și a stârnit curiozitatea locuitorilor din zonele survolate, căutând să surprindă obiectul în imagini video.

Dar această lungire a crizei nu poate ascunde evidența: regimul chinez, în ciuda negărilor sale, se află într-o poziție incomodă, în defensivă, încurcat în propriile minciuni. Beijingul și-a exprimat cu siguranță regretul și a susținut că balonul, dedicat cercetării meteorologice, se afla în derivă. Dar autoritățile americane spun că nu au nicio îndoială cu privire la scopul zborului: o misiune de spionaj".

CNN informează că presa de stat chineză a anunțat demiterea șefului serviciului meteorologic al țării, într-o mișcare văzută de unii analiști ca o încercare de a susține poziția Beijingului conform căreia balonul de mare altitudine era de natură civilă.

Oficialii americani au respins însă afirmațiile repetate ale Chinei că balonul doborât era pur și simplu pentru uz civil și și-a făcut loc în spațiul aerian american printr-un „accident".

Între timp, autoritățile din Taiwan au declarat duminică că incidentul „nu ar trebui să fie tolerat de comunitatea internațională civilizată".

Insula autoguvernată, pe care China o pretinde ca parte a teritoriului său, deși nu a controlat-o niciodată, are suficientă experiență cu baloane similare care survolează teritoriul său.

 

Ce știa Xi Jinping?

Dar la ce a servit balonul chinezesc? - întreabă și The Guardian :

"Dacă a fost într-adevăr un balon de spionaj, întregul episod ridică o mulțime de întrebări cu privire la luarea deciziilor la Beijing. Era destul de previzibil că balonul va fi reperat, urmărit și potențial doborât și că toate acestea se vor întâmpla în perioada premergătoare unei vizite a secretarului de stat, Antony Blinken, la Beijing.

Acea vizită fusese salutată de Xi Jinping, care intenționa să se întâlnească cu cel mai înalt diplomat al Americii, iar discuțiile erau menite să abordeze o serie de potențiale puncte sensibile între cele două superputeri, cel mai important fiind viitorul Taiwanului.

Potrivit oficialilor Pentagonului, China a trimis trei baloane deasupra teritoriului SUA în timpul administrației Trump, fără un răspuns militar, deși acele zboruri anterioare nu par să fi traversat atât de mult teritoriul SUA.

Beijingul ar fi testat astfel curajul lui Biden. Cât timp va mai trece pentru ca discuțiile să se reia va depinde în mare măsură de motivele Beijingului de a trimite balonul în primul rând și de cât de multe știa Xi Jinping despre el".

 
Revista presei internaționale din 6 februarie 2023